sony87 22.03.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Mam wylany chudziak i rozpoczyna się murowanie, mam jeszcze możliwość ustalenie pkt zero. Chciałbym zrobić na całości ogrzewanie podłogowe jedynie w łazienkach dodatkowo drabinki i ewentualnie w garażu jakiś grzejnik żeby woda nie zamarzala. Pytanie ile zaplanować wolnego miejsca na styro wylewki i parkiet ? Myślałem o 24-28 cm tzn: 1 cm płytka lub panel 6-7cm wylewki Styro 20 cm w wersji z zerem na 28 cm albo 16 cm styro w wersji z zerem na 24. Jak układać taki styropian, tzn 20 cm wystarczy dwie warstwy po 10 cm ? Gdzie schować rury od wody w takim wypadku? Czy może jednak 20cm to przesada ? Chciałbym dom w miarę energooszczędny ale zaznaczam że nie robię reku tylko wg . ściana z betonu komórkowego, styro na ściany będzie raczej 20 cm białego lub grafit a fundament xps 10 cm. Chudziak wylany na piasku bez innych izolacji. Ile dać w podłogę na piętrze ? Hydraulik jak mówię mu o 20 cm to się że mnie śmieje mówi że wystarcza 2 razy po 5cm na gruncie. W sumie trochę logiki w tym jest bo jednak od ziemi zawsze ciepłej a ściany miały by być ocieplone tak jak podłoga ? Proszę o pomoc Ogrzewanie planuje gazowe lub jak nie wydole finansowo pięć na paliwa stałe i opalanie własnym drewnem którego mam dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 23.03.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) Dzisiejsze standardy to mimimim 15 na posadzce a wlaśnie najlepiej dać 20cm jak jeszcze można. Chodzi o to , żęby zatrzymać w domu jak najwięcej ciepła wygenerowanego przez podłogówkę. Ja musiałem dać 3 warstwy - 5cm i w tym instalacja odkurzacza centralnego, znów 5 cm i w tym instalacja wodna w otulinie i na koniec dałem 8cm. Więcej nie weszło. Oczywiście warstwy na przekładkę. Szpary czy wolne przestrzenie uzupełniałem pianką lub perlitem. Przypilnuj aby instalacja wodna nie leżała bezpśrednio na posadce (mimo że będzie w otulinie) żyby była na warstwie styropianu. Gdybym ja słuchał zawsze fachowców .... Oni mówią, że najgorszy klient to taki, który naczyta się w necie a potem się wymądrza Twój dom, Twoja kasa, nie oszczędzaj na styropianie i wełnie. U mnie też się śmiali Edytowane 23 Marca 2016 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 23.03.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) do usunięcia Edytowane 23 Marca 2016 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.03.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 sony87 styro ułuź w dwóch warstwach na przekładkę. Rury z wodą tak jak przedmówca wspomniał na pierwszej warstwie styro. U mnie na piętrze dałem 10 cm. Wykonaj OZC w dwóch różnych przypadkach ocieplenia. Do dobrania mocy źródła ciepła przyda Ci się wielkość obciążenia cieplnego budynku. Przy okazji dowiesz się jakie oszczędności możesz zyskać wybierając taką a nie inną grubość ocieplenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.03.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Gdybym ja słuchał zawsze fachowców .... Oni mówią, że najgorszy klient to taki, który naczyta się w necie a potem się wymądrza Poniekąd to racja z tym wymądrzaniem, ile razy tłumaczę, przeliczam ozc z róznymi wariantami, koszty, doradzam lepsze ocieplenie, a klient i tak zrobi po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 23.03.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Dziś rozpoczęło się na dobre murowanie i mam już blisko połowę murów, zero ustalone na 28 cm od chudziaka tazke jeśli okaże się Chudziak w miarę rieny to powinien wejść styropian 20 cm. Tylko nadal mam techniczne pytanie na temat układania tego styro a mianowicie jak pierwsza warstwę dam 10 cm na to rury z wodą oczywiście i kolejna warstwa to jak się przykrywa te rurki z wodą ? Czy lepiej wyrównać do rurek 5 cm i na całość już kolejne 5 żeby było jednolicie przykryte czy jedną warstwą 10 cm ? Wolałbym 2 x10 niż 3 warstwy bo mniej roboty i jest den rodzaj styro do zakupu ale jak to technicznie wykonać że zachowaniem rur w styropianie ?Ps w podłodze garazu wystarczy eps 100 czy koniecznie ma być 200 ? Planowane w garażu jest 2x5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.03.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Dziś rozpoczęło się na dobre murowanie i mam już blisko połowę murów, zero ustalone na 28 cm od chudziaka tazke jeśli okaże się Chudziak w miarę rieny to powinien wejść styropian 20 cm. Tylko nadal mam techniczne pytanie na temat układania tego styro a mianowicie jak pierwsza warstwę dam 10 cm na to rury z wodą oczywiście i kolejna warstwa to jak się przykrywa te rurki z wodą ? Czy lepiej wyrównać do rurek 5 cm i na całość już kolejne 5 żeby było jednolicie przykryte czy jedną warstwą 10 cm ? Wolałbym 2 x10 niż 3 warstwy bo mniej roboty i jest den rodzaj styro do zakupu ale jak to technicznie wykonać że zachowaniem rur w styropianie ? Ps w podłodze garazu wystarczy eps 100 czy koniecznie ma być 200 ? Planowane w garażu jest 2x5cm. Dosuń styro do rurek po obu stronach i nakryj je odpowiednią grubością, zaplanuj szczeliny. Jeśli garażu nie będziesz ogrzewał to nie ma potrzeby izolować go od gruntu. Ja nie zaizolowałem i w największe mrozy tej zimie temp. w garażu nie spadła po niżej 14oC. Przy takim rozwiązaniu garaż w zimie będzie ogrzewany z gruntu a latem chłodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 23.03.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 hejJak dajesz taka izolacje to zrób reku i gaz jak masz duzo drewna to ewentualnie kominek dla rekreacji pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.03.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Ja położyłem rurki w połowie izolacji podłogowej. Rurki w otulinie szarej na uchwytach mocowanych do chudziaka. Płyty pianki PUR (U Ciebie styro) dosunąłem do rurek, a puste przestrzenie wypełniłem pianką z puszki.Pilnuj poziomu chudziaka, a najlepiej niech zatrą pacą na równą powierzchnię. U mnie pozwoliłem chudziaka ściągnąć łatą i miałem 1,5 cm różnicy w poziomie, plus chropowatość. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.03.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 sony87 musisz sobie zmierzyć jaką mają rurki z otuliną średnicę i tak je ułożyć na pierwszej warstwie styro by nie wystawała ponad drugą. Planujesz 20 cm styro, nie pamiętam jaką mają średnicę rurki z otuliną ale przyjmijmy że 60 mm to pierwszą warstwę wypada położyć grubość 14 cm, do rurek z obu ich stron dosunąć 6 cm płyty i jak cezary wspomniał wyżej wypełnić przestrzeń pianą. Pamiętaj płyty styro układamy na przekładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 24.03.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Rurki od wody z izolacją - styropian 5cm powinien być ok. Ja uzupełniałem szczeliny perlitem. Można nim też łatwo wyrównach nierówności posadzki.Polecam!http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6058591124&reco_id=9c9611f5-f1a0-11e5-8046-0228c53622e9&ars_rule_id=201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 09.05.2016 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Temat powrócił, sprawdźcie nzy dobrze zrozumiałem i która opcja lepsza: 1. Izolacja na gruncie na chudziaka folia, potem15cm styro na to rury od wody w otulinie i kolejna warstwa styro 5 cm dosuniete do rurek, a przestrzeń nad rurka zapiankowuje ? Na to dopiero folia i rury pex od podlogowki i wylewka 2/opcja: folia i trzy warstwy styro np 10 cm ,na to rurki i styro 5 cm dosuniete do rurek i na to trzecia warstwa styro 5 cm która by przykryła całość jednolicie Czy może jeszcze inaczej np 2*10 cm a rowki nad rurkami czymś wypelnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.05.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Nie powinno kłaść się trzech warstw styro. Punkt drugi odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.05.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Przy 20 cm styro daj rurki od wody w połowie wysokości ocieplenia. Bo zimna woda użytkowa ma być zimna, a nie ogrzewana zimą od grzejnika podłogowego.Na chudziak możesz użyć folii basenowej, jest mocna i gruba. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.05.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Proponuję jedną warstwę z grafitem . zatrzyma promieniowanie cieplne do ziemii. Podłogówka oddaje 805 ciepła przez promieniowanie , a biały styropian przepuszcza znaczne ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 10.05.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) WitamA jak to zrobić na posadzce gdzie przewidziano tylko 8, max 10cm styro ?Dwie warstwy po 5cm styro. W ktorej warstwie dać rurki wodne i kan ? Jaka średnice ma typowa rurka z otuliną?Mam ich bardzo mało, moze w sumie kilka metrów bierzących no ale są.jaki styropian zastosować przy tak skromnej grubości ? Edytowane 10 Maja 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 10.05.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Kilka osób rzuci odmienne opinie i człowiek glupieje to jak w końcu mam zrobić żeby było dobrze ? Mam nie kłaść 3 warstw a woda ma być w połowie styropianu czyli 2 wartwy po 10cm , a co nad rurki z wodą ? Przykryć to paskami 5 cm styro ? Bo raczej hydraulik w wycinanie rynienek w styro się nie będzie chciał bawić, a pewnie nawet jakiś sprzęt do tego jest też potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.05.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 @sony87 Najpierw hydraulik kładzie na podłodze rurki od wody użytkowej, ciepłej i zimnej, na dystansach (obejmach z kołkiem rozporowym) z osią rury na wys. 10cm. Wersja wypasiona, rury z otuliną paroszczelną = brak kondensacji, rosy na rurkach zimnej wody. Następnie układasz styro 10 cm dosuwając do rurek i powstałe pustki uzupełniasz pianką z puszki. Jak piana zwiąże, odcinasz do płaszczyzny pierwszej warstwy styro. Układasz drugą warstwę styro na mijankę postępując jak z pierwszą. Czyli dosuwasz do rurek, piana, odcinanie. Na te warstwy folia w kratkę i pexy OP. @cactus Ratunkiem są płyty PIR wylewane w folii aluminiowej gr. 8-10 cm lepiej położyć w jednej warstwie. Płyty PIR o gr. 10cm to ekwiwalent 20 cm styro. U siebie położyłem 14 cm gr PIR, a hydraulik stwierdził że po tak twardym styropianie to jeszcze nie chodził Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 10.05.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 @sony87 Najpierw hydraulik kładzie na podłodze rurki od wody użytkowej, ciepłej i zimnej, na dystansach (obejmach z kołkiem rozporowym) z osią rury na wys. 10cm. Cezary Też chcę zrobić instalację wodną w warstwie ocieplenia i pomysł z tymi dystansami wydaje się ok, tylko czy tynkarze tego nie zniszczą, poza tym w miejscu mocowania obejm z chudziakiem będzie przerwana izolacja przeciwwilgociowa. ps. cezary.pl gdzie kupowałeś płyty pur i w jakiej cenie, może być na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.05.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Też chcę zrobić instalację wodną w warstwie ocieplenia i pomysł z tymi dystansami wydaje się ok, tylko czy tynkarze tego nie zniszczą, poza tym w miejscu mocowania obejm z chudziakiem będzie przerwana izolacja przeciwwilgociowa. ps. cezary.pl gdzie kupowałeś płyty pur i w jakiej cenie, może być na priv. Można uszczelnić otwory dystansów mocowania rur na chudziaku, lecz ja to odpuściłem uważając za mało istotne. Te dystanse to tylko fastryga na czas rozkładania styro, aby rurki się zanadto nie rozjeżdżały. W zależności od stopnia komplikacji instalacji wodnych użytkowy można w ogóle zrezygnować z uchwytów na rzecz podstawek n/p z kawałków styro, kleić taśmami do folii na chudziaku itp. O PIR-rze na priv. Pozdrawiam Cezary Edytowane 10 Maja 2016 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts