Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór Domu 2016 rok - certyfikat energetyczny ?

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was pytanie. Słyszałem, że od marca 2015 nie jest już potrzebny certyfikat energetyczny do odbioru domu. Prawda to, bo aż mi się wierzyć nie chce, że Państwo nam coś ułatwiło ?

Czy w związku ze zmianą prawa budowlanego ( nieme pozwolenie ) zmieniły się jeszcze jakieś rewelacje z odbiorem budynku ?

z góry dziękuję za pomoc

Łukasz

Witam,

Mam do Was pytanie. Słyszałem, że od marca 2015 nie jest już potrzebny certyfikat energetyczny do odbioru domu. Prawda to, bo aż mi się wierzyć nie chce, że Państwo nam coś ułatwiło ?

Czy w związku ze zmianą prawa budowlanego ( nieme pozwolenie ) zmieniły się jeszcze jakieś rewelacje z odbiorem budynku ?

z góry dziękuję za pomoc

Łukasz

To prawda, ja w tamtym roku robilem odbior i juz nie trzeba bylo robic tego swiadectwa

U nas trzeba było papier od każdego przyłącza (potwierdzenie odbioru na działce) i później sprawdzenie każdego wewnątrz domu (woda, gaz i prąd - prąd to papier właśnie z tymi pomiarami).

Co do innych dokumentów:

1. kopia pozwolenia,

2. dziennik budowy z wpisami zmian nieistotnych (projektant),

3. rysunki zmian nieistotnych (projektant),

4. inwentaryzacja geodezyjna,

5. oświadczenie geodety o zgodności z projektem,

6. oświadczenie kierownika o zgodności z projektem,

7. w/w potwierdzenia odbioru przyłączy,

8. dokumenty potwierdzające sprawdzenie wewnętrznych instalacji,

9. zgłoszenie zakończenia budowy.

w niektórych powiatach nie potrzebują żadnych dokumentów potwierdzających instalacji, bo skoro masz gaz prąd to znaczy że na jakiejś podstawie ZE przyłączył Ci prąd. Jak masz gaz to wiadomo, żeby gaz popłynął gazownia życzy sobie 10 ton papieru, pozwoleń, kominiarzy itp

czasem nadzór budowlany życzy sobie poprostu........ umowę z zakładem energetycznym, gazowym, wod-kan itp

• 4 months później...