Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie c.o. problem z poddaszem

Robertzzr

Recommended Posts

Witam

Chciałbym się poradzić Was odnośnie problemu zapowietrzających się grzejników na poddaszu.

Moja instalacja:

Instalacja otwarta z naczyniem wyrównawczym, obieg wymuszony na pompie cała w miedzi i grzejniki panelowe-stalowe z dolnym zasileniem

Piwnica:

Piec heitz 16 na miał ze sterownikiem, dwie pompy na c.o. i cwu, zawór mieszający.

Parter:

Grzejniki z dolnym zasilaniem 6 szt. i jeden żeberkowy. wszystkie rurki rozprowadzone w piwnicy po suficie.

Poddasze:

Do czasu podłaczenia poddasza parter grzał przez 6lat bez problemu i nic się nie zapowietrzało po podłączenu grzejników na poddaszu 3szt z dolnym zasilaniem ciągle występuje problem z ich zapowierzaniam i ciągłym odgłosem przelewanej wody. W trakcie 24h palenia trzeba odpowietrzać je kilka razy. Nie mam pomysłu co jest przyczyną. Męcze się z tym całą zimę. Poradzcie mi co może być nie tak.

żeberkowy grzejnik był od zawsze w instalacji bo jest w łazience na parterze i wszystko było dobrze przez 6 lat, w momencie podłączenia 3 grzejników na poddaszu zaczęły się problemy z zapowietrzaniem właśnie tych trzech grzejników. Hydraulik którego poprosiłem o poradę twierdzi że wszystko jest podłączone jak trzeba i nie zna przyczyny zapowietrzania się góry. Na rysunku przedstawiam układ rur na poddaszu i 3 zapowietrzające się grzejniki. Wszystkie przedstawione rury są w podłodze i prowadzą do trzech pomieszczeń to jest jakby widok z góry.

poddasze.jpg

Tak jak już wyżej napisałem masz źle podłączone naczynie zbiorcze i to właśnie jest przyczyną zapowietrzania się najwyżej położonych grzejników. Spróbuj zmienić bieg pompy na jak najniższy ale taki aby najwyższe grzejniki grzały. Pompa prawdopodobnie za mocno bije do naczynia i wyrzuca Ci wodę z instalacji poprzez przelew. Docelowo przełożyć pompę na powrót albo przerobić podłączenie naczynia na prawidłowe.

Nie jestem jakimś znawcą ale wydaje mi się że mam podłączone jak na tych obrazkach. Był hydraulik i powiedział że nie wie czemu tak się dzieje bo wszystko wygląda na dobrze podłączone. Co za masakra nie wiem co dalej z tym robić. Pompa pracuje na 1 biegu. Jak wcześniej był tylko parter podłączony to nie było problemu a przecież pompa ta sama. Woda jest cały czas w naczyniu wyrównawczym choć czasem wyrzuca trochę wody, a wcześniej tego nie robiło. Naczynie ma 40 l.

Połączenie na tych obrazkach różni się od twojego szkicu. Jak masz tak podłączone jak narysowałeś to jest źle. Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia i je pokazał wtedy stwierdzimy czy jest podłączone prawidłowo. Zrób mały test. Przy zimnym kotle uzupełnij zład i odpowietrz grzejniki. Następnie znowu dobij wody do instalacji aż przeleje się przez przewał. Podstaw puste wiadro pod rurę przewału i zapal w kotle tak aby pompa się włączyła. Zobacz ile wody wyleje Ci się do wiadra.

Zrobiłem tak:

Dolałem wody aż się przelało następnie odpowietrzyłem wszystkie grzejniki i znów dolałem wody, rozpaliłem w piecu. Po całej nocy palenia przez rurkę przelewową wyleciało 3 litry wody.

Rozpaliłem drugi raz i już nic nie zleciało z naczynia i nie szumiało w grzejnikach.

Rozpaliłem trzeci raz i po ok 13 godzinach palenia coś zaczeło się przelewać w grzejnikach i w tym samym czasie z naczynia poszło ok 5litrów wody i dalej cisza.