Robertzzr 24.03.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 WitamChciałbym się poradzić Was odnośnie problemu zapowietrzających się grzejników na poddaszu. Moja instalacja:Instalacja otwarta z naczyniem wyrównawczym, obieg wymuszony na pompie cała w miedzi i grzejniki panelowe-stalowe z dolnym zasileniemPiwnica:Piec heitz 16 na miał ze sterownikiem, dwie pompy na c.o. i cwu, zawór mieszający. Parter:Grzejniki z dolnym zasilaniem 6 szt. i jeden żeberkowy. wszystkie rurki rozprowadzone w piwnicy po suficie.Poddasze:Do czasu podłaczenia poddasza parter grzał przez 6lat bez problemu i nic się nie zapowietrzało po podłączenu grzejników na poddaszu 3szt z dolnym zasilaniem ciągle występuje problem z ich zapowierzaniam i ciągłym odgłosem przelewanej wody. W trakcie 24h palenia trzeba odpowietrzać je kilka razy. Nie mam pomysłu co jest przyczyną. Męcze się z tym całą zimę. Poradzcie mi co może być nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.03.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Czy grzejnik aluminiowy ten żeberkowy???Jeżeli aluminiowy a rury miedziane , to masz ogniwo i wydziela się wodór i tlen .To co wypuszczasz przy odpowietrzaniu można zapalić.Należy wlać inhibitor przeznaczony dla instalacji miedziano aluminiowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 25.03.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Fachman , czytaj ze zrozumieniem. Koleś napisał że grzejniki stalowe. Co mi tu wyskakujesz z aluminium ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 25.03.2016 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Wszystkie grzejniki są stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.03.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Zła wysokość naczynia zbiorczego albo źle podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.03.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Fachman , czytaj ze zrozumieniem. Koleś napisał że grzejniki stalowe. Co mi tu wyskakujesz z aluminium ? "Parter: Grzejniki z dolnym zasilaniem 6 szt. i jeden żeberkowy. wszystkie rurki rozprowadzone w piwnicy po suficie." Ze zrozumieniem - żeberkowe bywają aluminiowe a nie stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.03.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Spróbuj rozrysować jak połączono naczynie wyrównawcze z uwzględnieniem pompy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 25.03.2016 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 naczynie wyrównawcze zanajduje się ok. 1,5 metra nad grzejnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.03.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Czekaj, ale miały być jeszcze grzejniki na poddaszu, a dopiero narysowałeś nam to, co jest nad piwnicą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.03.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 [ATTACH=CONFIG]351113[/ATTACH] naczynie wyrównawcze zanajduje się ok. 1,5 metra nad grzejnikami W zasadzie dobrze , ten żeberkowy grzejnik to jaki :yes: Wlej do naczynia 250 ml oleju silikonowego .zmniejszy ilość przenikającego powietrza do instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 26.03.2016 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 żeberkowy grzejnik był od zawsze w instalacji bo jest w łazience na parterze i wszystko było dobrze przez 6 lat, w momencie podłączenia 3 grzejników na poddaszu zaczęły się problemy z zapowietrzaniem właśnie tych trzech grzejników. Hydraulik którego poprosiłem o poradę twierdzi że wszystko jest podłączone jak trzeba i nie zna przyczyny zapowietrzania się góry. Na rysunku przedstawiam układ rur na poddaszu i 3 zapowietrzające się grzejniki. Wszystkie przedstawione rury są w podłodze i prowadzą do trzech pomieszczeń to jest jakby widok z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.03.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Tak jak już wyżej napisałem masz źle podłączone naczynie zbiorcze i to właśnie jest przyczyną zapowietrzania się najwyżej położonych grzejników. Spróbuj zmienić bieg pompy na jak najniższy ale taki aby najwyższe grzejniki grzały. Pompa prawdopodobnie za mocno bije do naczynia i wyrzuca Ci wodę z instalacji poprzez przelew. Docelowo przełożyć pompę na powrót albo przerobić podłączenie naczynia na prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 28.03.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Jakie podłączenie naczynia będzie prawdłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.03.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Takie jak przewiduje Polska Norma.http://www.is.pw.edu.pl/~pawel_kedzierski/ZabezpieczenieNWotwarte.pdfhttp://sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/produkty/schematy_uklad_otwarty_zamkniety/uklad_otwarty/ukl_otwarty_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 28.03.2016 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Nie jestem jakimś znawcą ale wydaje mi się że mam podłączone jak na tych obrazkach. Był hydraulik i powiedział że nie wie czemu tak się dzieje bo wszystko wygląda na dobrze podłączone. Co za masakra nie wiem co dalej z tym robić. Pompa pracuje na 1 biegu. Jak wcześniej był tylko parter podłączony to nie było problemu a przecież pompa ta sama. Woda jest cały czas w naczyniu wyrównawczym choć czasem wyrzuca trochę wody, a wcześniej tego nie robiło. Naczynie ma 40 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 30.03.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Połączenie na tych obrazkach różni się od twojego szkicu. Jak masz tak podłączone jak narysowałeś to jest źle. Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia i je pokazał wtedy stwierdzimy czy jest podłączone prawidłowo. Zrób mały test. Przy zimnym kotle uzupełnij zład i odpowietrz grzejniki. Następnie znowu dobij wody do instalacji aż przeleje się przez przewał. Podstaw puste wiadro pod rurę przewału i zapal w kotle tak aby pompa się włączyła. Zobacz ile wody wyleje Ci się do wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 30.03.2016 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Ok tak zrobie i pstryknę kilka zdjęć. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 04.04.2016 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Zrobiłem tak:Dolałem wody aż się przelało następnie odpowietrzyłem wszystkie grzejniki i znów dolałem wody, rozpaliłem w piecu. Po całej nocy palenia przez rurkę przelewową wyleciało 3 litry wody. Rozpaliłem drugi raz i już nic nie zleciało z naczynia i nie szumiało w grzejnikach.Rozpaliłem trzeci raz i po ok 13 godzinach palenia coś zaczeło się przelewać w grzejnikach i w tym samym czasie z naczynia poszło ok 5litrów wody i dalej cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.04.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 A naczynie nie jest czasami zakorkowane od góry? Zdjęcia podłączenia kotła i naczynia poproszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 05.04.2016 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Robertzzr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts