Antymateria 28.03.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Do swojej działki mam dojazd poprzez dwie działki sąsiadów. W akcie notarialnym i KW mam wpis o nieograniczonej i nieodpłatnej służebności przejazdu i przechodu oraz możliwości kładzeniu mediów na wyznaczonym odcinku ich działek. Wypis z aktu przedstawiam dostawcom mediów i na tej podstawie udowadniam, że prawnie mogą do mnie bez problemów sąsiadów dostarczyć media. Na podstawie tego wpisu otrzymałem też pozwolenie na budowę, bo jednym z warunków jest udowodnienie dostępu do drogi publicznej. Nie wiem jak sprawa wygląda przy współwłasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 28.03.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Antymateria , a ta Służebność jest zapisana w kw działek sąsiadów czy Twojej? Jak to wygląda od strony formalnej. Jeśli przykładowo musialbym tu uzyskać Służebność na drogę i media to jak to się odbywa z tymi wpisami i jakie są tego koszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 28.03.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Mamy nawzajem wpisaną służebność w akcie notarialnym, czego naturalnym następstwem powinien być wpis w KW moją i sąsiadów. Ja użyczam 2m pas swojej działki dla nich, oni dla mnie 2m swojej. Droga idzie na połączeniu naszych dwóch działek, czyli po granicy. Jeżeli u Ciebie służebność będzie szła tylko po czyjejś działce to jedynie od dobrej woli tej osoby zależy czy tej służebności Ci użyczy. Może zażądać za to pieniędzy. W najgorszym wypadku można walczyć o służebność wymuszoną przez sąd celem dostępu do drogi publicznej, ale to ciężka przeprawa i sprawa może ciągnąć się latami. Jeżeli sąsiedzi są zgodni to dogadać się to jedno, ale mieć twardy papier to drugie. Umowa na gębę jest dobra na chwilę, tu chodzi o załatwienie sprawy na lata. Sprawy wpisu służebności załatwia się u notariusza, ale dopiero po dogadaniu się z właścicielami działek przez które ma być prowadzona służebność. Po wstępnej zgodzie stron należy znaleźć notariusza, wytłumaczyć sprawę. Notariusz powinien pokierować co dalej, powiedzieć co potrzebujecie ustalić (np. dokładną treść zapisu, mapki, czy to służebność płatna/nieodpłatna), podać cenę itd. Cała sprawa kończy się zebraniem wszystkich właścicieli działek których akt dotyczy, odczytaniem go i podpisaniem w obecności notariusza, który ten akt potwierdza i przekazuje do sądu i wpisów w KW. Koszta dzielą się na koszty stałe typu : opłata sądowa, opłata za wypis oraz opłaty zmienne np. zarobek notariusza, dodatkowe koszty (np. więcej kopi wypisów aku notarialnego). W przypadku kiedy dzieliłem się z sąsiadami kosztami wyszło to około 620zł/działkę. Inny akt który widziałem - 3 działki 1138zł za całość, czyli 380zł/działkę. Wszystko powinien wytłumaczyć notariusz. Czasami jest tak, że nie dzieli się opłaty na wszystkie strony, bo zainteresowana wpisem jest tylko 1 osoba i to ona ponosi całe koszty tej operacji. Taki wpis jest "twardym" papierem, którym można podpierać się w urzędach. Wszystkie inne spisane na kolanie z podpisami i zgodami właścicieli są nic nie warte. Edytowane 28 Marca 2016 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.03.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 wother ... skoro wszyscy piszą o drodze ( wewnętrznej ) , pamiętaj, że ( zgodnie z przepisami budowlanymi ) " do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej... " - sama " Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m. " ( + dojście ) " Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów " - w Twoim przypadku jeżeli nie ma innego dojścia do działki, szerokość wydzielonego pasa drogi ( a w zasadzie ciągu pieszo jezdnego ) nie może być mniejsza niż ( jw ) 5m !!! - niektórzy właściciele działek / nieruchomości, tak robią podziały terenu pod przyszłą zabudowę, że niekiedy nie ma tych wymaganych 5m i jest problem. - a działka jest fajna ( z wjazdem od PN ), aczkolwiek na pewno ( w trakcie opracowywania projektu ) należałoby zaprojektować plac od strony wjazdu do nawracania pojazdów ( osobowe, ale też np. pojazdy od wywozu śmieci ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 29.03.2016 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) ŁUKASZ ŁADZIŃSKIw moim przypadku szerokość dojazdu do działki ma 4,5 m. Mimo zapisu w MPZP, który mówi o minimalnej szerokości 5 m wydział architektury problemu nie będzie robił bo dojazd do działki jest realizowany działkami które w MPZP mają oznaczenie terenów MN. Gdyby te działki dojazdowe miały statut drogowych wniosek o PnB byłoby odwalone. Sprawę kilka razy konsultowałem z naczelnikiem wydz architektury we właściwym powiecie.Także może i w przypadku kolegi niech najpierw określi jak są opisane działki dojazdowe, z tym że tam są WZ także to pewnie WZ określą szerokość drogi dojazdowej? Nie wiem... jestem tym szczęśliwcem który ma MPZPA czy WZ nie mają określonej ważności? Może właściciel ma stare papiery którymi się chwali? Dla czego od razu nie dał ich do wglądu? Przecież to jest jeden z najważniejszych papierów... Edytowane 29 Marca 2016 przez Qba30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 29.03.2016 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 WZ jest decyzja terminową? PnB tak ale WZ chyba nie, chyba że w między czasie wejdzie w życie nowy MPZP? Czyli najlepiej przed zakupem zyskać dokumenty działki od sprzedającego i udać się do gminy w celu potwierdzenia WZ i ewentualnych wymagań co do drogi i mediów tak? Następnie do zarządców mediów o warunki przyłączy? Moge o nie wystąpić niebedac jeszcze właścicielem dzialki? Czy samo wydanie WZ gwarantuje możliwość podłączenia medi? Z drugiej strony chciałbym znać realny koszt podłączenia mediów zanim kupie działkę bo może się okazać że wyjdzie x2 jej wartość? Pozdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.03.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jeśli jest WZ,to warunki lub zapewnienie mediów musiały być wydane,bo są załącznikiem do wydania WZ. WZ obowiązuje do uchwalenia MPZP, ale w momencie rozpoczęcia prac może zostać wstrzymane chyba na okres max 9 mcy. może ktoś wyjaśni dokładniej. Poproś sprzedającego o wysłanie scanów tych dokumentów,przecież już napisano że bez upoważnienia właściciela nie możesz sam o nie wystąpić. Warunki mediów mają okres ważności 2 lata przeważnie, ale to też jest zaznaczone w tym dokumencie. Jakoś nie wydaje mi się żeby wydali WZ bez drogi dojazdowej,o wymaganych parametrach,chyba że bardzo stare to WZ. Sprawdz czy WZ była wydana po podziale czy może przed jaki nr działki tam figuruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 31.03.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 więc otrzymałem kilka dokumentów od sprzedawcy: Sprawa wygląda tak: 1) działka jest w trakcie podziału geodezyjnego na działi 3054/2 i 3054/3 oraz działkę 3054/1 <- która będzie stanowić drogę współudział 50% dla właściciela działki nr 3054/2 i 3054/3 - przypomnę, chcę kupić działkę nr 3054/3. 2) WZ która posiada właściciel tyczy się działki 3054 sprzed podziału i jest tam wyrysowany kwadrat o wierzchołkach ABCD dokladnie jak będzie wyglądać po podziale - na którym właściciel starał się o WZ wg swojego projektu. a) w WZ widnieje zapis ze elewacja frontowa od 13 do 14m - mam rozumieć , że nie mniejsza jak 13m ? 3) Czy gmina może jakby przepisać WZ na de facto tą samą działkę tylko o innym numerze bez ponownej analizy terenu ? De facto zmieni się tylko nr działi i dojazd będzie przez współudział w działce 3054/1 4) Mam również warunki przyłączy mediów ( kanalziacji, wody i prądu) - prąd około 50 metrów i ma biec po granicy działki od drogi gminnej - woda znajduje się na terenie działki 3054/3 i tam można się "dopiąc" - kanalizacja albo do studzienki na działce 3055 lub przydomowa oczyszczalnia ścieków. 5) co to jest ta przerywana linia i R w rogu działki 3054/3 ? właściciel sam nie wiedział, wspomniał coś o spółce wodnej czego nie bardzo potrafił mi wytłumaczyć. I teraz pytanie - czy będę musiał uzyskać nowe warunki przyłączy z nową mapą projektową czy zakłady są na tyle "myslące" , że szybko przeanalizują, żę dotyczy się to tego samego terenu z takim samym układem jak przed podziałem i wydadzą decyzje bezproblemowo a najlepiej na zasadzie przepisania dokumentów na nowego właściciela i zmianą nr działki. A jak już ruszyłem temat kanalizacji to czy jesli w WZ jest możliwość przydomowej oczyszczalni to warto podłączać się do kanalizacji - około 60m więc koszt będzie spory - a przydomowa oczyszczalnia zaopatrzy mnie jeszcze w wodę na cele gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts