Stasiu 22.03.2016 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 panowie doradźcie co wybrać :setlans 9kw czy defro optima komfort 10 kw do tego będzie podłączone 5 grzejników panelowych i 1 drabinka, mieszkanie ma 78m2 bardzo zimne 2,8 wysokie pode mną nie ogrzewane pomieszczenia nade mną strych, 2 ściany frontowe z cegła12/pustka12/cegła24 , czy ktoś użytkuje te kotły i może doradzić co wybrać , mam czas do końca kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 23.03.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Wzór na obliczanie mocy kotłaOrientacyjną moc kotła najprościej można dobrać na podstawie wskaźnika odnoszącego się do kubatury ogrzewanych pomieszczeń. Wartość tego wskaźnika zależy od stopnia izolacji termicznej budynku. W przypadku bardzo dobrej izolacji termicznej zakładamy moc 40 W/m3, zaś w przypadku budynków pozbawionych izolacji termicznej korzystamy ze współczynnika 60 W/m3. I PrzykładPoliczmy moc kotła dla kamienicy bez izolacji termicznej. Budynek ma powierzchnię 300 m2, a wysokość pomieszczeń wynosi 3m, kocioł powinien więc mieć moc: Moc kotła = Powierzchnia [m2] * Wysokość pomieszczeń [m] * 60 [W] Moc kotła = 300m2 * 3m * 60W = 54000W czyli 54 kW II PrzykładPoliczmy moc kotła dla nowego domu o bardzo dobrej izolacji termicznej. Budynek ma powierzchnię 150 m2, a wysokość pomieszczeń wynosi 2,5m, kocioł powinien więc mieć moc: Moc kotła = Powierzchnia [m2] * Wysokość pomieszczeń [m] * 40 [W] Moc kotła = 150m2 * 2,5m * 40W = 15000W czyli 15 kW Powyższe sugestie mają charakter orientacyjny. Dokładnie moc kotła przedstawia zawsze projekt domu lub instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Wzór na obliczanie mocy kotła Orientacyjną moc kotła najprościej można dobrać na podstawie wskaźnika odnoszącego się do kubatury ogrzewanych pomieszczeń. Wartość tego wskaźnika zależy od stopnia izolacji termicznej budynku. W przypadku bardzo dobrej izolacji termicznej zakładamy moc 40 W/m3, zaś w przypadku budynków pozbawionych izolacji termicznej korzystamy ze współczynnika 60 W/m3. I Przykład Policzmy moc kotła dla kamienicy bez izolacji termicznej. Budynek ma powierzchnię 300 m2, a wysokość pomieszczeń wynosi 3m, kocioł powinien więc mieć moc: Moc kotła = Powierzchnia [m2] * Wysokość pomieszczeń [m] * 60 [W] Moc kotła = 300m2 * 3m * 60W = 54000W czyli 54 kW II Przykład Policzmy moc kotła dla nowego domu o bardzo dobrej izolacji termicznej. Budynek ma powierzchnię 150 m2, a wysokość pomieszczeń wynosi 2,5m, kocioł powinien więc mieć moc: Moc kotła = Powierzchnia [m2] * Wysokość pomieszczeń [m] * 40 [W] Moc kotła = 150m2 * 2,5m * 40W = 15000W czyli 15 kW Powyższe sugestie mają charakter orientacyjny. Dokładnie moc kotła przedstawia zawsze projekt domu lub instalacji. Nieprawda, dokładnie moc kotła przedstawia tylko aktualne rzetelne i dokładnie wykonane OZC, te przykładowe obliczenia nie trzymają sie kupy i są zawyzone 2-3 krotnie. Juz lepiej by ich nie było bo wprowadzają zamieszanie dla inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 23.03.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Nieprawda, dokładnie moc kotła przedstawia tylko aktualne rzetelne i dokładnie wykonane OZC, te przykładowe obliczenia nie trzymają sie kupy i są zawyzone 2-3 krotnie. Juz lepiej by ich nie było bo wprowadzają zamieszanie dla inwestora Masz racje wychodzi około 14kW na te 78 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 23.03.2016 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) Masz racje wychodzi około 14kW na te 78 metrów ale to jeszcze nic , policzyłem kiedyś w kalkulatorze "ciepłowłaściwe" , czy jakoś tak , tam mi wyszło że mam kupić kocioł 17 kw ,rozmawiałem z sprzedawcą w hurtowni i powiedział mi że max dla bardzo zimnych mieszkań liczy się 150w na m2 dla pomieszczeń do wys 3m , albo 50w na m3 , ale ogólnie mi doradził żeby szukać kotła na 10m2 = 1kw , czyli u mnie niecałe 80m2 to 8kw kocioł , powiedział że mogę wziąć ciut większy żeby była większa stałopalność , więc te 2 kotły wydały mi się najbardziej dopasowane do mojego mieszkania Edytowane 23 Marca 2016 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.03.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 ja ze względu na to że mam defro ale GS to polecam defro, spokojna głowa nie martw się że ciut za duży nic to nie szkodzi , ja mam 20kw a wg obliczeń ciepłowłaściwe wyszło że powinienem mieć 23 kw , a tak de facto to wystarczyłby 12kw , ja czasem wyłaczam podłogówkę i zostawiam kocioł na grawitacji TYLKO 2 KALORYFERY jeden 160 cm/60cm drugi 120cm/60 cm i kocioł leci spokojnie , jak miałem jeszcze na strychu dwa kaloryfery to kocioł na jednym załadunku szedł ponad dobę około 25-27 godz , koniec końców sezon zakończę spaleniem prawie trzech ton węgla , w domu 24-25 st , polecam defro , ja strzeliłem w ciemno nie znałem się na kotłach (za długo w bloku) i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 23.03.2016 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 ogólnie też myślę o Defro , ostatnio zrobiłem kilka porównań , tylko co z nich wynika ?? 1.waga kotła setlans 9kw - 170 kg a defro optima komfort 10kw - 242 kg 2.różnica w wielkości wymiennika setlans 1,03 m2 , defro 1,5 m2 , 3.pojemność wodna setlans 38l , defro 50l 4.możliwości grzewcze kotła , ciekawe że defro przy większym wymienniku podaje mniejszy metraż setlans max 115m2 a defro 100m2 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 23.03.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 defro ma ruszta wodne a setlans niejakim opałem masz zamiar najczęściej palić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.03.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 defro jest największym producentem kotłów w Polsce tak pisze na moim kotle , jak to prawda to też coś znaczy , waga też może brać się z jakości użytych blach czytaj lepszych , chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 23.03.2016 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) jak widać oba kotły są takie same , czyli mają ruszta wodne (co akurat w górniakach nie jest konieczne) , Setlans ma bardzo przydatną rzecz mianowicie osobne drzwi popielnika co zapobiega wypalaniu się opału przy rusztach pionowych Edytowane 23 Marca 2016 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.03.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 jak widać oba kotły są takie same , czyli mają ruszta wodne (co akurat w górniakach nie jest konieczne) , Setlans ma bardzo przydatną rzecz mianowicie osobne drzwi popielnika co zapobiega wypalaniu się opału przy rusztach pionowych ale w setlansie nie widzę rozetki z powietrzem wtórnym w drzwiczkach a to bardzo przydatne jeśli chodzi o GS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 23.03.2016 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) od 2016 roku jest, i jest to setlans 9kw air w Defro martwi mnie trochę czopuch , jest dziwnie usytuowany do góry a ja montując wkład kominowy , nie będę miał możliwości później zrobienia podłączenia kominowego w innym miejscu (w przypadku wymiany kotła) ,oby służył jak najdłużej , ale różnie to bywa. Edytowane 23 Marca 2016 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 23.03.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 dostaniesz do tego kotła takie specjalne kolanko skręcane na wszelkie strony i dopasujesz sobie jak chcesz ja nie miałem z tym najmniejszego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 23.03.2016 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 oczywiście że teraz podłącze ten kocioł na wysokości jaką będę chciał , a co jak np po 5 latach padnie i będę chciał podłączyć inny kocioł który ma normalny tylny wylot , wtedy 2 kolanka i rura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 23.03.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 faktycznie setlans ma także ruszt wodnydefro ma czopuch wyżej umiejscowiony niż setlans, tym lepiej bo mniej miejsca zajmie w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 28.03.2016 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 i zapanowała złowroga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 29.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 od 2016 roku jest, i jest to setlans 9kw air w Defro martwi mnie trochę czopuch , jest dziwnie usytuowany do góry a ja montując wkład kominowy , nie będę miał możliwości później zrobienia podłączenia kominowego w innym miejscu (w przypadku wymiany kotła) ,oby służył jak najdłużej , ale różnie to bywa. wydaje mi się że powineneś wejscie do komina przystosować bardziej do defro, bo w przypadku późniejszej wymiany kotła nawet na wyższy niż defro nie bedziesz miał kłopotów z podłączeniem a tak na marginesie to osobiście nie wybrałbym kotła GS ze względu na ograniczoną zdolność dokładania opału, no chyba że będziesz opalał najczęściej miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 29.03.2016 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 chciałem kocioł DS ale odradzono mi go że do mieszkania się nie za bardzo nadaje , bo lubią "puszczać dyma" a i jak się dobrze palą to jest niemiłosierny "gwizd/huczenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 04.04.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 nie pomogę już w tej kwestii, może ktos inny wypowie się na temat kotłów DS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 05.04.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 ogólnie obstawiam na :Setlans Air 9kw (osobne drzwi do popielnika i rusztu pionowego) wymiennik 1,03 m2Defro Optima Komfort 10kw (niestety jedne drzwi do popielnika i rusztu pionowego) wymiennik 1,5 m2poradzę się jeszcze instalatora , może coś powie o w/w kotłach , albo zaproponuje coś lepszego (o ile coś takiego istnieje) w podobnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts