Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co s?dzicie o GL 252 Studia Atrium?

Recommended Posts

Witam :D ,

mam prośbę abyście ocenili projekt gl 252. Ma prawie wszystko co chcieliśmy żeby projket zawierał. Mamy działkę z wjazdem od południa więc prawdopodobnie zamówimy odbicie lustrzane i postawimy dom tarasem na zachód.

Proszę napiszcie co o nim sądzicie. A może ktoś budował dom wg tego projektu i mógłby podzilić się doświadczeniami :lol:

Mam nadziję, że dom nie będzie bardzo drogi w budowie.

A ja bym się nas lustrem zastanowił, garaż jednak Was od wiatrów zachodnich w tym rozwiazaniu osłoni. No ale to Wasz wybór

Parter:

1) pod schodami zrobiłbym zabudowę,

2) może tak drzwi do garażu out, nie będzie spalin i zapaszków z garażu ciągnęło, no i taniej będzie,

3) pralka z łazienki do kuchni (są takie co to je ładnie idzie w kuchni umiescić, a kuchnia duża jest), w niejsce pralki kabina, kibel na przeciwko, lub obok umywalki i macie dwie łazienki, przydatne przy gościach i 4 osobowej rodzinie,

4) na tarasie odpuściłbym dach (koszty), a jeżeli by miał być to może w II etapie, można ładną pergolę stuknąć, a jeżeli nie bedziecie obracać lustrzanie to z ławki przy salonie zachody słońca będą perfect, no chyba, że coś z sąsiedniej działki zasłania.

Pietro:

1) cosik te łazienki w skosach nie teges:

a) wanna dla garbatego pewnie wyjdzie, można też wodę wypuscić, a nastęopnie się wycierać, zamiast robić to na środku łazienki,

b) te kibelki dla facetów przy skosie, fajne są jeżeli jest się twardym i chce się oddać mocz w pozycji stojącej,

2) aaaaaaaaaa może by tak przenieść sypialnię z 5 do 3 i zamiast okna zrobić drzwi balkonowe, a na steropie garażu taras, na zachodnią lub wschodnią stronę (koszt może porównywalny z obecnym),

3) jeżeli nie 2 to należy sie zabezpieczyć przed podglądactwem dzieci, które dostały się na balkon łaczący 4 i 5, a może by tak balkonik out (koszty).

Fajny domek, skromny i oszczędny. Powinien wyjść nie drogo. Nie ma wodotrysków.

[/img]

Dzięki za odpowiedź :p :p . Nie możemy nie robić odbicia lustrzanego bo gdybyśmy postawili dom tak jak jest zaprojektowane to wjazd mielibyśmy od południa. I tak salon wyszedłby nam od północy i wschodu z małym okienkiem na południe.

Chcemy zlikwidować balkon, a okna balkonowe zmniejszyć. Taras bardzo nam sie podoba więc prawdobodobnie będziemy go chcieli zadaszyć go od razu, chociaż pomysł z pergolą nie jest zły - trzeba się zastanowić.

Na początek będziemy chcieli wykończyć tylko parter, a piętro zostawimy na później, więc też chcemy w kibelek na dole wstawić kabinę prysznicową.

A prawie 14 metrowa kuchnia to marzenie w porównaniu z blokowymi klitkami.

Włąściwie masz Ewunia rację. Jedynym rozwiązaniem wydaje sie być przeniesienie drzwi kibelka na drugą ścianę, ale wtedy będą one na przeciwko drzwi wejściowych. A toaleta będzie wtedy dostępna z przedsionka. Żeby po nerach (i nie tylko) :-? :oops: w zimie nie wiało. A może jakieś inne rozwiązanie?

[/url=http://www.studioatrium.pl/]http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=pd&cid=11&pid=271

Dzięki Ewunia.

W projekcie chcielibyśmy jeszcze zmienić schody zabiegowe na dwubiegowe, pod nimi zrobić jakąś szafę lub coś takiego.

Nie wiemy nawet dokładnie jeszcze jakie ogrzewanie zaprojektowane jest w tym domu, ale myślimy o kominkowym - chyba najtańsze, a kominek usytuowany jest pośrodku.

podoba mi się:kuchnia z wyjściem na taras baaardzooo fajne rozwiązanie mało spotykane, a bardzo praktyczne- też mam kuchnię od strony tarasu (na pięrze) ale 10 lat temu nikt nie myślał o wstawianiu drzwi balkonowych do niej-teraz latamy z każdą szklaneczką dookoła sciany dzielącej pokój i kuchnię-do bani. Dlaczego chcecie zmniejszyć okna balkonowe na poddaszu? Może zamiast balkonu wystarczyłaby barierka-tanie i według mnie ładniejsze-okna zostawić jak są. Brak pomieszczenia gospodarczego to duża wada, domek duży nie jest ale te 3 m kw na różne różności by się przydały-jeśli zostanie garaż można się pokusić o przedłużenie go i zrobienie pom gosp z wyjściem od kuchni. Strasznie pokręcony, ciasny hol z tymi drzwiami- po co drzwi do salonu, jeszcze w tak niedużym domku. Schowek pod schodami bezwzględnie zrobić, wyjście do kibelka przesunąć.Pozdrowionka

• 1 month później...

Witam!!

MaPi, ja też mama podobny problem. Mam działkę z wjazdem od południa i też chcę nieduży i niedrogi dom z dwuspadowym dachem. Też przeglądałem projekty Studia Atrium i raczej skłaniam się do GL 238, http://www.studio-atrium.pl/atrium.php?p=pd&cid=11&pid=257, chociaż wolałbym trochę więcej powierzchni użytkowej ale na razie to mój faworyt.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

3) pralka z łazienki do kuchni

[/img]

Witam,

i mnie (nam) sie ten domek spodobal:)

Tez myslimy aby pozniej zrobic pietro.

Jednak ta lazienka na dole... Faktycznie jest tam kociol a nie pralka i nie ma gdzie go dac.

Myslalem jeszcze o tym aby komin wymurowac calkiem wzdluz sciany kuchennej

i w miejscu kibelka dac kabine a kibelek obok malej umywalki.

Mozna tez postawic komin systemowy o mniejszych gabarytach, badz tez postawic go w kuchni.

Ogolnie rozwiazanie tarasowe to super sprawa.

Dach nie bedzie kosmicznie drogi - malo gasiorow i brak koszy.

Balkon oczywiscie odpada - kto tam bywa i ile czasu?

Chodzi nam po glowie jeszcze zadaszenie czesci srodkowej tarasu (30%) materialem przezroczystym

ale wizualnie zblizonym do ksztaltu dachowki.

Mialoby to doswietlic czesciowo kuchnie i salon.

Czy macie jakies namiary na plyte falista, przezroczysta - jakis link?

P.S. Przy slupku wejsciowym technicznie lepszym rozwiazaniem jest proste a nie katowe zakonczenie polaci.

Pozdrawiam

chcielibyśmy jeszcze zmienić schody zabiegowe na dwubiegowe, pod nimi zrobić jakąś szafę lub coś takiego.

Jeszcze raz ja:)

Pomysl ze schodami interesujacy-latwiejsze w wykonaniu i ekonomiczniejsze w zagospodarowaniu na schowek.

Ale uwaga! te dwa biegi przedluza sie Wam o trzy stopnie, ktore musialyby sie zaczac w swietle drzwi salonu!

Cześć.

Sobol, popatrzyłam sobie trochę na domek GL 238 i wiesz co? Fajny. Zaczynam się zastanawiać czy nie przerzucić się na ten projekt. Ten rozwiązywałby problem wjazdu od południa. Nie musiałabym zastanawiać się nad odbiciami, jakimś kombinowaniem z przestawianiem domu. Tylko szkoda tego tarasu. Jest czadowy.

Pozdrowionka. :D

• 2 weeks później...