pagu 23.03.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam jak w temacie planuję budowę domu parterowego typowa stodoła , już na tym etapie zastanawiam się nad ogrzewaniem , niestety gaz ziemny odpada bo go nie ma , co myślicie o oleju opałowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.03.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.03.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam jak w temacie planuję budowę domu parterowego typowa stodoła , już na tym etapie zastanawiam się nad ogrzewaniem , niestety gaz ziemny odpada bo go nie ma , co myślicie o oleju opałowym ? Pomyśl o PC. Olej chwilowo jest tani .Ale to się zmieni . A dodatkowo jet inny problem .Teraz są w sprzedaży kotły olejowe kondensacyjne wymagające paliwa dobrej jakości . My nie mamy nawet dobrej normy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 24.03.2016 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 PC jest pewnie ok jednak koszty ... zresztą są różne rodzaje , możesz coś doradzić czego szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 24.03.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 PC jest pewnie ok jednak koszty ... zresztą są różne rodzaje , możesz coś doradzić czego szukać ? Obecnie olej na tyle jest tani,że sie opłacałoby taki piec zamontować. Ja 3 lata temu zrezygnowałem z pieca na olej opałowy i dołożyłem na ekogroszek. Na szczęście zostawiłem obok olejaka buderusa, którym zresztą od wiosny do póznej jesieni podgrzewam wodę a i jak i jest zimniejszy dzień, to też chałupę. Olej kupowałem legalny i prez 10 lat nie miałem z jakością paliwa problemu. Obserwowałem serwisanta i obsługę pojąłem w mig. Gdyby nie ówczesne, astronimiczne ceny oleju, pewnie do dzisiaj byłby u mnie podsatwowym żródłem ciepła: super wygoda, czystość i wbrew temu co mówią niektórzy , zero smrodu przy dobrym wszystkiego podłączeniu. Najgorsze jest to, że ciężko jest przewidzieć jakie będą ceny za rok czy dwa lata, zresztą dotyczy to wszystkich nośników ciepła. Sam piec sprawny, ale używany z Niemiec można kupić za śmieszne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 24.03.2016 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Poszperałem trochę i na chwilę obecną skłaniam się ku PC powietrznej , jak piszesz olej jest ok jednak ceny to loteria nie wiemy ile będzie kosztował za 2 - 5 lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.03.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 . Olej kupowałem legalny i prez 10 lat nie miałem z jakością paliwa problemu. Obserwowałem serwisanta i obsługę pojąłem w mig. u. A widziałeś obsługę kotła KONDENSACYJNEGO olejowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 14.04.2016 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W najbliższym czasie ceny oleju opałowego nie powinny pójść mocno w górę, więc to nie jest złe rozwiązanie. Na wszelki wypadek można zrobić dodatkowe ogrzewanie kominkiem. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 20.08.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Proszę o podpowiedź - czy kocioł olejowy 25 kW jestdobrze dobrany do ogrzewania domu jednorodzinnegoo pow. 170 m2. ? Przy piecu na węgiel wystarczył piec 20 kW ,obecnie zmieniamna olej opałowy i w wielu technicznych sprawach proszęo wyjaśnienia - podpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.08.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 dla 3 domów jak najbardziej . A tak poważnie , kocioł ( blok kotła) może mieć 25 kW , a palnik można ustawić na moc rzędy 10 - 15 kW . Ma wtedy wysoką sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 21.08.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 fachman19 ! Dzięki Czyli kocioł 25 kW palnik ustawiony na moc 10 - 15 kW . To jest reguła przy kotłach na olej ? O ogrzewaniu węglem to wiem,że piec 28 kW był przewymiarowany Ten ostatni piec 20 kW był dobrany prawidłowo - ciepło w komin nie szło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts