agu 22.07.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Moi drodzy, w sierpniowym numerze muratora w odpowiedzi na zapytanie czytelnika, znajduje sie informacja, ze duza ulga budowlana moze byc wykorzystywana na budowe domu, NIE TRAWJĄCĄ JEDNAK DŁUŻEJ NIŻ 4 LATA. I to mnie zmroziło, dotychczas byłam przekonana, że dla osób które "weszły" w ulgę w 2000 roku lub wcześniej jest tak, że mogą odliczać wydatki poniesione do końca 2004 r. Tak więc bazując na odpowiedzi MURATORA, TO BĘDZIE 5 ROK BUDOWY DOMU. Jak to wygląda naprawdę, może ktoś się orientuje, właśnie ten rok tzn. 2004 będzie rokiem, w którym poniosę największę wydatki, tak więc czy z niewiedzy straciłam kupę kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu 23.07.2004 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Ponawiam pytanie, czy nikt nie korzysta lub nie korzystał z ulgi??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 23.07.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 To zalezy kiedy rozpoczęlaś budowę, tu przeczytaj: http://www.hetman.com.pl/wiedza/podatki19.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 23.07.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 To masz problem Faktycznie, jeżeli ulgę rozpoczęłaś w 2000 roku to wydatki poniesione w 2004 nie mogą być przez Ciebie odliczone w jej ramach, bo tak jak piszesz jest to już 5 rok (a odpisać można wydatki z 4 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agu 23.07.2004 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Dzieki Inka, to chyba rozwiewa mają wątpliwośc, bo wynika z tego, że jesli zaczełam odliczać w 2000 roku, to mogę spokojnie w tym roku też jeszcze to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 23.07.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Chyba faktycznie wprowadziłem Ciebie w błąd . Zapomniałem, że wcześniej ulgi były "bezterminowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem1 03.08.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 A ja mam jeszcze takie pytanie:Czy koniec ulgi musi oznaczać definitywne zakończenie budowy czy też można ją dalej kontynuować ale już bez ulgi?Dodam że budowę rozpocząłem w 2001 roku i nie stać mnie na definitywne zakończenie budowy. Czy w związku z tym przyjdzie mi zwrócić odliczony podatek jak nie zakończę budowy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 03.08.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 A ja dołożę jeszcze takie pytanie. Czy to prawda, że pomimo zniesienia dużej ulgi budowlanej wydatki poniesione w 2004r. będzie można odliczać z podatku lat następnych (aż do wyczerpania limitu). Pisał o tym Murator, ale czy Urząd Skarbowy o tym wie? Od tej interpretacji zależy czy mamy robić duże zakupy w tym roku i zadłużać się, czy może dać sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem1 03.08.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Odpowiedź taJoasiu na Twoje pytanie akurat znam: TAK i sam się już zadłużyłem bo to co kupię teraz odliczę i w przyszłym roku, ale jak to się ma do zakończenia budowy. Czy jak nie zakończę w tym roku będę musiał zwracać odliczony podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taJoasia 03.08.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Przem1. No nie strasz. Stosując tylko prostą babską logikę, to mi wychodzi, że nie trzeba kończyć buowy w tym roku - spokojnie można sobie dłubać przez następne lata z własnych pieniążków Ale może w jakiejś ustawie jest coś dopisane drobnym druczkiem . Kto wie niech odpowie bo i ja zacznę się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts