Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

26tys z? za elewacje zewn?trzn? to chyba co? du?o?

Recommended Posts

Wczoraj firma budowlana wyceniła mi wykonanie tynków zewnetrznych mojego domu na kwote 26tys zł i wydaje mi się cos dużo?W skład tego wchodzi:

1.Klinkier Roben za 1.90szt ciemny podpalany+zaprawa+robocizna(na zasadzie że nic mnie nieintersuje)

-53 mb klinkieru Robena tj około 1300 szt(to jest klnikier który bedzie położony dookoła budynku na wysokości od gruntu 50cm)

-1260szt klinkieru Robena na wykonanie kominów od dachu w góre(około 17 wartsw)+wykonanie słupków do bramy wjazdowej.

Czyli w sumie około 2,5tys szt klinkieru x 1.90zł(mniej wiećej bo na kominy jest troche inny klinkier niż na ścany zewnętrzne)=4750,00zł towar +3500,00 robocizna i inne peirdoły jak zaprawy itd czyli razem 8250,00zł za materiały i robocinza na połozenie tego klinkieru 2500szt.

2.Elewacja zewnetrzna cykl zamkniety 225m2

-ocieplenie-wełna Rockwol grubość 15cm,na to tynk zewnetrzny,oczywscie siatka itd,wzór tynku kornik+robocizna itd koszt 16875,00zł

3.Ocieplenie klinkieru-żeby było taniej pod klinkier dajemy steropian to jest koszt około 300zł

4.Parapety z płytki klinkierowej robena za około 6zł koszt całosć +robocizna 1460zł

Razem-klinkier 8250+elewacja 16875+300+parapety 1460=26885,00zł

Czy to jest duża kwota?Jakie jest wasze zdanie?

Przypominam elewacji jest 225m2 a klinkieru 2500szt do położenia.

Prosze o jakieś uwagi.

Ale wiesz Ja ogólnie myślałem że to jest bardzo duża cena za te towaru i robocizne,bo w sumie nawet niech bym urwał jeszcze z 1000zł to będzie cena 25 tys zł za tynki zewnetrzne i klinkier!Ale widocznie takie są ceny.

Włąśnie z tego powodu zastosowałem od razu 3W ze ściana osłonową z DZ9. A i wcale nie wyjdzie mnie wszystkodrożej niż ciebie, a ściana będzxie mocna.

pzdr

urbit wlasciwie czy cena jest atrakcyjna czy nie ty powinienes ocenic - roznice w cenach przede wszystkim robocizny zaleza od rejonu kraju i w swoim terenie pytaj - tutaj niemiarodajne wyniki twej sondy moga byc

powiem ci tak - w warszawie i najblizszych jej okolicach za takie pieniadze zrobilbys z materialem 2/3 tego co piszesz

poza tym sadze ze nie majac porownawczych ofert z wlasnego terenu jak i jak sadze weryfikacji wykonwacow po widoku ich realizacji taka ocena nic ci nie da

jesli zrobili ci kalkulacje rzetelnie, bez narzutow w sufitu, a ty im jeszcze obcinasz tysiac moze okazac sie ze i tak ten tysiac sobie odbiora

znajdz innego wykonawce o oferty powrownaj - ale sadze ze przede wszystkim powinienes kierowac sie tym co potrafia

sciane z klinkieru postawic tak by ladna byla nie jest latwo - to naprawde wymaga juz maestrii (to nie slupki ogrodzeninowe ;) ) i oby nie okazalo sie ze ten tysiac ci sie czkawka odbije - czego ci nie zycze

urbit skoro tak sadzisz to szukaj tanszych a ja pozniej ich polece w mazowieckiem gdyz i do 120 dochodzi i dobrzy w tym fachu maja ju zajecie do wiosny przyszlego roku a ceny jeszcze wyzsze

kurcze - przesledz swoja wypowiedz - wczuj sie choc przez chwile w druga strona i skalkuluj te robocizne i zastanow sie czy ktos za friko w koncu zacznie pracowac dla smaej idei - nie tylko na koszty wlasne zarobic trzeba ale i z lekkim zyskiem zejsc z budowy

ten watek juz byl kiedys walkowany wiec nie chce go znow wywolac - jak ci za drogo to sam kup material i naucz sie - jak kilka razy spiep.... moze docenisz to, ze nie tylko za krzepe w ramionach placisz ale takze za umiejetnosc - chocby poslugiwania sie kielnia. Ja uczylem sie tego kilka miesiecy by machac i nadgarstek jeszcze miec a cala zawartosc kielni na scianie umiescic a nie sobie na glowie

sorki - wkurzylo mnie juz z lekka takie gadanie -

czy nie za duzo....

czy nie za malo......

a moze na metrze zlotowke uszczkne a moze dwie...............

a moze pozniej przyczepie sie do czegos i jeszcze wiecej uda mi sie "urwac"...........

zamiast zapytac czy ktos tutaj ma kogos do polecenia kto materialu nie spieprzy i robote fachowo wykona - stad ten moj post

A ile tobie wyszło za ocieplenie?

Wełna 13 cm ok. 15 zł za m2, ale kupowana wiosną + 5 kotew własnej roboty z drutu ocynkowanego fi 4 + Kombi (120 zł na cały dom) + kratki wentylacyjne (ok 150 zł na cały dom). Za styropian 9 cm na piwnice w ścianę 3W 1000 zł na cały dom. Dom ok 225 m2 powierzchni całkowitej, w tym 153 użytkowej (reszta to garaż i piwnice).

dobra firma od klinkieru KLINKIER ze STARGARDU SZCZECIŃSKIEGO bierze 100 zł za metr z nabiciem kotew i wełną. Samo położenie elewacji z wełny 35-40 zł metr kwadratowy. Zadzwoń do regionalnego przedstawiciela robena, crh rockwool i ci dadzą namiary na firm do których wystosuj zapytanie ofertowe i mając różne wyceny podejmij decyzje.