Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie olejem opałowym

pagu

Recommended Posts

Witam jak w temacie planuję budowę domu parterowego typowa stodoła , już na tym etapie zastanawiam się nad ogrzewaniem , niestety gaz ziemny odpada bo go nie ma , co myślicie o oleju opałowym ?

Pomyśl o PC.

Olej chwilowo jest tani .Ale to się zmieni .

A dodatkowo jet inny problem .Teraz są w sprzedaży kotły olejowe kondensacyjne wymagające paliwa dobrej jakości . My nie mamy nawet dobrej normy .

PC jest pewnie ok jednak koszty ... zresztą są różne rodzaje , możesz coś doradzić czego szukać ?

Obecnie olej na tyle jest tani,że sie opłacałoby taki piec zamontować. Ja 3 lata temu zrezygnowałem z pieca na olej opałowy i dołożyłem na ekogroszek. Na szczęście zostawiłem obok olejaka buderusa, którym zresztą od wiosny do póznej jesieni podgrzewam wodę a i jak i jest zimniejszy dzień, to też chałupę.

Olej kupowałem legalny i prez 10 lat nie miałem z jakością paliwa problemu. Obserwowałem serwisanta i obsługę pojąłem w mig.

Gdyby nie ówczesne, astronimiczne ceny oleju, pewnie do dzisiaj byłby u mnie podsatwowym żródłem ciepła: super wygoda, czystość i wbrew temu co mówią niektórzy , zero smrodu przy dobrym wszystkiego podłączeniu.

Najgorsze jest to, że ciężko jest przewidzieć jakie będą ceny za rok czy dwa lata, zresztą dotyczy to wszystkich nośników ciepła.

Sam piec sprawny, ale używany z Niemiec można kupić za śmieszne pieniądze.

• 3 weeks później...
  • 4 months później...