Molcz 24.03.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam serdecznie. Proszę powiedzcie mi, gdyż planuję zakup działki przy której wg. mapki i fizycznie jak tam byłem są wszystkie media tj. słupy idą wzdłuż działki , studzienka z kanalizacją w rogu i wg. mapki to się potwierdza . Woda jest w drugim rogu , a gaz idzie przez działkę ale przy jej końcu więc przy budowie nie powinno to przeszkadzać tylko chodzi mi o to czy Ja nie będąc jeszcze fizycznie właścicielem dostanę informacje (jak tak to gdzie) odnośnie możliwości podłączenia się do tychże mediów ? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 24.03.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam serdecznie. Proszę powiedzcie mi, gdyż planuję zakup działki przy której wg. mapki i fizycznie jak tam byłem są wszystkie media tj. słupy idą wzdłuż działki , studzienka z kanalizacją w rogu i wg. mapki to się potwierdza . Woda jest w drugim rogu , a gaz idzie przez działkę ale przy jej końcu więc przy budowie nie powinno to przeszkadzać tylko chodzi mi o to czy Ja nie będąc jeszcze fizycznie właścicielem dostanę informacje (jak tak to gdzie) odnośnie możliwości podłączenia się do tychże mediów ? Serdecznie pozdrawiam Prądem się nie przejmuj zakład energetyczny ma obowiązek ci podłączyć ty płacisz za każdy kilowat przyłączeniowej mocy. Jeżeli chodzi o wodę to trzeba rozmawiać z wodociagami koszty mogą być od 1 tysiąca za sam projekt do nawet kilkunastu jeżeli ci powiedzą że trzeba ciągnąć na własny koszt kilkadziesiąt metrów. Jeżeli masz rurę z gazem to najpierw się dowiedz co to za rura, czasami są to instalacje chronione wokół których nie można nic budować a nawet sadzić drzew, raczej rzadko się zdarza żeby zwykła rura gazowa szła przez prywatną działkę ale może ktoś tak sobie załatwił z właścicielem gruntu, jeżeli to zwykła rura to pozostaje koszt projektu gazowego też około 1000-1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molcz 25.03.2016 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Tylko ze woda i kanalizacja sa na dzialce wg mapki a od tej rury gazowej sa odprowadzone rury do kazdego domu to tez z mapki wiem , tylko chodzi mi o to czy jak nie jestem wlascicielem dzialki to czy udziela mi takich informacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ... raczej nie udzielą, w większości Wniosków o wydanie tzw. " Zapewnienia i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci " jest wymagany dokument potwierdzający " Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane ". Może być to Oświadczenie Inwestora, wypis z Księgi Wieczystej, umowa kupna / sprzedaży ( danej nieruchomości ). Natomiast jeśli działka jest uzbrojona ( a jest jak piszesz ), to nie powinieneś mieć problemu z tym, że takiego Zapewnienia i WT nie otrzymasz, będąc jej właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molcz 25.03.2016 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 No to tak niestety mi sie wydawalo. Zadnego licznika nie ma na dzialce , ale fizycznie sa media wszystkie i na mapce. Chcialem po prostu wiedziec, ale problemu nie powinno byc. Co jeszcze sprawdzic przed kupnem dzialki ? Warunki zabudowy sa , zona byla w gminie , pytala sie i powiedzieli jej ze bez problemu powinnismy dostac zgode na budowe , ksiega wieczysta sprawdzona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 27.03.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 No to tak niestety mi sie wydawalo. Zadnego licznika nie ma na dzialce , ale fizycznie sa media wszystkie i na mapce. Chcialem po prostu wiedziec, ale problemu nie powinno byc. Co jeszcze sprawdzic przed kupnem dzialki ? Warunki zabudowy sa , zona byla w gminie , pytala sie i powiedzieli jej ze bez problemu powinnismy dostac zgode na budowe , ksiega wieczysta sprawdzona . Też mam podobny problem , na pewno musiz sprawdzić- Wypis z rejestru gruntów (czy działka nie jest gruntem rolnym)i dostęp do drogi publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 28.03.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Większość niezabudowanych działek na wsi są w ewidencji gruntów gruntami rolnymi. To nie przeszkadza w zabudowie, jeśli pozwala na to WZ lub plan miejscowy. Teoretycznie bez dostępu do drogi publicznej nie powinni wydać WZ, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molcz 28.03.2016 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 no to akurat z dostępem do drogi nie ma problemu , ponieważ leży przy głównej drodze przez miejscowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts