Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm "44" kto? mieszka???

Recommended Posts

Umiem korzystać z wyszukiwarki, nie martw się, ale nie rozumiem czego mam szukać.

Zapytałam w wątku o porothermie 44 jak się mieszka tym co wybudowali z tego materiału. I co nie mogę zapytać mam szukać w wyszukiwarce, ale ja chce znać opinię tych co już mieszkają jakiś czas, dlatego zapytałam teraz, a nie czytać informacje o porothermie, które ktoś gdzieś kiedyś tam w 2004 roku zapisał.

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Blok z wielkiej płyty, budowany w latach 70. W porównaniu do naszego nowego, ocieplonego bloku styropianem, tam powietrze świeże aż miło, nigdy nie było zaduchu i grzyba. Trzeba przyznać, że zimą było czasem zimno.W zeszłym roku blok ocieplili styropianem, w zimie faktycznie teraz cieplutko, ściany ciepłe, nie jak kiedyś zimne jak lodówka. Dlaczego???

Odpowiedź:

Teraz po ociepleniu wrosła temperatura powietrza i więcej wody jest "wchłonięte" przez powietrze, a im bardziej powietrze jest nasycone parą wodna tym mniejsza różnica temperatur powoduje jej wkraplanie.

Dla wyjaśnienia. Ściana tego bloku ma współczynnik U dobrze ponad 1. Po ociepleniu może mieć około 0,5. Ściana 1W będzie miała, a w zasadzie musi mieć, nie więcej niż 0,5. Idąc Twoim tokiem myślowym, to nawet przy ścianie 1W bez styropianu i tak warunki będą "cieplejsze" niż w rzeczonym bloku - czyli przechlapane - i nic nie można poradzić, bo obowiązujące przepisy nie pozwalają na stawianie ścian o współczynniku U większym niż 0,5. :lol:

Więc pozostaj etradycyjna, ale tyle się słyszy o spapraniu roboty, a jak u mni etak się zdarzy, tfu, tfu to co wtedy, całe życie z grzybem???

Bez względu czy ściana będzie ocieplona styropianem czy będzie 1W i tak taka sytuacja może wystąpić. Winny będzie brak właściwej wentylacji, a nie materiał z jakiego wykonano ściany.

A co do wentylacji, da się to osiągnąć zwykłą czy tylko tymi wszelkimi nowościami mechanicznymi.

Każdą która działa poprawnie. Można "spitolić" zarówno grawitacyjną jak i mechaniczną. Każda ma swoje plusy i minusy.

A z jakiego porothermu masz, ocieplane czy nie?

Ja nie chce by u mnie było zimą zimno! Ja lubię ciepełko, ale takie naturalne nie taki zaduch jak mam teraz w bloku.

Co do wełny pisałam w cytatach:

A myślisz, że o tym nie myślałam. Ale tu jest kwestia ceny i dobrych fachowców, którzy położą wełnę dobrze. Ale może przemyślę sprawę jeszcze raz.

Tylko kiedyś chciałam silkę i wtedy wełna obowiązkowo a teraz chcę porotherm i tu może styropian wsytarczy (jak będzie dobra wentylacja ).

Do budowy jeszcze "kupa" czasu, ale teraz czeka mnie adaptacja dlatego mam mętlik w głowie.

Był już porotherm 25 plus styropian, ale parę dni temu pomyślałam "moze 1w" i znowu mam mętlik

Czasochłonna ściana i technicznie kłopotliwa.

budowałem 3 warstwową sciane

i mam odwrotne spostrzeżenia

technicznie łatwa - co jest "technicznie kłopotliwe" ?

a czasochłonośc osłonówki jest porównywalna z wieksza /moim zdaniem/ czasochłonnościa przyklejenia styropianu do sciany, kołkowania, stawiania do tego ekstra rusztowań, szlifowania styropianu, rozbierania rusztowań itp

na trzywarstwówce elewacja moze byc tania lub moze jej wogóle nie byc aby zamieszkac

przy dwuwarstwowej elewacja jest scisle związana z ociepleniem

generalnie - droga !

Brzoza, trzeba postawić 2 ściany równolegle do siebie. To już spore wyzwanie dla niektórych murarzy :)

Ja musiałem pilnować swoich aby odpowiednio gęsto kotwy kładli, aby listwy dystansowe do wełny starannie wkładali, otwory wentylacyjne od dołu dawali, zaprawą wełny nie zabrudzili, przy stropach dobrze zabezpieczyć, żeby betonu w wełnę nie posłali. Generalnie potrzeba wykonawcy o dużej kulturze wykonania. W 2W wszystko się zakryje styropianem, klejem i jest git.

... musiałem pilnować swoich aby odpowiednio gęsto kotwy kładli, aby listwy dystansowe do wełny starannie wkładali, otwory wentylacyjne od dołu dawali, zaprawą wełny nie zabrudzili ...

Cypek

u mnie murował jeden murarz

a ja musiałem pilnowac aby kawa / która podawałem/ zawsze była gorąca lub mocno ciepła (innej nie pił ...)

i tylko to mnie obchodziło - jako inwestora

reszta była w gestii KB