Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Proszę powiedzcie mi, gdyż planuję zakup działki przy której wg. mapki i fizycznie jak tam byłem są wszystkie media tj. słupy idą wzdłuż działki , studzienka z kanalizacją w rogu i wg. mapki to się potwierdza . Woda jest w drugim rogu , a gaz idzie przez działkę ale przy jej końcu więc przy budowie nie powinno to przeszkadzać tylko chodzi mi o to czy Ja nie będąc jeszcze fizycznie właścicielem dostanę informacje (jak tak to gdzie) odnośnie możliwości podłączenia się do tychże mediów ? Serdecznie pozdrawiam

Witam serdecznie. Proszę powiedzcie mi, gdyż planuję zakup działki przy której wg. mapki i fizycznie jak tam byłem są wszystkie media tj. słupy idą wzdłuż działki , studzienka z kanalizacją w rogu i wg. mapki to się potwierdza . Woda jest w drugim rogu , a gaz idzie przez działkę ale przy jej końcu więc przy budowie nie powinno to przeszkadzać tylko chodzi mi o to czy Ja nie będąc jeszcze fizycznie właścicielem dostanę informacje (jak tak to gdzie) odnośnie możliwości podłączenia się do tychże mediów ? Serdecznie pozdrawiam

Prądem się nie przejmuj zakład energetyczny ma obowiązek ci podłączyć ty płacisz za każdy kilowat przyłączeniowej mocy. Jeżeli chodzi o wodę to trzeba rozmawiać z wodociagami koszty mogą być od 1 tysiąca za sam projekt do nawet kilkunastu jeżeli ci powiedzą że trzeba ciągnąć na własny koszt kilkadziesiąt metrów. Jeżeli masz rurę z gazem to najpierw się dowiedz co to za rura, czasami są to instalacje chronione wokół których nie można nic budować a nawet sadzić drzew, raczej rzadko się zdarza żeby zwykła rura gazowa szła przez prywatną działkę ale może ktoś tak sobie załatwił z właścicielem gruntu, jeżeli to zwykła rura to pozostaje koszt projektu gazowego też około 1000-1500 zł

... raczej nie udzielą, w większości Wniosków o wydanie tzw. " Zapewnienia i Warunków Technicznych podłączenia budynku do sieci " jest wymagany dokument potwierdzający " Prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane ". Może być to Oświadczenie Inwestora, wypis z Księgi Wieczystej, umowa kupna / sprzedaży ( danej nieruchomości ). Natomiast jeśli działka jest uzbrojona ( a jest jak piszesz ), to nie powinieneś mieć problemu z tym, że takiego Zapewnienia i WT nie otrzymasz, będąc jej właścicielem.

No to tak niestety mi sie wydawalo. Zadnego licznika nie ma na dzialce , ale fizycznie sa media wszystkie i na mapce. Chcialem po prostu wiedziec, ale problemu nie powinno byc. Co jeszcze sprawdzic przed kupnem dzialki ? Warunki zabudowy sa , zona byla w gminie , pytala sie i powiedzieli jej ze bez problemu powinnismy dostac zgode na budowe , ksiega wieczysta sprawdzona .

No to tak niestety mi sie wydawalo. Zadnego licznika nie ma na dzialce , ale fizycznie sa media wszystkie i na mapce. Chcialem po prostu wiedziec, ale problemu nie powinno byc. Co jeszcze sprawdzic przed kupnem dzialki ? Warunki zabudowy sa , zona byla w gminie , pytala sie i powiedzieli jej ze bez problemu powinnismy dostac zgode na budowe , ksiega wieczysta sprawdzona .

Też mam podobny problem , na pewno musiz sprawdzić- Wypis z rejestru gruntów (czy działka nie jest gruntem rolnym)i dostęp do drogi publicznej.