DrAko 11.05.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 WitamA jak sobie poradziliście z układaniem foli pod rurkami, które zostały już przyszpilone do chudziaka? Wycinaliście kołki i rozkładali folie w całości pod rurkami i na to znowu kołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.05.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Witam A jak sobie poradziliście z układaniem foli pod rurkami, które zostały już przyszpilone do chudziaka? Wycinaliście kołki i rozkładali folie w całości pod rurkami i na to znowu kołki? Nie , najpierw folia na chudziak (gruba, basenowa), następnie rurki wody użytkowej, później ocieplenie z płyty PIR, folia w kratkę, rurki OP i jastrych anhydrytowy. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 15.05.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Nie , najpierw folia na chudziak (gruba, basenowa), następnie rurki wody użytkowej, później ocieplenie z płyty PIR, folia w kratkę, rurki OP i jastrych anhydrytowy. Pozdrawiam Cezary cezary.pl z twojego opisu wynika że dopiero po tynkach robiłeś hydraulikę i wkuwałeś rurki z wodą w otynkowaną ścianę. Pytam o to bo jestem właśnie na tym etapie budowy i sam już nie wiem co pierwsze zrobić tynki czy wylewki. U mnie dochodzą jeszcze rury od WM też w podłodze tyle że na piętrze, więc odpada izolacja przeciwwilgociowa. I mam problem czy hydraulik przed czy po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.05.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Tynki na pewno przed wylewkami. Jakoś nie wyobrażam sobie np rurek wodociągowych przed tynkami, chyba że rezygnujemy z tego by były w drugiej warstwie styropianu i decydujemy się położyć się je na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.05.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 cezary.pl z twojego opisu wynika że dopiero po tynkach robiłeś hydraulikę i wkuwałeś rurki z wodą w otynkowaną ścianę. Pytam o to bo jestem właśnie na tym etapie budowy i sam już nie wiem co pierwsze zrobić tynki czy wylewki. U mnie dochodzą jeszcze rury od WM też w podłodze tyle że na piętrze, więc odpada izolacja przeciwwilgociowa. I mam problem czy hydraulik przed czy po tynkach. Tynków jeszcze nie ma, t/z są tylko w buforowni/kotłowni, cienkowarstwowe na siatce z klejem, do tego płytki na ścianach i podłodze. Mam zrobioną całą hydraulikę i rury odkurzacza centralnego. Ocieplenie i izolacja podłogi na to wylewka anhydrytowa. Przy nakładaniu tynku na siatce nie wiele się brudzi i łatwo posadzkę zabezpieczyć tekturą. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 16.05.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Tynki na pewno przed wylewkami. Jakoś nie wyobrażam sobie np rurek wodociągowych przed tynkami, chyba że rezygnujemy z tego by były w drugiej warstwie styropianu i decydujemy się położyć się je na chudziaku. Z tego co napisałeś mam kuć w tynkach cementowo-wapiennych żeby zrobić podejścia z wodą? a co z kanalizacją? Tynków jeszcze nie ma, t/z są tylko w buforowni/kotłowni, cienkowarstwowe na siatce z klejem, do tego płytki na ścianach i podłodze. Mam zrobioną całą hydraulikę i rury odkurzacza centralnego. Ocieplenie i izolacja podłogi na to wylewka anhydrytowa. Przy nakładaniu tynku na siatce nie wiele się brudzi i łatwo posadzkę zabezpieczyć tekturą. Pozdrawiam Cezary Czyli najpierw zrobiłeś hydraulikę i wylewki. Jakie planujesz tynki w pozostałej części domu i jak chcesz zabezpieczyć anhydryt przed tynkowaniem? Chyba ze wszędzie dajesz cienkowarstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.05.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Z tego co napisałeś mam kuć w tynkach cementowo-wapiennych żeby zrobić podejścia z wodą? a co z kanalizacją?/QUOTE] Tak bylo u mnie. Najrozsądniej było by na odwrót, jednak rury od wody idą w drugiej warstwie styropianu. Nie wiem jakby styropian wyglądał po tynkarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 16.05.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 a nie lepiej było pierw zrobić podłogę a potem dopiero tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 16.05.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Możliwe - jednak ani tynkarze nie chcieli wejść przed wylewką ani wylewkarze przed tynkami klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.05.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Dla lepszej szczelności budynku wpierw robi się tynki do poziomu podłoża, dopiero po tym etapie posadzki. Ja wkółem w sicane rury wod-kan, potem zabrałem się za tynki i na koniec posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.05.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Mam bardzo równe ściany więc planuję wszędzie tynki cienkowarstwowe, bo tynkarze wykonując cem/wap mogliby je pokrzywić Kanalizację wykonałem na etapie zakończenia fundamentów i zalałem chudziak, mogłem jeszcze pod chudziak dać rury odkurzacza. Następnie ściany, wieńce i dach. Rurki cwu i zwu położyłem w warstwie (po środku) ocieplenia podłogi pianką PIR. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 17.05.2016 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Całą podłogę masz ocieploną pianką? Rozumiem, że dałeś ją zamiast styro, tak? Jak to wyszło ? jest równo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 17.05.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dla lepszej szczelności budynku wpierw robi się tynki do poziomu podłoża, dopiero po tym etapie posadzki. Ja wkółem w sicane rury wod-kan, potem zabrałem się za tynki i na koniec posadzkę. nie bardzo rozumie co ma wykonanie najpierw tynku do szczelności. Tak na chłopski rozum wydaje mi się że jak dosuniesz styropian do ściany to lepiej ocieplisz niż jak dosuniesz do tynku i będziesz miał tak jakby spoinę którą będzie podciągać zimno od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.05.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 nie bardzo rozumie co ma wykonanie najpierw tynku do szczelności. Tak na chłopski rozum wydaje mi się że jak dosuniesz styropian do ściany to lepiej ocieplisz niż jak dosuniesz do tynku i będziesz miał tak jakby spoinę którą będzie podciągać zimno od gruntu. Tynk uszczelni, zaślepi wszelkie szpary, ubytki na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.05.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Całą podłogę masz ocieploną pianką? Rozumiem, że dałeś ją zamiast styro, tak? Jak to wyszło ? jest równo? Tak, cała podłoga jest ocieplona pianką, ale są to płyty wylewane fabrycznie w formach. Na pewno równiejsze od najrówniejszego styropianu i bardzo twarde. Myślałeś że natryskiwałem piankę na chudziak? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 18.05.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Właśnie tak myślałem. Widziałem kilka filmów na YT jak to robią i wygląda na to że jest to dość nierówne dlatego chciałem zapytać kogoś kto to ma o wrażenia A możesz podać jakieś namiary na producenta tych płyt? Jak ich zastosowanie wychodzi w porównaniu ze styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.05.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 A możesz podać jakieś namiary na producenta tych płyt? Jak ich zastosowanie wychodzi w porównaniu ze styro? Namiary masz na priv. A płyty PIR, o połowę cieplejsze i dwa razy droższe. Ale o wyższości wylewanej pianki zamkniętokomórkowej nad EPS możesz wiele wyczytać w sieci. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 11.07.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Nie powinno kłaść się trzech warstw styro. Punkt drugi odpada. Witam Dlaczego nie powinno się kłaść 3 warstw styropianu? Obniża to jego wytrzymałość na ściskanie? Mam zagwozdkę, bo planowałem 16 cm ocieplenia 2x8cm i.... wylewkarz przyszedł pomierzył i wyszło mu 17 cm Zaproponował 5, 6, 6 cm. A to już 3 warstwy. Planowałem swiispora 100 z lambda słabą bo tylko 0,37. Inne są za miękkie (80 lub 60-tki). jest jeszcze 100 grafitowa ale... cena powala i nie wiem czy koszt 3 tyś więcej pod podłogę kiedykolwiek się zwróci. Po tynkowaniu zostały na płycie małe "farfocle", te większe pościnałem ale jest masa drobnych pozostałości po tynkach i... po laniu stropu. usuwac to, czy spokojnie układać płyty, tam gdzie sklawiszuje to skrobnąć lekko i nie panikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.07.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Witam Dlaczego nie powinno się kłaść 3 warstw styropianu? Obniża to jego wytrzymałość na ściskanie? Mam zagwozdkę, bo planowałem 16 cm ocieplenia 2x8cm i.... wylewkarz przyszedł pomierzył i wyszło mu 17 cm Zaproponował 5, 6, 6 cm. A to już 3 warstwy. Planowałem swiispora 100 z lambda słabą bo tylko 0,37. Inne są za miękkie (80 lub 60-tki). jest jeszcze 100 grafitowa ale... cena powala i nie wiem czy koszt 3 tyś więcej pod podłogę kiedykolwiek się zwróci. Po tynkowaniu zostały na płycie małe "farfocle", te większe pościnałem ale jest masa drobnych pozostałości po tynkach i... po laniu stropu. usuwac to, czy spokojnie układać płyty, tam gdzie sklawiszuje to skrobnąć lekko i nie panikować. Z dwa lata temu byl tu na forum watek, w którym własnie takie rozwiązanie było piętnowane. Ja miałem podobna sytuacje i dałem 10 +7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.07.2016 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Z dwa lata temu byl tu na forum watek, w którym własnie takie rozwiązanie było piętnowane. Ja miałem podobna sytuacje i dałem 10 +7 cm. Ciężko znaleźć, przekopałem to forum, wyszukiwarka jaka jest to jest. Kojarzysz dlaczego tak nie robić? Generalnie cieńsze warstwy lepiej się układają. 10 cm na spód może klawiszować, no i wycinanie pod rurki to mordęga. łatwiej podjechać pod rurki cieńszym, potem opatulić boki i od góry przykryć 3 warstwą. No ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts