Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Kolego tak się głupio składa że czytam też to inne forum.:D

Wiele tam jest bzdur napisanych przez teoretyków podobnie jak i tu,to jak masz zrobić żeby było dobrze nie jest wcale takie proste jak słusznie zauważyłeś. :)

Nie mogłem dłużej na to patrzeć jak fachowcy cię "obrabiają" ,więc się odezwałem.

Kolego to nie jest koncert życzeń.:D

Albo chcesz mieć wszędzie opisane temp. i montujesz do kociołka 5 kw. dodatkowo bufor 500 l.+ głowice termostatyczne,albo zawór mieszający bez głowic,ale nigdy tego komfortu nie osiągniesz.

Wbrew pozorom kocioł GS jest dużo lepiej sterowalny niż DS=można lepiej dławić moc,nie dotyczy kotła na drewno.:cool:

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj Stasiek, w GS palisz od góry=brak rozpalania całego zasypu,ale wszystko wymaga odpowiednich umiejętności jak i konstrukcji kotła=min. to rozeta do powietrza wtórnego w drzwiczkach zasypowych. :)

Praktycznie to to samo co DS, tylko odwrotnie,ale można przy odpowiednich umiejętnościach nawet doprowadzić kocioł do "stanu podtrzymania,uśpienia",tego żaden DS nie potrafi.:D

Jeśli masz czas do jesieni czytaj tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

Sam mam kocioł firmy P2ar do drewna,ale to zupełnie inna bajka

Stasiek,czym więcej wiesz tym więcej pieniędzy i nerwów oszczędzasz,możesz mi wierzyć,też kiedyś mało wiedziałem na ten temat.

Dla jasności nie mam firmy,nie jestem instalatorem i nie obchodzi mnie to co i jak będziesz grzał.:cool:

Pozdrawiam.

czy aby na pewno nie rozpali się cały zasyp po kilku godzinach ? raczej nie możliwe (tak mi się wydaje) palę od góry co prawda w kozie ale po paru godzinach żar schodzi do dołu i w tym momencie , jak to mówią piec tańczy po pokoju z gorąca , a w dolniaku jak zamkniesz klapkę powietrza , a właściwie to miarkownik zamknie to kocioł jak jest szczelny to powinien zgasnąć całkowicie ,(tak mi się wydaje) z tego co wyczytałem tu w różnych tematach

Gość Konto usunięte_1*
tak samo w GS też jak klapa zamknie to przygasa , od tego jest miarkownik aby regulował temp , ja mojego GS 20kw mogę zostawić na pełnym zasypie z 2 kaloryferami po 2 kw każdy gdy wyłaczę podłogówkę i temp stoi tyle ile zadałem na miarkowniku , żadnego przegrzania czy innych niespodzianek

Witam.

Dlatego napisałem,że GS lepiej sterowalny,ale nie ma nic za darmo,cierpi komin i kocioł,spada sprawność. :cool:

Stasiu,nie myl kozy z kotłem,ten zawsze jest chłodzony wodą i zaizolowany,faza koksu pali się z dołu do góry, wiadomo koks jest bardziej kaloryczny niż węgiel,stąd taka hica. :D

Pozdrawiam.

Gość Konto usunięte_1*
Kolego , ale jak przygasić 15 kg żaru ?? a w DS mamy pół kilograma żarzącego się węgla , przestudiowałem dzisiaj kilka tematów i DS mają sporo mniejsze spalanie (opinie użytkowników którzy palili oboma rodzajami kotła) z czegoś muszą się brać te oszczędności

mówisz mniejsze spalanie hm a w moim GS spalanie dochodzi do 25-27 godzin jak bym jechał na samych kaloryferach , z podłogówką około 12 godzin ale wiadomo nagrzanie 90m2 zimnego betonu zajmuje trochę czasu , zapalam raz na dzień zimą i w domu mam 25 st całą dobę , jeden zasyp , tego na DS raczej bym nie osiągał musiałbym dokładać rano i wieczorem więc spalanie by wzrosło nie ma siły

Był dzisiaj kolejny instalator , tak że nie poleca głowic termostatycznych i był zdziwiony że chcę zawór mieszający , pompę obiegową też chce dać na powrocie , bo w przypadku zagotowania wody ma szanse na przeżycie (podobno siadają łożyska przy braku wody) , zbiornik wyrównawczy pod sufitem , a nie na strychu podobno to wystarczy kocioł hmmmm Defro jakiś dziwny dla niego w szczególności wylot spalin , osobiście lepiej mu się podoba Setlans , (4 drzwi , dysza PW , oraz wąska komora paleniskowa a wysoka) w Defro niższa a dużo głębsza , na piątek ma mi podać cenę , ogólnie powiedział że rurki do grzejników w projekcie źle dobrane , że na 15 nie będą mi chodziły wszystkie 4 grzejniki tylko ten pierwszy , poleca 18 , a ostatni grzejnik na 15 i łazienkowy , rura do zbiornika wyrównawczego calowa , więc czekam na piątek , czy nie spadnę z krzesła :lol: ,ale w środę i tak nie odwołam innego instalatora , chcę zobaczyć ile ten powie i co zaleci , będzie co porównać .Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady i podpowiedzi.

w Setlansie jedynie co mnie martwi bardzo wąskie drzwi zasypowe 140mm , czy wejdą polana drewna do podgrzania wody latem

Edytowane przez Stasiu

Instalator , chyba mnie olał nie zadzwonił do dzisiaj , ale był już inny , i ma całkowicie inną koncepcję , pompa elektroniczna na zasilaniu , zawór mieszający i zawory termostatyczne , ja chcę jeszcze dołożyć zawór schładzający i instalację w PP stabo, robotę wycenił na nieco ponad 3 tyś zł , a i z tego co dzwonił to materiał w korzystniejszych cenach jak na necie.

• 5 weeks później...
  • 1 year później...

Kocioł Defro Optima Komfort 10 kv , zasyp węgla (Wieczorek) około 20 -22 kg mieszkanie 78m2 bardzo zimne 2,7 m wys temp w mieszkaniu 24*C - 26 *C , na kotle 55 - 70 *C , więc panowie sprawa wygląda następująco po roku palenia :

przy temp +15 +10 stałopalność około 48h

przy tem + 5 0 stałopalność ponad 30 - 36 h

przy temp najniższej jaka była tej zimy -10 w dzień i -20 w nocy stałopalność 26 - 22 h

dodam że w pokoju gdzie mam dwie ściany frontowe i grzejnik V-33 przy mrozach było poniżej 24*C nie chciałem kotła grzać powyżej 75*C , ale mam trochę inny problem i nie wiem jak go rozwiązać , mianowicie bardzo ciągnie mi od podłogi (marzną mi stopy) bo pode mną jest nieczynny lokal użytkowy przy podłodze mam 16*C pod sufitem 29*C pokój jest 2,6 x 6,0 m i wys 2,7m stropy drewniane , ale podłoga to stal płyty żelbetonowe zasypane 30 cm takich kamyczków 5 cm betonu płyta OSB i panele podłogowe + gruby dywan

Edytowane przez Stasiu

Sam panel jest bardzo zimny w dotyku ludzie na potęgę to kupują bo jest tani.Możesz to na różne sposoby rozwiązać w zależności co preferujesz i na ile portfel pozwala. 1: Pianomat 1cm i wykładzinka albo dywan, 2: podkład i do wyboru panele korkowe ,deska Barlinecka:) albo panele winylowe LVT i powinno być już lepiej w stópki bez ogrzewania podłogowego. Edytowane przez Barliniak

nic to nie da bo przy podłodze mam 16*C obecnie moja podłoga wygląda tak , licząc od stropu nieczynnego lokalu

- 2 cm tynku

- 10 cm płyta betonowa

- 20 cm takich kamyków do ociepleń stropów

- 5 cm wylewki

- 2 cm płyta wiórowa

- 0,7 mm panele podłogowe + gąbka + folia

- dosyć gruby dywan

- koc wełniany złożony kilkukrotnie (na małą kostkę)

wiec najważniejsze było by rozprowadzenie ciepłego powietrza z pod sufitu na podłogę