Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kominkowe a ?azienka

Recommended Posts

Mimo, że zdecydowaliśmy się na kominek do grzania ciągłego, mamy również CO w całym domu.

Tydzień temu rozpoczęliśmy instalację kominka z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła na całym poddaszu. Kominek znajduje się na parterze i podobno ogrzeje bez problemu cały parter - pomieszczenia otwarte, poza łazienką na dole (łazienka przeważnie bywa zamknięta :wink: )

I tu zaczynają się moje wątpliwości....

Po uruchomieniu kominka, temeperatura osiągnie pewien poziom, który spowoduje automatyczne wyłącznie pieca CO, a w związku z tym jedyne źródło ogrzewanie dolnej łazienki. Niby można oszukac automatykę pieca CO i ustawić wyższą temp., pozakręcać wszystkie kaloryfery poza łazienką, ale czy ma sens eksploatacja pieca dla jednego kaloryfera?

Doprowadzenie ciepłaz kominka do tej dolnej łazienki odpada.

Nie wiem jak to rozwiazać, jak myślicie, czy ciepło z kominka dotrze do tej łazienki, czy zostaje ...farelka :cry:

ogrzewanie podłogowe, to najlepsze rozwiązanie, ale u nas, niestety, przegapiliśmy trochę sprawę i go nie zrobiliśmy, a glazura i terkota już położona.

Mamy jeszcze grzejnik łazienkowy - drabinka CO + grzałka, jest to jakieś wyjście, ale grzejnik jest chromowany i podobno oddaje 50% mniej ciepła niż malowany proszkowo, więc nie liczę specjalnie na ogrzewanie tym wynalazkiem, jak pech to pech :-?

otóż to, jak dam czujnik w łazience, to piec "będzie myślał", że w chałupie mam 15 stopni i będzie chajcował do czerwoności, a w zestawieniu z kominkiem, zrobi się niezła sauna :D

można niby poprzykrecac inne kaloryfery, ale tak jak pisałam, trochę szkoda pracy pieca dla 1 kaloryfera

Będę miał podobnie i zdecydowałem się na Elektryczną podłogówkę i grzałkę do grzejnika. No cóż jakoś to trzeba rozwiązać.

pzdr

Podłogówka OK ale grzałkę w drabince łazienkowej jest sens używać jak jest zamknięty zawór zasilający i otwarty dla bezpieczeństwa zawór powrotny, czyli przy odstawionym ogrzewaniu piecem gazowym, więc w okresie wiosenno-jesiennym kiedy jeszcze nie włącza się piec. Inaczej będzie sie ogrzewać woda w całej instalacji.

Na chwilowe dogrzanie łazienki do 25 stopni w 5 minut najlepsza jest naścienna, biała, łazienkowa termodmuchawa elektryczna (moc 800-1200W) z termoregulatorem.

Po 5 minutach od uruchomienia kąpiemy się, po dalszych 10 wychodząc wyłączamy. Zużycie energii 1/4 kW = 10 groszy.

Prawda to. Ale poza okresem kąpielowym niestety zimno. Ja bym w takiej sytuacji zastosował nieduży konwektor z termostatem (najlepiej dodatkowo z zegarem) albo olejowy. Widziałem takie płaskie podobne do starych panelowych grzejników CO. No tylko takie ustrojstwo trochę estetykę łazienki może zepsuć.

Reasumują:

1. odrzucasz-ogrzewanie poprzez kominkiem w łazience (brak dojścia rury z ciepłym powietrzem)

2. odrzucasz podłogowe elektryczne

3.odrzucasz drugi naścienny grzejnik-konwektorowy-dmuchawę

4. odrzucasz pracę kotła tylko na 1 łazienkę.

To moim zdaniem pozostaje:

1. nie zamykać łazienki, aby z innych pomieszczeń docierało ciepło

2. w okresie chłodnym lub do kapieli - przenośny stojący konwektor ( nie szpeci na ścianie cały rok)

Ognisko raczej odpada:)

Może ktoś wymyśli jeszcze genialny pomysł.

Gosia Łódź - nie jest tak, że odrzucam, szukam najmniejszego zła lub najlepszego rozwiąznia.

- rura odpada, ponieważ jest to konstrukcyjnie niemożliwe

- na podłogowe elektryczne już za późno, wątpie czy znalazby się ktoś kto byłby gotowy do zerwania nowych płytek

te dwa pomysły są dla mnie irracjonalne, więc nie biorę ich wogóle pod uwagę, pozostają do rozpatrzenia:

- grzejnik konwektorowy lub farelka, ewentualnie dogrzewanie drabinką

- praca pieca na 1 kaloryfer, pomysł z otwieraniem łazienki też coś w sobie ma :wink:

Chciałm dowiedzieć się czy ktoś ma tego typu problem i jak sobie z nim radzi, a każdy pomysł jest w cenie, daje jakieś rozeznanie.