Tomasz P. 30.03.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witaj.W trące swoje 3 grosze z perspektywy kogoś kto dopiero rozpoczął budowę. Wybudowanie domu samemu nie jest proste, ale też nie jest niemożliwe, wystarczy jedynie obrać sobie za cel dom, który z założenia będzie konstrukcyjnie łatwy do wykonania. Dodatkowo musisz pójść na pewne odstępstwa w sprawie zlecenia co poniektórych prac. Takie sprawy jak roboty ziemne, konstrukcje dachowe (chociażby prefabrykowane),krycie dachu oraz posadzki lub tynki maszynowe nie wspominając o montażu stolarki okiennej, umożliwią ci szybsze ukończenie domu. Należy pamiętać że czas to pieniądz a zwłaszcza jak się ma go tak mało w roku jak Ty. Proponuję Ci dokładnie przemyślenie projektu domu. Dla rodziny 2+2, w zupełności wystarczy dom parterowy o powierzchni do 120m2 bez garażu. Poza tym dom parterowy pozwala zrezygnować z wykonania stropu, wystarczy zastosować prefabrykowaną więźbę dachową. Niższe ściany parterówki też łatwiej wykonać samemu, zwłaszcza przy suchej zaprawie (piana). Przepraszam rozpisałem się i już się nie mądruję. PozdrawiamTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 30.03.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 To ja dorzucę coś bardziej optymistycznego: 1) 5 osób i od fundamentów po dach 27 dni, bez blachy na dachu i chudziaka ale to ekipa ludzi którzy wiedzą co robią, no i nie ma czasu na opier...nie 2) 3 osoby o 4 rano zaczęliśmy kopać łopatami ławy 60x40 mając już wyrównany teren koparką, po południu ławy były zazbrojone i zabetonowane (ok 15m3 betonu) Generalnie wszystko zależy od przemyślanego grafiku prac/dostaw i chęci pomocników do pracy, pamiętaj o dostawach jedzenia na budowę . Budując samemu przerwy technologicznej w zasadzie nie będziesz musiał robić bo nie ma na czym. Tylko rano wstawać i ogień. Powodzenia i napisz jak efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 30.03.2016 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Tomasz P. Może masz racje. Przeraża mnie trochę zbrojenie stropu a parterówkę napewno łatwiej i szybciej wybudować. Trochę nie podoba mi się parterówka z zewnątrz no ale jest praktyczna. Poza tym dach większy i fundamenty. Na plus brak schodów, 1 łazienka zamiast 2. Przemyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 30.03.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Płyta 7x8m z trzema słupami w środku to nie jest jakaś specjalnie skomplikowana sprawa. Jeśli to jest najtrudniejsza wg Ciebie rzecz to się nie zastanawiaj tylko buduj ten domek skoro Ci się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz P. 30.03.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) Ja osobiście oceniłem swoje siły (fizyczne i finansowe) na zamiary i wyszło z tego że wybuduję parterówkę. Powierzchnia dachu mojego domu ma wynieść 215m2, za więźbę prefabrykowaną z montażem zapłacę 25 tyś. zł plus pokrycie(odchodzi od kosztów strop) , zaś ława fundamentowa po zmianach konstrukcyjnych miała wymiary: 74m długości 60cm szerokości oraz 50cm głębokości. Weszło do niej 24m3 betonu w cenie około 5000 zł. Czy to dużo drożej niż dom piętrowy lub z poddaszem użytkowym? Myślę że własna robocizna zminimalizuje większość nadwyżki kosztów. Natomiast część prac na pewno zlecę. Powodzenia życzę i pozdrawiamTomasz Edytowane 30 Marca 2016 przez Tomasz P. literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 31.03.2016 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 A co myślicie o płytach żerańskich na strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 31.03.2016 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 3 godziny i strop gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.03.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Popatrz u doktora. On miał strop Smart, czyli coś jak płyty żerańskie. Zeszło mu długo, robiła cała ekipa, a koszt większy niż zlecić i dyrygować. To ma sens tylko jeśli chcesz zrobić strop i zaraz jechać już z wykończeniem, bo nie trzeba czekać miesiąca na ściągnięcie słupów. Dla samoroba bez sensu. Jak chcesz lajtowy strop to sobie weź Terrivę, albo jeszcze lepiej Fert. Fert ma belki co 45cm, ale przez to masz mocniejszy strop. Oprócz tego same pustaki są ceramiczne i mniejsze od tych z Terrivy, więc znacznie łatwiej je wrzucić na górę, choćby "widłami" zrobionymi z dwóch desek na krzyż. Ja taki strop robiłem z rówieśnikiem po drugiej klasie szkoły średniej, na wakacjach i daliśmy radę. To znaczy my tylko montowaliśmy pustaki, bo majstry ustawiły belki i kręciły zbrojenie wieńców. W 4-ry osoby robiliśmy strop coś koło 150m2 3, albo 4 dni z zalaniem, w tym nas dwóch gnojków. Terriva jest jednak bardziej męcząca, bo pustaki są cholernie ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 31.03.2016 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Dziwne. Kumpel budował i bardzo chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.03.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 A drogo wyszło? Mi terriva 82zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 31.03.2016 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 On to budował ponad 10 lat temu. Płacił 3000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 31.03.2016 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Ma około 70-80m stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.04.2016 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Za 3 tyś bierz w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 01.04.2016 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 To było dawno więc wydaje mi się że ceny teraz będą dużo wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.04.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 http://forum.budujemydom.pl/koszt-plyt-zeranskich-a-inne-stropy-t11871.html Witam, mam chatynkę 'dom w werbenach 5' i doszłam już do położenia stropu. Zdecydowaliśmy się na żerań bo podobno miał być tańszy i mocniejszy. Co do mocniejszy to się zgadzam ale co do 'tańszy'??? to chyba nie.Ile wyszedł was strop lany lub terriva? Koszt jaki mnie spotkał to (jak na razie) 12,600 ( 10,400 same płyty+ 2,200 sprzęt i dowóz) a to jeszcze nie koniec bo braki (nad wykuszem, balkony) trzeba dolać. KOszt wyjdzie jakieś 125 zł za metr).Chyba podstawową zaletą jest to że jeśli się zamówi płyty odpowiednio wcześniej to nie trzeba ani dnia czekać na schnięcie stropu (jak w przypadku reszty) tylko można budowac od razu. Ja ci mówię, że w cenie tego gotowca ekipa zrobi strop Ackermana na gotowo, a jest mocniejszy od Terrivy. A jak zrobisz sam, to jesteś na swoim małym stropie ze 4 tyś do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 01.04.2016 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=167951&d=1360100907 Tutaj jest wycena i niewiem czy tak jest w naprawde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.04.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Na pewno tak jest. Właśnie dlatego na każdej niemal budowie stosowane są stropy prefabrykowane... nawet dźwigu nie potrzeba, już nie mówiąc o stali i szalunkach. Ogarnij się trochę człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 01.04.2016 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Przemek. Jak nie chcesz pomóc to nie pisz wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.04.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ty chyba nie chcesz pomocy, tylko żeby Cię pogłaskać i powiedzieć że będzie super. A gówno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krojcus 01.04.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Bujaj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts