Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

minusy centralnego odkurzania

Recommended Posts

Czy ktoś może mi podać jak najwięcej minusów centralnego odkurzania? Ja jestem zdecydowany na założenie takiej instalacji. Problem w tym, że wszędzie słyszę o samych plusach a przecież wszystko ma swoje plusy i minusy. Chcę poznać minusy zanim się ostatecznie zdecyduję.

Dzięki

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam dwa: cena samego odkurzacza i trudna decyzja przy wyborze miejsc na gniazda.

O kładzeniu instalacji mogę napisać po weekendzie bo jak na razie mamy na budowie cały karton części które trzeba złożyć :smile:

A tak na serio to uważam, że nie ma się nad czym zastanawiać. Koszt rur jest tak minimalny, że nawet jak się rozmyślisz to wiele nie stracisz.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ewa dnia 2002-07-11 14:22 ]

Mój kolega pracował w BOSH-u i parę lat temu był zwolennikiem odkurzacza centralnego (a jest maniakiem doskonałości w urządzeniach). Potem zaczął budowę domu i przez tę swoją dokładność budowa się ciągnie już 3-ci rok (ale tynki tradycyjne ma takie gładkie, że płyta g-k się nie umywa).

W trakcie projektowania zrobił dokłądne badania i rozeznania i zrezygnował z centralnego odkurzacza. Głównym powodem był fakt, że w długich rurach instalacji rozwijają się świetnie bakterie (mają w miarę dobre warunki, bo wraz z odkurzaniem zawsze trochę "jedzonka" wleci), które potem mogą dręczyć mieszkańców.

Poszukaj jeszcze na forum bo temat był kiedyś omawiany. W skrócie minusem jest hałas jednostki centralnej (z piwnicy).

Niezależnie słyszałem jeszcze, że centralny nigdy nie dorówna dobremu przenośnemu w sile ciągu tuż przy ssawce...

Wielkie dzięki.

Czekałem zwłaszcza na temat rozwijających się drobnoustrojów czy też innych roztoczy w rurach. Czy jest to naprawdę tak groźne? Przecież wtyki w ścianach są szczelnie zasłonięte.

W normalnym odkurzaczu też na pewno żyjątka się rozwijają?

Co wy na to?

Aha i jeszcze ten hałas dochodzący z garażu. Czyżba jednoska centralna była tak głośna?

No dobra zapewne kurz w tych rurach to minus. Ale przecież dopóki on stamtąd nie wydostanie się do mieszkania to jest to bezpieczne. To jest przecież tak samo jak z workiem wenątrz tradycyjnego odkurzacza. Kurz siedzi tam tak samo jak w rurach c.o. Chyba, że kurz z rur może się wydostawać do mieszkania? Jest to możliwe?

Tak na chłopski rozum, to w przypadku zwykłego odkurzacza rura jest długości ok 2m i zawsze używana podaczas odkurzania. Więc drobnoustroje mają mniej spokojnego czasu (pomiędzy odkurzaniami) na rozwój. Taka rura jest też elastyczna i w trakcie odkurzania zmienia często kształt utrudniając roztoczom znalezienie sobie dobrego "kąta", w którym mało wieje. W centralnych rurach, odkurzasz rzadziej i są pewne kolanka czy zakręty gdzie ciąg powietrza nie jest równomierny. Rurę normalną można przepłukać wodą. NIe wiem czy można tak zrobić z centralnym.

Bakterie nie potrzebują wiele żeby się wydostać. Jak się zalęgną w okolicy jednostki centralnej to się "rozejdą" po piwnicy.

Znajdź istniejący wątek na Forum - tam było parę opinii o hałasie - głównie przez wyrzutnię brudnego powietrza na zewnątrz. Moc centralnego odkurzacza musi być znacznie większa od normalnego bo długość rur jest kilkunastokrotnie większa niż w normalnym.

Moim zdaniem ilość roztoczy i kurzu w domu z centralnym odkurzaczem po każdym odkurzaniu jest mniejsza niż przy korzystaniu z odkurzacza typowego.

Ruch powietrza w instalacji centralnego odkurzania jest zawsze w tym samym kierunku i kończy się na zewnątrz domu. W przypadku typowego odkurzacza najmniejsze drobiny kurzu i roztocza wracają do pomieszczenia, ponadto praca odkurzacza powoduje wzmożony ruch powietrza w domu, co nie sprzyja pozbywaniu sie tych żyjątek.

Jeżeli by nawet zaczęły się rozwijać jakieś bakterie w rurach to cykliczne odkurzanie powoduje ich wydalanie. Sądzę, że jeżeli w rurach powstają jakieś bakterie, to musi się od nich aż roić w worku odkurzacza.

Siła ciągu przy ssawce jest większa niż w typowym odkurzaczu (sprawdzałem u znajomych w domu). Ważne jest tu właściwe zaprojektowanie instalacji.

Hałas w pomieszczeniu jest wyeliminowany prawie zupełnie, jeżeli nie liczyć hałasu zasysanego powietrza.

Pojawia się pewien hałas na zewnątrz domu, ale coś za coś.

Jednakże wyboru musi dokonać każdy sam.

Jeszcze zależy do jakiego "normalnego" odkurzacza porównujesz.

Są takie "mercedesy", które nie przepuszczają wiele (na przykład z filtrem wodnym - gdzie producent zaleca stosowanie odkurzacza dziennie do oczyszczenia powietrza z alergenów).

Im dłuższa rura tym siła ciągu mniejsza (każdy może takie doświadczenie w domu z obecnym odkurzaczem zrobić). Centralny musi mieć o wiele większą moc żeby długie odcinki rur zrekompensopwać. Na pewno są "normalne" o mniejszym i o większym ciągu...

Jasne, na ogół jednostki centralne mają ok. 1500W i więcej ale te o dużej mocy stosuje się do dużych domów. Rury w instalacji centralnego są większej średnicy niż typowa rura ssawna, a poza tym są gładkie.

Jakoś to musi być obliczone, gdyż jako końcówki stosuje się podobne węże jak w normalnych odkurzaczach ale o długości ok 7mb, i odkurza się bardzo skutecznie.

Ja jestem za, co nie znaczy że każdy musi podzielać moją opinię o zasadności instalowania centralnego odkurzacza.

Ostatnio byłem na wystawie Villa-Europa w Markach k/Warszawy. Stoi tam sobie taki "szkieletowy" domek na pokaz (parking przed CH M1) wraz z różnymi cudeńkami w środku i między innymi jest tam zamontowany system centralnego odkurzania. Rura wisiała sobie na jakimś haczyku i wcale dużo miejsca nie zajmowała. Myślę, że ktoś kto ma pomieszczenie gospodarcze w domu lub choćby garaż (a o piwnicy nie wspomnę) to zawsze znajdzie miejsce na rurę i kilka innych rzeczy.

Mam"Rainbow" ilekroć na niego patrzę to żałuję że wtedy nie bylo jeszcze takiego"nagłośnienia"centralnych odkurzaczy na pewno wybrałbym to drugie(połowa kasy w kieszeni).Ale jak ktoś lubi jak mu się wyjący potwor ciąga za nogami,to fakt-jest to wada centralnego odkurzania.Mario