Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm "44" kto? mieszka???

Recommended Posts

Moim skromnym zdaniem warstwa czegokolwiek, czy to tynk, czy zwykła farba jest w stanie odejść, głównie przez wilgoć, drugim głównym powodem jest złe przygotowanie powierzchi na którą się nakłada w/w warstwę, a gdy tynk odchodzi tylko w dolnych partiach ścian, na całym obwodzie domu, można wykluczyć drugą opcję.

Odpowiedz jest prosta.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim skromnym zdaniem warstwa czegokolwiek, czy to tynk, czy zwykła farba jest w stanie odejść, głównie przez wilgoć, drugim głównym powodem jest złe przygotowanie powierzchi na którą się nakłada w/w warstwę, a gdy tynk odchodzi tylko w dolnych partiach ścian, na całym obwodzie domu, można wykluczyć drugą opcję.

Odpowiedz jest prosta.

no tak ale dlaczego to dotyczy tylko scian jednowarstwowych? przy bledach w izolacji podobne "klopoty" powinny byc obojetnie czy na murze 2-W czy 1-W. TO mnie troche niepokoi bo juz prawie bylem zdecydowany na technologie 1-W.

Jesteś pewny tego, że dotyczy to tylko ścian 1-W, a może sugerujesz sie tymi domami które widziałeś, a było one z jednej okolicy (wysoki poziom wód gruntowych + niedokładnie wykonana izolacja) i jak sie może okazać zrobione przez jedną ekipę.

Moim zdanie nie może mieć tu wpływu rodzaj ściany tylko wykonanie, również kilku wykonawców mogło spartolić to samo.

ja kiedyś w samochodzie wymieniłem 3 razy żarówkę i dopiero 4 zadziałała, logika kazała by po 2 szukać błędu w instalacji- dziwne ale jednak prawdziwe (dodam , że żadna żarówka nie była nowa ale wszystkie wyglądały na sprawne).

Jednak ludzie budują, mieszkają i nic im sie nie dzieje, wiec określmy w jak dużej ilości domów wybudowanych tą metoda, wystąpiły podobne problemy.

Z pewnością ściana jednowarstwowa bardziej jest narażona na takie problemy, bo material z którego ją wybudowano cały czas podlega działaniu zmian temperatur i wilgotności w ciągu roku i dalej w ciągu lat eksploatacji budynku. Ale na tą okoliczność istnieją odpowiednie tynki przeznaczoene do PH czy tez Ytonga, zatem jakość wykonawstwa również jest bardzo istotna.

Jesteś pewny tego, że dotyczy to tylko ścian 1-W, a może sugerujesz sie tymi domami które widziałeś, a było one z jednej okolicy (wysoki poziom wód gruntowych + niedokładnie wykonana izolacja) i jak sie może okazać zrobione przez jedną ekipę.

Moim zdanie nie może mieć tu wpływu rodzaj ściany tylko wykonanie, również kilku wykonawców mogło spartolić to samo.

ja kiedyś w samochodzie wymieniłem 3 razy żarówkę i dopiero 4 zadziałała, logika kazała by po 2 szukać błędu w instalacji- dziwne ale jednak prawdziwe (dodam , że żadna żarówka nie była nowa ale wszystkie wyglądały na sprawne).

Jednak ludzie budują, mieszkają i nic im sie nie dzieje, wiec określmy w jak dużej ilości domów wybudowanych tą metoda, wystąpiły podobne problemy.

obserwuje domy generalnie.

moje spostrzezenie nie dotyczy tylko okreslonego osiedla. domy pochadza z roznych czasow, w roznej technologii i raczej na pewno nie sa wykonane przez tego samego partacza. Musze tylko sie przekonac czy zjawisko to wystepuje takze na gazobetonie (na ceglach i poro tak). Moze to tez byc wada samego tynku a nie tego ze jest polozony na scianie 1W ale to przede wszytskim (mozn apowiedziec: wylacznie ) na tego typu scianach zauwazylem ten problem. Moze jesli sie uda postaram sie zrobic kilka fotek i forumowi spece beda w stanie ocenic co sie dzieje.

Rozne rodzaje tynku w rozny sposob "wspolpracuja" z woda i para i moze tutaj lezy problem ale dlaczego kiepskie efekty widac na wysokosci kapinosu parteru?

dobre odizolowanie 1-w , 2-w, czy 3w, nie powinno mieć wpływu na przesiąkalność ściany, bo i po co była by ta izolacja. NO NIE.

Głównie w tym temacie chodzi o izolację ściany stykającej się z gruntem, bez względu na jej ilość warstw, a skutkiem złej izolacji było by to, że wilgoć szybciej przenikneła by do wnętrza budynku w przypadku 1-W

pewel237

pewnie, że zacząlem :wink:

W poniedziałek mają skończyć ściany parteru i dalej szałunek na strop (monolityczny).

Pierwsze moje opinie są zupełnie niezłe. W moim przypadku pustaki były w b. dobrym stanie (kilka pojedynczych sztuk pękniętych lub ubitych nie licząc drobnych uszkodzeń np na narożach pustaków). Fachowcy nie narzekają, murują na zaprawie Alpol (jest dosyć gęsta ale idzie im dobrze). Oczywiście chodzę, nadzoruję w miarę możliwości, jak zobaczę jakąś niedoróbkę w postaci np drobnej szczeliny to proszę aby to poprawili. Używamy Pth 441/2 oraz 44 3/4R - bardzo się przydają (wychodzi drożej ale nie ma tyle cięcia i ściany, narożniki oraz otwory okienne i drzwiowe sa równiutkie bez wpustów). Grubość spoiny wynosi ok 1,2 cm (czasem 1,5 cm) - chciałem aby były mniejszę, jednak majster uważa, że:

1) Wienerberger zaleca 1,2 cm

2) pozwala to na zachowanie równych wysokości ścian (tzw 4 pustaki + zaprawa = 1 m wysokości ściany)

Drobnym problemem przy Pth jest to, iż jeśli zostaje do nadmurowania np 10 cm to raczej trzeba się decydować na pełna wysokość pustaka 25 cm - trudno jest równo przycinać pustaki w poziomie (w pionie przycina się dobrze - kątówka z dużą tarczą).

Niektórzy piszą, że Pth jest bardzo kruchy. Owszem jeśli się wali młotkiem lub rzuca pustakami to tak, ale jeśli obchodzi się ostrożnie to wszystko jest OK. Odpady powstają tylko z docinania pustaków na długości przy kończeniu jednej warstwy pustaków. Raptem może kilka wiader pokruszonych odpadów.

Jak na razie to jestem zadowolny :D no może pogota tylko bardzo mnie wkurza, ale ma być lepiej (podobno).

Oczywiście chcę aby nie było szczelin i niedoróbek, jednak nie należę do ludzi, którzy przesadnie patrzą na te wpółczynniki przenikanie, mostki termizne itd. Docelowo planuję jeszcze zewnętrzny tynk ciepłochronny (np zaprawa na bazie perlitu) i myślę, że będzie dobrze (jakieś ewentualne małe szpary zostana zakryte materiałem ciepłochronnych a w środku bedzie .. powietrze jak w Pth). Znam ludzi, którzy mieszkają w domu z Pth murowanego na zwykłej zaprawie i jest OK, więc i u mnie będzie dobrze.

A co u ciebie???

czytalem pierwszy post i odpowiem, mieszkam w takim domu porotherm 44 P+W, sciana jednowarstwowa, jestem zadowolony, w lecia w domu jest zdecydowanie chlodniej a wiec dla mnie to jest bardzo korzystne, zima normalnie, palilem tylko w kominku z plaszczem wodnym i spalilem 12 kubikow buka, szkoda, ze byl troche mokry, ale innego nie mialem, na wiosne podpalalem w kominku przy zakraconych grzejnikach a jaka byla wiosna to kazdy wie ..... a wlasciwie jej nie bylo, i jeszcze jedno mieszkam w gorach a tam jest zdecydowanie chlodniej ..... w stosunku do Krakowa kilka stopni mniej ... no i to by bylo na tyle ..

jeszcze jedno mialem kapitalna ekipe, kumata i bylem na budowie codziennie, od rana do wieczora

Noooooo, strop wylany w poprzednia sobotę :D

Majstry już "jadą" ze ścianą kolankową i wieńcem.

Strop jest OK. Podlewałem sporo i było warto. Równocześnie z wylewaniem stropu wylaliśmy balkony (sprawa oczywista :wink: ) no i schody zabiegowe - są piękne. Majster zrobił szałunki, kazałem trochę je poprawić (te na schody) i teraz jest super :D :D :D

A jak u ciebie?

Mam podobny dylemat - ocieplać, czy nie.

Postawiłem domek z PTH 44 na alpolu - w sumie tanio wyszło. Ale jak to się będzie sprawować w zimie - to jest pytanie :-?

Wprowadzam się jesienią do nieotynkowanego z zewnątrz domku, więc w styczniu będę już wiedział wszystko nt ciepłochronności moich ścian.

Pozdrawiam