zyhu 24.03.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam,Mam do Was pytanie. Słyszałem, że od marca 2015 nie jest już potrzebny certyfikat energetyczny do odbioru domu. Prawda to, bo aż mi się wierzyć nie chce, że Państwo nam coś ułatwiło ? Czy w związku ze zmianą prawa budowlanego ( nieme pozwolenie ) zmieniły się jeszcze jakieś rewelacje z odbiorem budynku ? z góry dziękuję za pomocŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 24.03.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam, Mam do Was pytanie. Słyszałem, że od marca 2015 nie jest już potrzebny certyfikat energetyczny do odbioru domu. Prawda to, bo aż mi się wierzyć nie chce, że Państwo nam coś ułatwiło ? Czy w związku ze zmianą prawa budowlanego ( nieme pozwolenie ) zmieniły się jeszcze jakieś rewelacje z odbiorem budynku ? z góry dziękuję za pomoc Łukasz To prawda, ja w tamtym roku robilem odbior i juz nie trzeba bylo robic tego swiadectwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 24.03.2016 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Bardzo się z tego powodu cieszę, 1000 zł i bezsensowne formalności do przodu. A pozostałe dokumenty ? Coś się pozmieniało ? Słyszałem, że odbiór bardzo się odchudził z dokumentów od 2016 roku. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 27.03.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Czy papier od elektryka z pomiarami jest potrzebny czy wystarczy że mam papier od osoby z elektrowni która 1,5roku temu zainstalowała licznik ?i od tego czasu płace rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.03.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Czy papier od elektryka z pomiarami jest potrzebny czy wystarczy że mam papier od osoby z elektrowni która 1,5roku temu zainstalowała licznik ?i od tego czasu płace rachunki za prąd. Jak w tamtym roku robilem odbior to elekktryk musial klepnac pod pomiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.03.2016 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 ja jak zmieniłem taryfę z G11 na G12 ( budowlana na dla ludności ) to tylko mi się podbił elektryk że instalacja zgodna z normami itp, natomiast jest wpis w dzienniku budowy i to w niektórych PINB wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 29.03.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 U nas trzeba było papier od każdego przyłącza (potwierdzenie odbioru na działce) i później sprawdzenie każdego wewnątrz domu (woda, gaz i prąd - prąd to papier właśnie z tymi pomiarami). Co do innych dokumentów:1. kopia pozwolenia,2. dziennik budowy z wpisami zmian nieistotnych (projektant),3. rysunki zmian nieistotnych (projektant),4. inwentaryzacja geodezyjna,5. oświadczenie geodety o zgodności z projektem,6. oświadczenie kierownika o zgodności z projektem,7. w/w potwierdzenia odbioru przyłączy,8. dokumenty potwierdzające sprawdzenie wewnętrznych instalacji,9. zgłoszenie zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 30.03.2016 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 w niektórych powiatach nie potrzebują żadnych dokumentów potwierdzających instalacji, bo skoro masz gaz prąd to znaczy że na jakiejś podstawie ZE przyłączył Ci prąd. Jak masz gaz to wiadomo, żeby gaz popłynął gazownia życzy sobie 10 ton papieru, pozwoleń, kominiarzy itp czasem nadzór budowlany życzy sobie poprostu........ umowę z zakładem energetycznym, gazowym, wod-kan itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.08.2016 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts