miedziannik 16.05.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam. Kolego tak się głupio składa że czytam też to inne forum. Wiele tam jest bzdur napisanych przez teoretyków podobnie jak i tu,to jak masz zrobić żeby było dobrze nie jest wcale takie proste jak słusznie zauważyłeś. Nie mogłem dłużej na to patrzeć jak fachowcy cię "obrabiają" ,więc się odezwałem. Kolego to nie jest koncert życzeń. Albo chcesz mieć wszędzie opisane temp. i montujesz do kociołka 5 kw. dodatkowo bufor 500 l.+ głowice termostatyczne,albo zawór mieszający bez głowic,ale nigdy tego komfortu nie osiągniesz. Wbrew pozorom kocioł GS jest dużo lepiej sterowalny niż DS=można lepiej dławić moc,nie dotyczy kotła na drewno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.05.2016 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 ale jak to może być GS lepiej sterowalny od DS skoro po rozpaleniu się już całego zasypu w GS to praktycznie trzeba czekać na zgaśnięcie kotła , a w DS pali się tylko mała porcja węgla bezpośrednio przy ceramicznym palniku , oczywiście mówię tu o kotle DS p2ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 16.05.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Oj Stasiek, w GS palisz od góry=brak rozpalania całego zasypu,ale wszystko wymaga odpowiednich umiejętności jak i konstrukcji kotła=min. to rozeta do powietrza wtórnego w drzwiczkach zasypowych. Praktycznie to to samo co DS, tylko odwrotnie,ale można przy odpowiednich umiejętnościach nawet doprowadzić kocioł do "stanu podtrzymania,uśpienia",tego żaden DS nie potrafi. Jeśli masz czas do jesieni czytaj tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego Sam mam kocioł firmy P2ar do drewna,ale to zupełnie inna bajka Stasiek,czym więcej wiesz tym więcej pieniędzy i nerwów oszczędzasz,możesz mi wierzyć,też kiedyś mało wiedziałem na ten temat. Dla jasności nie mam firmy,nie jestem instalatorem i nie obchodzi mnie to co i jak będziesz grzał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.05.2016 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 czy aby na pewno nie rozpali się cały zasyp po kilku godzinach ? raczej nie możliwe (tak mi się wydaje) palę od góry co prawda w kozie ale po paru godzinach żar schodzi do dołu i w tym momencie , jak to mówią piec tańczy po pokoju z gorąca , a w dolniaku jak zamkniesz klapkę powietrza , a właściwie to miarkownik zamknie to kocioł jak jest szczelny to powinien zgasnąć całkowicie ,(tak mi się wydaje) z tego co wyczytałem tu w różnych tematach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 17.05.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 tak samo w GS też jak klapa zamknie to przygasa , od tego jest miarkownik aby regulował temp , ja mojego GS 20kw mogę zostawić na pełnym zasypie z 2 kaloryferami po 2 kw każdy gdy wyłaczę podłogówkę i temp stoi tyle ile zadałem na miarkowniku , żadnego przegrzania czy innych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 17.05.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Witam. Dlatego napisałem,że GS lepiej sterowalny,ale nie ma nic za darmo,cierpi komin i kocioł,spada sprawność. Stasiu,nie myl kozy z kotłem,ten zawsze jest chłodzony wodą i zaizolowany,faza koksu pali się z dołu do góry, wiadomo koks jest bardziej kaloryczny niż węgiel,stąd taka hica. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 17.05.2016 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Kolego , ale jak przygasić 15 kg żaru ?? a w DS mamy pół kilograma żarzącego się węgla , przestudiowałem dzisiaj kilka tematów i DS mają sporo mniejsze spalanie (opinie użytkowników którzy palili oboma rodzajami kotła) z czegoś muszą się brać te oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.05.2016 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Kolego,jak wiesz wszystko lepiej,to ja nic nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 18.05.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Kolego , ale jak przygasić 15 kg żaru ?? a w DS mamy pół kilograma żarzącego się węgla , przestudiowałem dzisiaj kilka tematów i DS mają sporo mniejsze spalanie (opinie użytkowników którzy palili oboma rodzajami kotła) z czegoś muszą się brać te oszczędności mówisz mniejsze spalanie hm a w moim GS spalanie dochodzi do 25-27 godzin jak bym jechał na samych kaloryferach , z podłogówką około 12 godzin ale wiadomo nagrzanie 90m2 zimnego betonu zajmuje trochę czasu , zapalam raz na dzień zimą i w domu mam 25 st całą dobę , jeden zasyp , tego na DS raczej bym nie osiągał musiałbym dokładać rano i wieczorem więc spalanie by wzrosło nie ma siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 18.05.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Nie wiem ja się nie znam na tym bo w życiu nie paliłem w kotłach c.o ale kilku użytkowników pisało że zużycie węgla spadło im w zależności od wielkośco domów od 1 do 3 ton węgla jak zmienili GS na DS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 23.05.2016 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 (edytowane) Był dzisiaj kolejny instalator , tak że nie poleca głowic termostatycznych i był zdziwiony że chcę zawór mieszający , pompę obiegową też chce dać na powrocie , bo w przypadku zagotowania wody ma szanse na przeżycie (podobno siadają łożyska przy braku wody) , zbiornik wyrównawczy pod sufitem , a nie na strychu podobno to wystarczy kocioł hmmmm Defro jakiś dziwny dla niego w szczególności wylot spalin , osobiście lepiej mu się podoba Setlans , (4 drzwi , dysza PW , oraz wąska komora paleniskowa a wysoka) w Defro niższa a dużo głębsza , na piątek ma mi podać cenę , ogólnie powiedział że rurki do grzejników w projekcie źle dobrane , że na 15 nie będą mi chodziły wszystkie 4 grzejniki tylko ten pierwszy , poleca 18 , a ostatni grzejnik na 15 i łazienkowy , rura do zbiornika wyrównawczego calowa , więc czekam na piątek , czy nie spadnę z krzesła ,ale w środę i tak nie odwołam innego instalatora , chcę zobaczyć ile ten powie i co zaleci , będzie co porównać .Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady i podpowiedzi. w Setlansie jedynie co mnie martwi bardzo wąskie drzwi zasypowe 140mm , czy wejdą polana drewna do podgrzania wody latem Edytowane 23 Maja 2016 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 29.05.2016 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Instalator , chyba mnie olał nie zadzwonił do dzisiaj , ale był już inny , i ma całkowicie inną koncepcję , pompa elektroniczna na zasilaniu , zawór mieszający i zawory termostatyczne , ja chcę jeszcze dołożyć zawór schładzający i instalację w PP stabo, robotę wycenił na nieco ponad 3 tyś zł , a i z tego co dzwonił to materiał w korzystniejszych cenach jak na necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 27.06.2016 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 czy jest to dobrze podłączone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 14.10.2017 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Kocioł Defro Optima Komfort 10 kv , zasyp węgla (Wieczorek) około 20 -22 kg mieszkanie 78m2 bardzo zimne 2,7 m wys temp w mieszkaniu 24*C - 26 *C , na kotle 55 - 70 *C , więc panowie sprawa wygląda następująco po roku palenia :przy temp +15 +10 stałopalność około 48hprzy tem + 5 0 stałopalność ponad 30 - 36 hprzy temp najniższej jaka była tej zimy -10 w dzień i -20 w nocy stałopalność 26 - 22 hdodam że w pokoju gdzie mam dwie ściany frontowe i grzejnik V-33 przy mrozach było poniżej 24*C nie chciałem kotła grzać powyżej 75*C , ale mam trochę inny problem i nie wiem jak go rozwiązać , mianowicie bardzo ciągnie mi od podłogi (marzną mi stopy) bo pode mną jest nieczynny lokal użytkowy przy podłodze mam 16*C pod sufitem 29*C pokój jest 2,6 x 6,0 m i wys 2,7m stropy drewniane , ale podłoga to stal płyty żelbetonowe zasypane 30 cm takich kamyczków 5 cm betonu płyta OSB i panele podłogowe + gruby dywan Edytowane 14 Października 2017 przez Stasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 15.10.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 skoro masz 2,70 wys to aż się prosi o podłogówkę drogo to nie wychodzi ale burdel duży , przecież możesz zrobić legary a w środek styro lub wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 16.10.2017 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 toć to miejska kamienica to nic nie mogę , na obecne C.O załatwiałem kwitki pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 16.10.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 To po cichu to zrób nikt nie musi wiedzieć co ty tam kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 17.10.2017 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 nie no nie ma szans , rok temu wywaliłem 20 tyś na to C.O i musi parę lat posłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 18.10.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Sam panel jest bardzo zimny w dotyku ludzie na potęgę to kupują bo jest tani.Możesz to na różne sposoby rozwiązać w zależności co preferujesz i na ile portfel pozwala. 1: Pianomat 1cm i wykładzinka albo dywan, 2: podkład i do wyboru panele korkowe ,deska Barlinecka:) albo panele winylowe LVT i powinno być już lepiej w stópki bez ogrzewania podłogowego. Edytowane 18 Października 2017 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 22.10.2017 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 nic to nie da bo przy podłodze mam 16*C obecnie moja podłoga wygląda tak , licząc od stropu nieczynnego lokalu - 2 cm tynku- 10 cm płyta betonowa- 20 cm takich kamyków do ociepleń stropów- 5 cm wylewki- 2 cm płyta wiórowa- 0,7 mm panele podłogowe + gąbka + folia- dosyć gruby dywan- koc wełniany złożony kilkukrotnie (na małą kostkę)wiec najważniejsze było by rozprowadzenie ciepłego powietrza z pod sufitu na podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts