Tomaszs131 12.07.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Ciężko znaleźć, przekopałem to forum, wyszukiwarka jaka jest to jest. Kojarzysz dlaczego tak nie robić? Generalnie cieńsze warstwy lepiej się układają. 10 cm na spód może klawiszować, no i wycinanie pod rurki to mordęga. łatwiej podjechać pod rurki cieńszym, potem opatulić boki i od góry przykryć 3 warstwą. No ale... Nie było osobnego wątku na ten temat. Jeśli dobrze pamiętam to owa rzecz omawiana była w wątku o OP. Jeśli się nie mylę to chodzi tu o prace posadzki. Spytaj TEKA, on jest tu fachowcem od posadzek. Ja dałem rade z dwoma warstwami to i Ty dasz. rury kładłem na pierwszej warstwie styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.07.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Nie było osobnego wątku na ten temat. Jeśli dobrze pamiętam to owa rzecz omawiana była w wątku o OP. Jeśli się nie mylę to chodzi tu o prace posadzki. Spytaj TEKA, on jest tu fachowcem od posadzek. Ja dałem rade z dwoma warstwami to i Ty dasz. rury kładłem na pierwszej warstwie styro. Miałem zamiar właśnie w dwóch warstwach. Ta 17cm warstwa trochę mnie rozbiła. Rurki mam powieszone 8cm nad płytą (nie ma chudziaka, jest płyta fundamentowa) więc pasuje mi 8cm pod rurki i reszta ponad. No ale styro 9cm nie spotkałem. 10 cm i 7 cm 7 tez nie widziałem, a składy strasznie się męczą jak nie ma standardowych grubości. Straszą większa ceną itp. Lepiej chyba rurki ułożyć w 1 warstwie i od góry dokładnie uszczelnić, niż dać 1 całą warstwę i 2 warstwę z wycięciami na rurki, bo jak potem uzupełnić szczeliny wokół rurek? Niby proste, ale technika wykonania prac jest tu ważna. Widzę, że masz dobra lambdę na styro. Nie dawałeś więc EPS 100 tylko miększy. Wytrzymuje? Edytowane 12 Lipca 2016 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.07.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 U mnie sprawa wyglądała trochę inaczej, za jednym razem zamówiłem styro na elewację i posadzkę wię z ceną i grubością materiału nie było problemu. Co do twardości to zakupiłem Swisspora dach, podłoga- twardość w porządku, żadnych spękań nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.07.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Kupię przez neta i dowiozą. Lokalni dostawcy operują zapewne na standardach i krzywią się na wszystko, co nie zalega im aktualnie na magazynie. Skończy się na warstwach 10 i 7 cm. Rurki w dolnej warstwie szczeliny zasypię perlitem, lub w wariancie dłuższym czasowo - zapianuję. Grzebię jeszcze za tymi 3 warstwami, hurtownik tez coś wspominał, że jak już dwie warstwy to trzeba twardy styropian. Wspomniał też, że im więcej warstw i słabszy styro tym grubsza wylewka, co potwierdza że raczej prawdomówna z niego chłopina. No nic, dzięki za ukierunkowanie i wskazanie ważnych aspektów. Kupię austrotherma 100 podłoga/dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 12.07.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Zakładasz bardzo optymistycznie że masz równo wylane wszedzie. Moge ci powiedzieć w ciemno że różnica poziomów nawet w optymistycznej wersji bedzie do 2cm, wiec czasami bedziesz mial 16cm styro a czasami 18... Gość od wylewek powinien ci powiedzieć jaka masz uśrednioną wysokość - teraz bez laserowego pomiaru ani rusz... Mam nadzieje że nie sprawdził cI tylko w jednym miejscu albo jednym pomieszczeniu.U mnie też z projektu wszedzie miało być 16cm, potem się okazało że będzie od 16.5 do 18. Edytowane 12 Lipca 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.07.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Co racja to racja. U mnie na dole było w miare równo. Na poddaszu tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.07.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Zakładasz bardzo optymistycznie że masz równo wylane wszedzie. Moge ci powiedzieć w ciemno że różnica poziomów nawet w optymistycznej wersji bedzie do 2cm, wiec czasami bedziesz mial 16cm styro a czasami 18... Gość od wylewek powinien ci powiedzieć jaka masz uśrednioną wysokość - teraz bez laserowego pomiaru ani rusz... Mam nadzieje że nie sprawdził cI tylko w jednym miejscu albo jednym pomieszczeniu. U mnie też z projektu wszedzie miało być 16cm, potem się okazało że będzie od 16.5 do 18. Był wylewkarz, zaznaczył poziom w 1 pomieszczeniu (wyjście tarasowe) i łaził potem po całym domu ciągnąc jakąś rureczkę rozwijaną z bębna Różnice do 0,5 cm. Płyta równa. Generalnie tylko leży trochę pozostałości tynku, który staram się usunąć. To 17 cm to chyba uśrednione, ja nie mam możliwości układać od lasera wszystkiego. Ułożę wszędzie po 17 cm i resztę wyrówna wylewka. Gdzieś będzie 7 a w drugim miejscy 8 cm. Układając styro raczej nie ma szans uzyskać idealnie równej przestrzeni. Zresztą w garażu żeby uzyskać spadek na zewnątrz kazał mi stopniować układanie od 10 cm przy bramie, do 15 przy ścianie domu. Schodkowo. Ty równałeś styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 12.07.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Generalnie równa sie styropianem, goście od instalacji (podłogówka) chcą mieć idealny poziom. Jak nie ma poziomu to niektorzy nie chcą dać gwarancji.NIe ocieplałem od dołu garażu bo go nie ogrzewam, mało kto ogrzewa garaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.07.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Generalnie równa sie styropianem, goście od instalacji (podłogówka) chcą mieć idealny poziom. Jak nie ma poziomu to niektorzy nie chcą dać gwarancji. NIe ocieplałem od dołu garażu bo go nie ogrzewam, mało kto ogrzewa garaże... Hmmm jak to zrobić na rozłożystej parterówce. Kupować laser? Trochę na wyrost to. Miałem zamiar powalczyć tylko z poziomicą, bo problemem są raczej tylko "farfocle" z tynku lub skrzepy z kapniętego betonu jak był wylewany strop. Muszę przedzwonić do instalatora CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.07.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Jeśli nie będziesz ogrzewał garażu to nie ma potrzeby izoloeać go od gruntu. Skoncentrowałbym się tylko nad oddylatowaniem go od budynku, jeśli tak posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 12.07.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Poziomica laserowa to niecale 200zł, po budowie można sprzedać, bardzo ułatwia robote np posadzkach. Potem przyda ci sie do kafelkowania, wieszania szafek itp itd. Nie jestem pewny ale chyba nawet w biedronce wczoraj widzialem, 129zł o ile sie nie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 12.07.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Jeśli nie będziesz ogrzewał garażu to nie ma potrzeby izoloeać go od gruntu. Skoncentrowałbym się tylko nad oddylatowaniem go od budynku, jeśli tak posiadasz. Dom na płycie fundamentowej. Garaż nie jest oddylatowany na osobnej płycie (nie odważyłem się ze względu na dach). Dlatego zimna płyta w garażu szybko przekaże temperaturę pod część mieszkalną. Stąd ocieplenie garażu na posadzce i stropie. Płyta jest na 10 cm XPS, opatulę ja od góry w garażu i będzie ciepło. Mostek jest, był i będzie, ale mówię, nie odważyłem się na oddzielne płyty fundamentowe i wspólne ściany wieniec oraz dach. A dzielić to potrzeba było nowy projekt itp. itd. Kompromisy kosztują. To chyba kupię te poziomicę, cena faktycznie nie za duża, a delikatnie usprawni pracę. Instalator stwierdził, żeby zrobić na 2 warstwach, i na zakładkę, druga warstwa zniweluje zęby i uskoki i wypłaszaczy. Będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 22.02.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Z wątku wynika że 100 kpa styropian będzie najlepszy lecz jaką lambdę wybrać? Mam chudziaka 10 cm wylanego a na to 15 cm styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jak najgrubszy, jak najtwardszy, jak najniższa lambda, jak najlepszy producent i jak najniższa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.02.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jak najgrubszy, jak najtwardszy, jak najniższa lambda, jak najlepszy producent i jak najniższa cena. Czyli ...nierealne do osiągnięcia. Albo dobre, albo tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 22.02.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jak najgrubszy, jak najtwardszy, jak najniższa lambda, jak najlepszy producent i jak najniższa cena. No tak i pójść z torbami... Jak z trzymaniem parametrów przez styropian podłogowy? Kupiony w markecie tańszy od swisspora lub knaufa potrzyma te parametry lambdy i ściskania dużo krócej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.02.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 No tak i pójść z torbami... Jak z trzymaniem parametrów przez styropian podłogowy? Kupiony w markecie tańszy od swisspora lub knaufa potrzyma te parametry lambdy i ściskania dużo krócej? Pod posadzką mam 20 cm (2x10) styropianu EPS 100 Termo Organika dach/podłoga Gold. W kotłowni stoi na tym zasobnik cwu 160 litrów o masie 246 kg. Wszystko w porządku, nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Ja mam 35 cm eps 100 enerpor i na tym baniak 300 l. Też nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.02.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 A ja mam 14 cm PIR pod podłogą, w buforowni stoi bufor 1,2 t i też nic nie pęka:D PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 No tak i pójść z torbami... Jak z trzymaniem parametrów przez styropian podłogowy? Kupiony w markecie tańszy od swisspora lub knaufa potrzyma te parametry lambdy i ściskania dużo krócej? A co się z nim stanie ? Zniknie ? Po prostu - jak żle trafisz, to nie będzie trzymał tych parametrów już na starcie, albo będzie OK, jeśłi trafisz dobrze. Przy 15cm to jednak położyłbym grafitowy EPS80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts