tomno 05.04.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Może masz u góry na grzejnikach odpowietrznik automatyczny lub jakąś nieszczelność. Podczas pracy pompy na grzejnikach zwłaszcza jeśli masz przymknięte zawory robi się podciśnienie, które może zasysać powietrze. Jeśli masz zawory na zasilaniu i powrocie z grzejników to spróbuj odkręcić całkiem zawory na zasilaniu, a przykręć zawory odcinające na powrocie to zlikwiduje podciśnienie na grzejnikach. Spróbuj czy pomoże. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 05.04.2016 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Zawory mam na wszystkich grzejnikach. Spróbuję pokręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.04.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Teraz tak. Tą rurę która wychodzi z dołu zbiornika wyrównawczego musisz połączyć bezpośrednio z kotłem. Najlepiej będzie wpiąć ją w miejsce tego korka który widać zaraz za kotłem. http://www.kotly-witkowski.pl/_img/schematy/4d.jpgPrzy zamontowaniu zaworu 4d bez pompy kotłowej zawór ten i obieg kotłowy powinien być tej wielkości jakie jest wyjście zasilania z kotła. Aby obieg kotłowy prawidłowo funkcjonował na tym zaworze który masz powinieneś mieć dodatkową pompę.Wracając do naczynia. Ta rurka miedziana z góry naczynia jest otwarta? Tam powinno dostawać się powietrze do naczynia zbiorczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 06.04.2016 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Ta rurka z góry naczynia jest otwarta. Ta dolna rurka od naczynia wyrównawczego jest połączona z zasilaniem z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.04.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Ta dolna rurka powinna być podłączona pomiędzy kotłem a pompą ( ma być przed pompą, po stronie ssawnej pompy, inaczej mówiąc pompa ma ciągnąc wodę z naczynia a nie do niego pchać). U Ciebie chyba jest pomiędzy pompą a zbiornikiem wyrównawczym. Jeśli tak to jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 07.04.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Pompa jest wpięta tak że pcha bezpośrednio z pieca w kierunku naczynia. Zastanawiam się jak to w praktyce może wyglądać, jak to przerobić żeby pompa zasysała z pionu i nie pchała do naczynia? Nie bardzo wiem jak połączyć teraz rurki żeby było tak jak mi napisałeś. Dziękuję Ci za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.04.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisałem to w # 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 08.04.2016 00:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak widziałem tylko zastanawiam się jak przerobić moją instalację i czy trzeba wszystko zmieniać żeby to zrobić. Mam już pomysł jak by to mogło wyglądać, zrobię rysunek i zobaczycie czy będzie dobrze. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Robertzzr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 08.04.2016 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 rzućcie okiem na te obrazki i oceńcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.04.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 10.04.2016 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Jeszcze mam pytanie jak bedzie działało ogrzewanie na poddaszu skoro zasilane jest z tej rury którą chcę przerobić. Pompa będzie pchała tylko wodę w rury na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 10.04.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Jeśli trzymać się wersji "zasysania" z naczynia to jedyną rzeczą jaką teraz możesz zrobić jest przełożenie go na powrót z poddasza a na końcu zasilania wstawienie odpowietrznika. Być może się poprawi bo w tym układzie który masz, wystarczy "fala" w podłodze i odpowietrznikiem grzejnikowym powietrza stamtąd nie usuniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 10.04.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Tak ciężko zrozumieć? Na poddaszu masz zakończyć rurę idącą do grzejników. Ona nie może iść wyżej do naczynia. Na poddaszu kończysz instalację na trojaku do grzejników, Tą rurkę co idzie od trojaka do naczynia j prowadzisz na dół do kotła. Przecież posłałem Ci schemat.http://www.kotly-witkowski.pl/_img/schematy/4d.jpghttps://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.instalacjebudowlane.pl%2Fobrazki2%2Fimages%2F100811sas2.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.instalacjebudowlane.pl%2F6094-23-40-sposoby-podlaczenia-kotla-centralnego-ogrzewania-w-ukladzie-otwartym.html&docid=GK2Wg-fq_umWLM&tbnid=QG22Q0zQWvThCM%3A&w=422&h=500&ved=0ahUKEwil2aC7t4TMAhXBqA4KHeCIAI4QMwghKAUwBQ&iact=mrc&uact=8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 10.04.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) tak ma być Jak zwykle za małe ale nie wiem jak powiększyć. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertzzr 11.04.2016 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Czy na końcu zasilania tam gdzie zakończe rurkę powinien być odpowietrznik automatyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.04.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Jeżeli będzie niżej grzejnika to nie bo odpowietrzysz przez grzejnik. Jak wyżej to załóż odpowietrznik obowiązkowo. Albo dla świętego spokoju załóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts