Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm "44" kto? mieszka???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nadal nie wiem co mają strony świata i pora roku do stopnia wchłaniania (sic !) wody przez bloczki

Panie Tomku prosze nie lapac nikogo za slowka.

Strona zacieniona bedzie zawsze wysychala wolniej, w lato- bez znaczenia, ale w jesienne wilgotne dni ma to juz dosc duzy wplyw na stopien wilgotnosci bloczkow ( nie czytac stopien wchlaniania)

Nie trzeba stosować ocieplenia, zesztą wystarczy dobry, zagruntowany tynk i problem nasiąkania znika. Bez względu na technologię.

No nie bardzo. Po pierwsze primo:

1 jaki jest sens stosowania bardzo dobrej (czyt. drogiej) ceramiki by nastepnie caly efekt ( nie wiem jak to ujac) ,, oddychania scian,, zepsuc szczelnym tynkiem. To bezsens.

Po drugie ,,primo,,

2 jezeli otynkujesz tak sciane dwustronnie to nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wilgotna jest ta sciana w srodku ( na skutek wykraplania sie wody) a co zatym idzie chyba wszyscy wiemy.

Wiem, wiem zaraz zlapiesz znowu za slowko i napiszesz, ze nasiakanie nie ma nic wspolnego z punktem rosy. Ma to i to powoduje, ze bloczki sa zawilgocone i z U-29 zostaje jakis inny U-boot

POZDR, :D

Panie Tomku prosze nie lapac nikogo za slowka.

Strona zacieniona bedzie zawsze wysychala wolniej

Stopień wysychania - owszem, zależy, tego udowadniać nie trzeba. Stopień namakania - wcale. Ale to oczywiście łapanie za słówka.

jaki jest sens stosowania bardzo dobrej (czyt. drogiej) ceramiki by nastepnie caly efekt ( nie wiem jak to ujac) ,, oddychania scian,, zepsuc szczelnym tynkiem. To bezsens.

Nigdy nie twierdziłem, że zaletą PTH jest "oddychanie" (czy to rzeczywiste, czy urojone), więc nie będę dyskutował w obronie nie swoich argumentów. Kilka tygodni temu był topik o tym, że owo "oddychanie" ścian to de facto "pic na wodę". Komu wierzyć - nie wiem, więc się nie wypowiadam.

jezeli otynkujesz tak sciane dwustronnie to nawet nie zdajesz sobie sprawy jak wilgotna jest ta sciana w srodku ( na skutek wykraplania sie wody)

A jeśli nie otynkujesz, to wiesz ?!...

To może nie tynkujmy naszych domów ?...

Wiem, wiem zaraz zlapiesz znowu za slowko i napiszesz, ze nasiąkanie nie ma nic wspolnego z punktem rosy. Ma to i to powoduje, ze bloczki sa zawilgocone i z U-29 zostaje jakis inny U-boot

Punkt rosy (rozumiany jako termin wzięty z fizyki) ponad wszelką wątpliwość nie ma nic wspólnego z nasiąkaniem materiału. Tzn. ma co najwyżej to, że w określonych warunkach temperatury i ciśnienia woda się skrapla; ale ma się to nijak do nasiąkliwości mateiału.

Zaś co się tyczy wypowiedzi Piplape - ja bardzo przepraszam, ale póki brak danych o jakości wykonania ścian, póty będę się trzymał swego: mówienie, że PTH jest zły na podstawie tylko tego, że w domu jest zimno, a wykonawca mówił, że "przebijanie" bloczków spod tynku to norma, jest po prostu nierozsądne.

Tyle w temacie, dalej wątku nie będę ciągnął, bo się zaczną niepotrzebne pyskówki.

Zle zrozumiales moje intencje. Naprawde daleki bylem od ,, przerobienia,, tej wymiany pogladow w pyskowki. :roll:

Nie, nie ! To nie była jakakolwiek aluzja pod czy top Twoim, czy czyimkolwiek adresem ! Sorki, jeśli tak to odebrałeś.

Po prostu z praktyki wiem, że wątek, który nie jest oparty o fakty, czy namacalne dowody, a w którym jednocześnie jedna ze stron obstaje przy swoim twardo i bez woli zrozumienia stanowiska drugiej strony, prowadzi nieuchronnie do awantury. Nie mam ochoty, by moje wypowiedzi stały się pośrednio przyczyną takowej, a i nie mam też nic więcej do powiedzenia w temacie, więc jak dla mnie to chyba EOT...

Ot i wszystko.

• 4 weeks później...
No i guzik z pętelką :evil: a już miałem się zdecydować na Pth 44, a teraz jestem głupszy niż na początku :evil: czy jest jakiekolwiek zagadnienie, gdzie większość osoób jest jednomyślna, - na pewno wątek pth do tego nie należy, a tak przy okazji to, cyz promur jopka rzeczywiście dużo ustępuje PTH wienerberga? pozdrawiam ( w szczególności mściciela firm z moich okolic :D )

No i guzik z pętelką :evil: a już miałem się zdecydować na Pth 44, a teraz jestem głupszy niż na początku :evil: czy jest jakiekolwiek zagadnienie, gdzie większość osoób jest jednomyślna, - na pewno wątek pth do tego nie należy, a tak przy okazji to, cyz promur jopka rzeczywiście dużo ustępuje PTH wienerberga? pozdrawiam ( w szczególności mściciela firm z moich okolic :D )

Proponuję abyś poszukał w Twojej okolicy znajomych lub sąsiadów Twoich znajomych, którzy wybudowali z Pth 44 i właśnie ich zapytaj o zdanie i doświadczenia.

Ja tak zrobiłem. Byłem w kilku domach, rozmawiałem z ich właścicielami i wtedy podjąłem decyzję, że Pth 44 jest OK.

Jak dobrze pójdzie to za rok będę miał własne doświadczenia w tym temacie :wink:

• 3 years później...

Witam!

Wyciągam na wierzch wątek sprzed kilku lat, bo jestem bardzo ciekawa jak sie mieszka tym, którzy wtedy budowali ;) Mamy zamiar budować właśnie z porothermu 44. Uzyłam wyszukiwarki ale wyskakuja mi tylko jakieś stare posty i nie do końca na temat. Proszę wszystkich mieszkańców domów w tej technologii o odzew - jak tam po kilku sezonach? Jesteście zadowoleni z porothermu czy drugi raz wybralibyście jednak cos innego? Pozdrawiam wszystkich "jednowarstwowców" ;))

my zbudowaliśmy z PTH 44 i nie zamierzamy ocieplać, wykonawca zrobił 2 prześwity na całej budowie, poprawił je i praktycznie ich nie ma,

zaprawa zwykła

dom otynkowany tynkiem cementowo-wapiennym w lutym 2007 (wewnątrz i zewnątrz)

mieszkamy od 16.08.2007

na razie pierwsza zima za nami

piec gazowy Vaillant 20 kw (nie jest kondensacyjny) pracuje 6 godzin dziennie

7-8 rano i 16-18 19-21 22-23 zuzywa 2,3 m3/h i ogrzewa również zbiornik na cw 100l

jak palimy kominkiem Makroterm 18kw z płaszczem wodnym to mamy ciepłą wode w tym zasobniku i w domu 24 stopnie (ale kominek działa np całą sobotę)

zużycie drewna na nastepną zime planujemy w ilości 12 m3 (juz kupione za 1200 zł - brzoza) całe lato będzie schła

powierzchnia "po podłogach" 170m2

w domu jest ciepło 22 stopnie jak piec działa

jak nie działa to temp nie spada poniżej 19 stopni

My kupilismy PTH 44 w maju 2006 stan surowy otwarty powstał do końca 2006

cena PTH za sztukę była ok 5 zł

dokładnie nie pamietam

co sądzicie

źle zrobiliśmy??

• 3 months później...

To ja wyciągam znów i pytam jak się mieszka tym co zbudowali kiedyś tam.

A co sądzicie o 44 SI, tym nowym ciepłym?

A jak z klimatem w domu. Bo u nas w bloku jest beton komórkowy i styropian i jest zaduch, wilgoć, grzyb itp. już nie chce tego dlatego zastanowiam się nad ścianą 1W. Może wtedy powietrze w domu będzie świeże?

... Bo u nas w bloku jest beton komórkowy i styropian i jest zaduch, wilgoć, grzyb itp ...

grzyb to dopiero będzie ...

w tym nowym ciepłym 44 SI tez będzie - jesli nie bedzie nalezytej wentylacji domu / mieszkania/

inwestorów ogarnał amok na punkcie izolacji

ale

izoluja sie nie tylko przed zimnem ale i przed swierzym powietrzem ... :-?

to tak jakby sobie reklamówke na łeb zakładali i zawiązywali sznurek pod szyja -w ramach oszczednosci ...

... Dlaczego w 44Si ma być grzyb?

dlatego, ze niektórzy uwierzyli w to ze sciana oddycha ...

a wymiana powietrza przez sciany to mit

wentylacja odbywa sie przez

- nawiew (zetka w kotłowni, nawiew pod kominek, otwarte okno, drzwi, dziurke od klucza)

- wywiew (kominy wentylacyjne, zetki)

przy szczelnych oknach, wywiewie zlokalizowanym tylko w kotłowni, kuchni, łazience i garazu domom ograniczono znacznie mozliwości wentylacji

dochodzi do paradoksów - przy kominku w domu - powietrze zamiast byc wywiewane kominem w góre czesto bywa zaciagane z zewnatrz

reasumując

do wentylacji słuzy cos innego niz jednowarstwówka z najcieplejszego nawet porothermu ...

To jak to się ma do takiej sytuacji.

Blok z wielkiej płyty, budowany w latach 70. W porównaniu do naszego nowego, ocieplonego bloku styropianem, tam powietrze świeże aż miło, nigdy nie było zaduchu i grzyba. Trzeba przyznać, że zimą było czasem zimno.

W zeszłym roku blok ocieplili styropianem, w zimie faktycznie teraz ciepluto, ściany ciepłe, nie jak kiedyś zimne jak lodówka. Ale... w domu wilgoć, okna zaparowane, powietrze ciężkie. Nic więcej nie zmieniono, okna te same, dodano tylko styropian. Więc jak by to była wina wentylacji to już wcześniej byloby tak albo teraz by nie było, rozumując po twojemu, tak?

A zmieniło się po ociepleniu i to bardzo - Dlaczego???

Bo wentylacja cały czas "szwankowała". Teraz po ociepleniu wrosła temperatura powietrza i więcej wody jest "wchłonięte" przez powietrze, a im bardziej powietrze jest nasycone parą wodna tym mniejsza różnica temperatur powoduje jej wkraplanie.

No ok. może i wentylacja szwankowała, nie wiem, ale kiedyś nie było problemu. Dom był nieocieplony i było ok. Teraz jest ocieplony nie jest ok.

Dlatego się boję. A jak źle zrobią u mnie wentylację? Na rekuperator się chyba niezdecydujemy, drogo i czytałąm o minusach.

Więc pozostaj etradycyjna, ale tyle się słyszy o spapraniu roboty, a jak u mni etak się zdarzy, tfu, tfu to co wtedy, całe życie z grzybem???