Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie gorzewanie do starego 100m domu, nie duży koszt instalacji?

kylmaekorpi123

Recommended Posts

Witam, kupiliśmy z mężem siedlisko. Na działce stoi stary, murowany 100m dom który chcemy sukcesywnie remontować, większość rzeczy potrafimy zrobić sami ale jeśli chodzi o instalację grzewczą to zupełnie nie wiemy na co się zdecydować. Dom będzie dobrze docieplony więc nie będzie to ciepło uciekać.

W domu jest studnia głebinowa, w studni jakaś stara pompa wiele lat nie używana, w domu hydrofor i bojler, więc wodę ogrzejmy sobie bojlerem.

Dom wcześniej był ogrzewany dużym piecem kaflowym który stoi na środku.

Czytam o tych ogrzewaniach i głowa mi puchnie. Mamwrażenie, że każdy pisze co innego a jak słucham fachowców to trafia mnie bo czuję, że chcą tylko zarobić na mojej niewiedzy.

Nie chcielibyśmy wydać więcej na instalacje jak 10 000tyś, czy to możliwe? I co w tej kwocie da radę zrobić żeby potem w eksploatacji było w miarę tanie i nie upierdliwe?

Z czasem myśleliśmy żeby podnieść dach i poddasze zrobić użytkowe więc trzeba też wczęsniej wziąć to pod uwagę. Czy ktoś ma może jakieś pomysły jakie rozwiązanie byłoby dla nas najlepsze?

Pozdrawiam

Ja mam pytanie, czy go działki jest doprowadzony gaz?

Jeśli tak, to może kocioł gazowy kondensacyjny?

Wygodniejsza i tańsza w eksploatacji byłaby pompa ciepła, ale obawiam się, że możesz się nie wyrobić w budżecie z całym systemem rozprowadzania ciepła, (ogrzewanie podłogowe)

Jak masz ochotę, sprawdź ile to orientacyjne kosztuje na naszym konfiguratorze. Ustal też jak ocieplisz dom, jaka moc urządzenia będzie dla was odpowiednia. Dużo tu niewiadomych.

Ja mam pytanie, czy go działki jest doprowadzony gaz?

Viesio zmienił pracownika na stanowisku konsultanta??

POPRZEDNI był bardziej inteligentny.

Cytat autora tematu: "Witam, kupiliśmy z mężem siedlisko."

Pytanie do wszystkich: czy ktokolwiek widział lub słyszał o siedlisku z doprowadzonym gazem ziemnym?

Wygodniejsza i tańsza w eksploatacji byłaby pompa ciepła, ale obawiam się, że możesz się nie wyrobić w budżecie z całym systemem rozprowadzania ciepła

Dobrze wnioskuję, że bez systemu rozprowadzania ciepła zmieści się w budżecie?

Ile kosztuje u was "najpodlejsza" pompa do ogrzewania domu?

Dobrze wnioskuję, że bez systemu rozprowadzania ciepła zmieści się w budżecie?

Ile kosztuje u was "najpodlejsza" pompa do ogrzewania domu?

Chciałbym odpowiedziec konkretnie i pewnie znowu zarzucą mi unikanie odpowiedzi, ale nie wiem na jaką pompę Ty byś postawił? Powietrzna? Gruntowa?

A naprawdę cena zalezy od bardzo wielu czynników i( odpowiadam od razu koledze, że każdy przez siedlisko rozumie co innego i wcale nie jest takie oczywiste, czy siedlisko ma gaz, czy nie. Tak samo można zapytać czy dojedzie tam transport węgla, czy nie będzie dał rady. ale to taka mała dygresja :) )

A wracając do odpowiedzi - podaje link do cennika naszych pomp ciepła - same urządzenia.

Jak możesz napisac coś więcej, albo masz wątpliwości co do typu pompy ciepła - pisz, a postaramy się pomóc :)

Chciałbym odpowiedziec konkretnie i pewnie znowu zarzucą mi unikanie odpowiedzi, ale nie wiem na jaką pompę Ty byś postawił? Powietrzna? Gruntowa?

Zanim się odpowie i zacznie o pompach ciepła, warto przeczytać pierwszą wypowiedź ZE ZROZUMIENIEM...

Cytat:

"Nie chcielibyśmy wydać więcej na instalacje jak 10 000"

Macie jakąkolwiek pompę do ogrzewania w takim budżecie?

Zanim się odpowie i zacznie o pompach ciepła, warto przeczytać pierwszą wypowiedź ZE ZROZUMIENIEM...

Cytat:

"Nie chcielibyśmy wydać więcej na instalacje jak 10 000"

Macie jakąkolwiek pompę do ogrzewania w takim budżecie?

Witam, nie wiem po co ta dyskusja, skoro już w pierwszym poście napisałem:

"Jeśli tak, to może kocioł gazowy kondensacyjny?

Wygodniejsza i tańsza w eksploatacji byłaby pompa ciepła, ale obawiam się, że możesz się nie wyrobić w budżecie z całym systemem rozprowadzania ciepła, (ogrzewanie podłogowe)"

Więc skoro inwestor jednak rozważa pompę ciepła i o nią pyta, to czemu nie zaproponować przeglądnięcia cennika?