ola_anna 24.03.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam, Popełniłam błąd na etapie projektowania gniazdek elektrycznych w kuchni... Nie przewidziałam, że fatalnie będą wyglądać na wybranych płytkach i dużo lepiej byłoby je zaprojektować poziomo, na szerokości jednej cegiełkowej płytki i umieścić wyłącznie po lewej i prawej stronie w kuchni.... Tymczasem "dla wygody" są aż 4... Na chwilę obecną wygląda to tak jak na zdjęciu - gniazdka odstają i szpecą płytki, które miały być sercem całej kuchni, co spędza mi sen z powiek. Bardzo długo tych płytek szukałam, później bardzo na nie długo czekałam i klops... Czy na tym etapie mogę coś jeszcze uratować? Może wymienić gniazdka na pojedyncze, okrągłe...? Czy macie jakieś lepsze pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 25.03.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Z przykrością zgadzam się z Tobą co do estetyki. Nie znam układu kuchni i umeblowania, a także etapu na jakim są prace. Ale, jeśli jeszcze jest taka możliwość, to rozwiązaniem może być instalacja gniazdek roboczych tuż pod szafkami wiszącymi, albo wręcz na ich spodniej stronie (są takie rozwiązania, zintegrowane z oświetleniem). Maskownica oświetlenia zasłania również gniazdka. A istniejące puszki fachowo zlikwidować, a następnie wymienić przewiercone płytki.Zakładam, że to gniazdka do jakiegoś lekkiego agd (mikser, ekspres), a kuchenka, lodówka, zmywarka mają własne gniazdka umieszczone tak, że nie przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_anna 25.03.2016 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Powinnam wyjaśnić, że w kuchni dopiero zostały przyklejone płytki, na razie bez fugowania. Jednak przeróbki instalacji już nie wchodzą w grę... bo chyba nie można bezpiecznie oderwać lub dociąć przyklejoną już płytkę ceramiczną? :( Gniazdka są do lekkiego AGD. Myślę by jedno z nich zaślepić i zakleić płytką na nowo. Jednak to i tak nie rozwiązuje problemu estetycznego pozostałych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.03.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Można,Zakładam, że kable elektryczne idą od dołu a wykafelkowany jest tylko pas nad meblami. Tak więc trzeba dokuć się do przewodów pod pasem płytek, uciąć je, wypruć z tynku ile tam potrzeba i zrobić gniazdka nablatowe, tym już zajmie się pan meblarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_anna 25.03.2016 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Niestety, jestem na 90% przekonana, że kable elektryczne idą do góry. Wydaje mi się, że w tym przypadku dużo lepiej by wyglądało jakby płytki były docięte do gniazdka na tyle by zrównało się z płytkami. Obecnie dziura na gniazdo jest okrągła przez co gniazdo jest osadzone na płytkach. Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Fachowiec powinien poradzić sobie z odkuciem płytek, i zamontowanie gniazdka chowanego w blat polepszy estetykę,może istnieje możliwość pociągnięcia instalacji za szafkami? tutaj przykład gniazdka ceramicznego na ścianie będzie wyglądać lepiej.http://www.decoculture.pl/pl/gniazda-i-wlaczniki/1585-porcelanowe-gniazdo-elektryczne-typu-f-z-zabezpieczeniem-przed-dziecmi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_anna 25.03.2016 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ze względu na stosunkowo duży koszt płytek wolałabym uniknąć ich kucia. Szukam rozwiązania mniej inwazyjnego Bardzo podoba mi się okrągłe gniazdo ceramiczne. Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie na terenie Krakowa znajdę duży wybór takich nietypowych gniazd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Bejaro - od kiedy to gniazda typu F są dopuszczone do stosowania na terytorium RP ?Zapoznaj się z tą normą, później radź -PN-E-93201:1997 - wersja polskaGniazda wtyczkowe i wtyczki do użytku domowego i podobnego -- Gniazda wtyczkowe i wtyczki na napięcie znamionowe 250 V i prądy znamionowe do 16 A(zostałą zastąpiona przez PN-EN 50075:2001 - wersja polska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 25.03.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Płytki są na jakiej części ściany? Masz kawałek nad (jeśli gniazda są zasilane z góry) bez płytek. Tam można dostać się do przewodów. Usunięcie jednej czy dwóch płytek i zastąpienie jej nową dla fachowca nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_anna 25.03.2016 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Płytki są na 3m2 ściany, na wysokości 60cm. Podpytam o ten pomysł fachowca, dziękuje za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Bejaro - od kiedy to gniazda typu F są dopuszczone do stosowania na terytorium RP ? Zapoznaj się z tą normą, później radź - PN-E-93201:1997 - wersja polska Gniazda wtyczkowe i wtyczki do użytku domowego i podobnego -- Gniazda wtyczkowe i wtyczki na napięcie znamionowe 250 V i prądy znamionowe do 16 A (zostałą zastąpiona przez PN-EN 50075:2001 - wersja polska) Przecież z tej serii są jeszcze typu E chodziło mi nie o konkretny model techniczny ale wygląd, do tej ramki można zastosować różne modele gniazd, taki obrazek znalazłam na szybko gniazdko plus ramka okrągła. Może doradzisz technicznie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 To proszę podać link do gniazda właściwego, nie bałamucić autorkę.Doradzanie techniczne jest trochę ... spóźnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola_anna 25.03.2016 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 A czy zamontowanie mniejszych gniazdek w fugach ma sens? Wtedy docinany byłby tylko fragment płytki, już na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 25.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 To proszę podać link do gniazda właściwego, nie bałamucić autorkę. Doradzanie techniczne jest trochę ... spóźnione. Komplet gniazdko plus ramka jako obrazek było właśnie z tym typem gniazdka więc wklejanie osobno gniazdka i ramki dałoby słaby efekt estetyczny, wystarczy zerknąć na całą serię ,po prostu poszukać czegoś w stylu retro np. z ceramiki. Spóźnione .... Chyba nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 A co - ktoś będzie sztukował przewody ?Przedłużał i łączył na barana ? Albo inaczej ?Tak czy siak instalacja/przewody może już być osłabiona, przy prądożernych odbiornikach, jakie z reguły są umieszczane w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.03.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 A co to za rodzaj połączenia "na barana"? Zawsze w takim lekceważącym tonie Pan się wypowiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Matka natura nie zna baranów ? PS. To taki slang wśród elektryków, znaczy na skrętkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 09.04.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Panie Piotrze zaraz tam "na barana". A listwy łączeniowe , czy ewentualnie lut to już zakazali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 10.04.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Niestety, jestem na 90% przekonana, że kable elektryczne idą do góry. Wydaje mi się, że w tym przypadku dużo lepiej by wyglądało jakby płytki były docięte do gniazdka na tyle by zrównało się z płytkami. Obecnie dziura na gniazdo jest okrągła przez co gniazdo jest osadzone na płytkach. Czy się mylę? Jeśli od góry to jeszcze lepiej dla Ciebie, trzeba je odkuć i zrobić gniazda pod szafkami wiszącymi. Teraz to wygląda koszmarnie i wcinanie gniazdek w płytki niewiele zmieni niestety. Łączenie za szafkami nie ma żadnego znaczenia w kwestii wytrzymałości instalacji, oczywiście jeśli zostanie wykonane poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts