Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duża ulga budowlana - czy to prawda co pisze murator????

agu

Recommended Posts

Moi drodzy,

w sierpniowym numerze muratora w odpowiedzi na zapytanie czytelnika, znajduje sie informacja, ze duza ulga budowlana moze byc wykorzystywana na budowe domu, NIE TRAWJĄCĄ JEDNAK DŁUŻEJ NIŻ 4 LATA. I to mnie zmroziło, dotychczas byłam przekonana, że dla osób które "weszły" w ulgę w 2000 roku lub wcześniej jest tak, że mogą odliczać wydatki poniesione do końca 2004 r. Tak więc bazując na odpowiedzi MURATORA, TO BĘDZIE 5 ROK BUDOWY DOMU. Jak to wygląda naprawdę, może ktoś się orientuje, właśnie ten rok tzn. 2004 będzie rokiem, w którym poniosę największę wydatki, tak więc czy z niewiedzy straciłam kupę kasy?

• 2 weeks później...

A ja mam jeszcze takie pytanie:

Czy koniec ulgi musi oznaczać definitywne zakończenie budowy czy też można ją dalej kontynuować ale już bez ulgi?

Dodam że budowę rozpocząłem w 2001 roku i nie stać mnie na definitywne zakończenie budowy. Czy w związku z tym przyjdzie mi zwrócić odliczony podatek jak nie zakończę budowy??

A ja dołożę jeszcze takie pytanie. Czy to prawda, że pomimo zniesienia dużej ulgi budowlanej wydatki poniesione w 2004r. będzie można odliczać z podatku lat następnych (aż do wyczerpania limitu). Pisał o tym Murator, ale czy Urząd Skarbowy o tym wie? :) Od tej interpretacji zależy czy mamy robić duże zakupy w tym roku i zadłużać się, czy może dać sobie spokój.

Przem1. No nie strasz. Stosując tylko prostą babską logikę, to mi wychodzi, że nie trzeba kończyć buowy w tym roku - spokojnie można sobie dłubać przez następne lata z własnych pieniążków :wink: Ale może w jakiejś ustawie jest coś dopisane drobnym druczkiem . Kto wie niech odpowie bo i ja zacznę się martwić. :-?