Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lista ludzi posiadaj?cych uprawnienia inspektora budowlanego

woj_s

Recommended Posts

Witam.

Przed chwila sie zarejestrowalen i chcialbym powitac grono forumowiczow !

Niestety juz na samym poczatku potrzebuje Waszej pomocy.

Szukam i nie moge znalezc na necie strony na ktorej beda podane informacje na temat czlonkow Inspektoratu Budowlanego w Polsce (udalo mi sie znalezc ludzi posiadajacych uprawnienia budowlane).

Potrzebuję tą informację gdyż od kilku dni uzeram sie z wykonawca w sprawie poprawienia usterek powstalych podczas rozbudowy domu.

Wykonawca podczas rozbudowy domu zrobil tyle usterek (wg mnei to sa usterki), ze ich lista zajmuje 2 strony A4.

A wg brata (twierdzi ze ma uprawnienia inspektora nadzoru) tego wykonawcy to co zgłosiłem to nie sa to powazne usterki. Moze i nie powazne ale dla mnie usterki.

Dlatego prosze o odpowiedz na tego posta ... a pozniej bede Was zasypywal kolejnymi pytaniami. :D

Zacznijmy od tego, że nie ma pojęcia "uprawnienia inspektora nadzoru".

Uprawnienia nadaje się w specjalności np. konstrukcyjno-budowlanej do kierowania i nadzorowania robót budowlanych.

A jakiegoś rejestru osób uprawnionych tak on-line chyba nie ma. Jeżeli znasz nazwisko osoby, to możesz sprawdzić, czy jest członkiem Izby Inżynierów Budownictwa (czyli tym samym posiada uprawnienia budowlane).

Adres Izby:

http://www.piib.org.pl/index.php?id=wyszukaj&SID=f2ea3df790d1eaf75529386a573a7e6c

Pzdr

Nie ma na tej liscie ani mojego wykonawcy ani jego brata, tego co mowil ze jest inspektorem, przy okazji dowiedzialem sie ze moglem go wywalic z podworka bo:

- jezeli nawet jest inspektorem to i tak nie jest zatrudnionym przeze mnie

- jezeli nawet jest inspektorem to nie jest inspektorem dla mojego rejonu

- nie z nim podpisywalem umowe, mimo iz twierdzil ze to jego firma a brat-wykonawca jest pelnomocnikiem (nic nie bylo nam przedstawione)

Woj_s, musisz rozróżnić Inspektora Nadzoru Budowlanego (tego z właciwego terytorialnie starostwa powiatowego) - tu rejonizacja owszem, ale w zakresie odbioru prac pomiędzy wykonawcą a inwestorem to on cię może cmoknąć, bo nie jest stroną, od Inspektora Nadzoru Inwestorskiego - czyli osoby posiadającej uprawnienia do kierowania i nadzoru robót w jakimś tam zakresie. Tego powołujesz Ty (i tymu płacisz za to, żeby SPRAWDZAŁ CZY wykonawca nie chce Cię orżnąć i czy dobrze wykonuje swoją pracę). Ten nie ma rejonizacji. Kto jest wpisany w dziennik budowy jako Kierownik Budowy? Tzn. Kto złożył w urzędzie oświadczenie, że podejmuje obowiązki Kierownika Budowy?

A z podwórka możesz wywalić każdego.