emjot27 25.03.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Witam. Mam dom, wybudowany w 2010 roku o pow. użytkowej 190 m2 plus około 38 m2 garażu i 11 m2 kotłowni. Obecnie ogrzewany ekogroszkiem. Piec Klimosz Ling Duo 25KW. Cały parter i łazienka na poddaszu w podłogówce (około 70% powieszchni) plus drabinki w łazienkach. Na poddaszu 3 sypialnie z grzejnikami. Dom średnio ocieplony bo mury 3 warstwowe porotherm 24cm + 5 cm wełny + 12 cm porotherm. 15 cm wełny między kotwiami plus kolejne 10 cm wełny nad płytami k-g. 15 cm styropianu pod posadzką. Z obliczeń OZC wychodzi: - obciążenie cieplne budynku: 12,762 kW - zapotrzebowanie na ciepło 79,75 GJ/rok (lub 22153 kWh/rok) - obecnie zapotrzebowanie w odniesieniu do powierzchni to 40,8 W/m2 Na sezon grzewczy (ogrzewanie + CWU dla 4 osób) zużywam średnio 4 tony suchego ekogroszku o kaloryczności 26GJ a po za sezonem około 1 tony do samego CWU. Po prawie 6 latach użerania się z ekosyfem chcę zmienić ogrzewanie na coś czystszego i absorbującego miejsze ilości czasu na czyszczenie pieca, kotłowni i samego siebie po wszelkich zabiegach w MORDORZE. Mam dosyć użerania się z brudem, syfem i wszelką robotą którą trzeba wykonać, aby przygotować ekogroszek i piec do prawidłowej pracy. Zrobiłem rozeznanie na lokalnym rynku (okolice Bydgoszczy) i dostałem kilka ofert różnych możliwości. W grę wchodzi przeróbka na ogrzewanie gazem ziemnym, PC powietrze-woda, PC gruntowa oraz na kocioł z palnikiem pelletowym. 1. Przeróbka na gaz ziemny, weconiono na około 16-18 tyś w zależności od zastosowanego kotła. Tu w szczegóły nie wchodzę jaki kocioł, bo szczerze mówiąc, gaz najmniej mnie interesuję, a po przeprowadzonych symulacjach zużycia, wychodzi, masakrycznie drogo o czym poniżej. 2. Pompa ciepła powietrze - woda - w zależności od pompy dostałem propozycję: - 34 tyś zł za Panasonica T-CAP 12KW + jakieś 2,5 tyś za przeróbki w kotłowni. (dziwne, nie proponowali większego zasobnika na CWU i bufora ?!?!?) - 40 tyś zł za PC Daikin HT plus 2 tyś za większy zasobnik (300l) i bufor 300l około 3 tyś. Ta opcja też do mnie nie przemawia. Jakoś, nie bardzo chcę inwestować ponad 30 tyś zł na coś, co nie ogrzeje mi domu poniżej -20 st. Tak, wiem, takich dni jest mało obecnie, ale mimo wszystko przy moim słabym ociepleniu domu i braku podłogówki wszędzie, ten typ ogrzewania też mnie nie przekonuje. Chcę mieć poczucie konfortu grzewczego bez względu na temp na zewnątrz i to, że w mroźne dni rachunki za ogrzewanie nie puszczą mnie z torbami. 3. PC gruntowa. Tu miałem 2 wyceny. - PC IVT PremiumLine EQE13 + zasobnik c.w.u. 300l Galmet, zbiornik buforowy 300l z uzbrojeniem + wykonanie dolnego źródła w postaci odwiertów pionowych 260mb (3x87mb) = 69 tyś zł. - Pompa ciepła Alpha Innotec SW 14 + Zbiornik Cwu 300l + Bufor 300l + wykonanie dolnego źródła 290 m razem = 53 tyś zł To rozwiązanie podoba mi się najbardziej ze względu na wygodę i bezobsługowość, ale niestety koszty początkowe są najwyższe ze wszystkich i w tym przypadku musiałbym brać kredyt. 4. Kocioł na pellet. Tu pod uwagę brałem (zresztą jak w pozostałych przypadkach) producentów, którzy posiadają serwis blisko mojego miejsca zamieszkania. Dostałem na razie jedną wycenę, ale pod uwagę biorę też innych producentów. - Podobają mi się, ze względu na fajne konstrukcje i "podobno" bezobsługowość" RED Compact 18 ale mają jak dla mnie bardzo mały zasobnik na paliwo a i jego cena nie jest mała bo jakieś 14 tyś + koszt robocizny +ewentualnie większy zasobnik na pellet. - Inny piec który mi się spodobał, ale jeszcze nie widziałem go na żywo, to Nibe Biawar PELLUX 200 K-PAA 25 + palnik PB 20 + podajnik PP12 + zasobnik ZP350 razem jakieś 13 tyś + robocizna. Martwi mnie jednak brak informacji na jego temat i słabe zabezpieczenie palnika przed cofaniem się żaru w razie utworzenia spieków na palniku gdybym stosował gorszej jakości pellet. - 3 opcję widziałem an żywo i e względu na nie duże koszty i fajne rozwiązanie budowy pieca pod kątem czyszczenia wymiennika to piec Lumo Bio-max + Palnik KIPI 20 kW + zasobnik na 250 kg za około 12 tyś razem z robocizną. Piec co prawda wygląda jakby pochodził z czasów świetności PRL ale jego prostota budowy umożliwiająca łatwość czyszczenia oraz niewygurowana cena przemawiają na duży plus. Palnik z obrotową komorą też zrobił na mnie duże wrażenie, zwłaszcza, że w mojej okolicy jest sporo lokalnych producentów pelletu, którego jakość pewnie nie jest tak dobra jak Stelmetu czy Barlinka. Martwi mnie też jednak to, że to jest nowe rozwiązanie, i brak informacji, czy palnik ten nie posiada "chorób wieku dziecięcego". Mimo tego, ten typ ogrzewania chyba najbardziej do mnie przemawia. To taki złoty środek w wyborze między wygodą użytkowania i nie za dużymi kosztami początkowymi oraz akceptowalnymi kosztami utrzymania. - dostałem też ofertę na piec Kostrzewy Pellets 100 16Kw za 12 tyś + robocizna. Ale jakoś mam mieszane uczucia do tego producenta :/ Instalator, przekonywał mnie, że niby z ich jakością w cale nie jest tak źle jak piszą na forach. Ponadto, są do nich tanie części i łatwo wymienia się grzałkę czego nie można podobno powiedzieć o Biawarze i Kipi. Co do rocznych kosztów ogrzewania, to zrobiłem symulację na podstawie obecnego zużycia węgla oraz obliczeń z OZC i wszło mi np dla poprzedniego okesu grzewczego czyli 2014/2015 grzane od października do połowy kwietnia razem z CWU. Dla energi elektrycznej przyjąłem jedną taryfę i koszt 1kwh u mnie to 55 gr, natomiast koszt gazu to 2,4 za m3 Ekogroszek: 3 051 zł (zużyłem 3990 kg ekogroszku) Pozostałe wychodza mi obliczeń: GAZ: 5 966 zł PC powietrzna: 3 884 zł PC gruntowa: 3 283 zł Pellet (tu zależy jaki pellet, przyjąłem taki za 850 zł/tone sprawdzony przez sąsiada): 3 954 zł Dla sezonu 2011/2012 który był dla mnie najzimniejszym jak do tej pory sezonem grzewczym kiedy to przez 2 tygodnie lutego temperatura w nocy spadla do -25st a w dzień było około -12. W tedy było na prawdę mroźno. Zużycie wyglądało by tak: - Ekogroszek - zużyłem go w sumie nie wiele więcej bo 4,2 tony co mnie kosztowało wtedy 3 200,00 zł symulacja dla reszty: - GAZ: 6 956 zł PC powietrzna: 4 936 zł PC gruntowa: 3 150 zł Pellet (przyjmując 850 zł/tonę): 4 449 zł Co sądzicie o tych obliczeniach i kalkulacjach? Proszę o wszelkie rady i opinie co do ofert, które dostałem. Owszem widze, że PC niby nie wychodzi tak drogo, ale tu przyjąłem średnią temp w danym okresie (notowałem co tydzień) i obliczałem średnie COP. nie wiem ile praktycznie prądu zużyje poniżej tych -20 st no i czy w ogóle to będzie u mnie grzać komfortowo? Nie ukrywam, że chyba zdecyduję się na pellet, chociaż marzy mi się PC gruntowa. Jednak po pierwsze boje się dużych kosztów początkowych i tym, czy w ogóle takie ogrzewanie rzeczywiście u mnie się sprawdzi. Co do pelletu, to nie wiem czy iść w lumo i kipi, Biawara czy w kostrzewę? Inny aspekt, to moc kotłów? Jaka u mnie wystarczy? czy te 16Kw rzeczywiście wystarczy, tak samo te 14 kw w PC??? Czekam na wszelkie uwagi i propozycje. Teraz idę do mojego mordoru wyczyścić piec, bo już 2 tygodnie tego nie robiłem Wracam za 3 godziny Ps. Przepraszam za chaotyczny styl pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.03.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ten temat powinien być przestrogą dla przyszłych inwestorów pakujących do domu węgiel i oszczędzających na izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 25.03.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Zacząłbym od poprawnych obliczeń. Mój stary dom budowany w podobnej technologii i jakieś 270m2 pow. użytkowej, z dużą ilością mostków zużywa gazu za niecałe 5tys rocznie (w tym CWU na 7 osób).PC PW używana w taryfie G11 (czyli te 55gr) w dodatku z grzejnikami zużyje prądu tez za 5tys. Ty masz grzejniki więc nie zapominaj, że PC będzie mieć wysoki COP. Pelety i ekogroszki dobre były w zeszłym wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.03.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Myślę ,że jest jakiś błąd w kalkulacji . Nie wiem jaka przyjąłeś sprawność kotła na eko syf. Jeżeli sprawność jest niska to gazu pójdzie znacznie mniej.I do tego te grzejniki . Przy gazie to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 25.03.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Nie wiem jak dokładnie robiłeś tą symulację ale przynajmniej dla gazu to wydaje mi się, że koszt zdecydowanie zawyżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.03.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Wg. Twoich wyliczeń porównanie ekogroszek vs gaz wychodzi 2x drożej. Nie wiem jak liczyłeś, ale różnica nie powinna być większa niż 30%.Zamieniając ekogroszek na pellet zyskujesz trochę mniej czyszczenia, targanie paliwa bez zmian, powierzchnia do składowania potrzebna znacznie większa, komfort wyjazdu na ferie taki sam.PS. PC pracujaca w G11 bez sensu. Edytowane 25 Marca 2016 przez Greengaz PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.03.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Witam. Mam dom, wybudowany w 2010 roku o pow. użytkowej 190 m2 plus około 38 m2 garażu i 11 m2 kotłowni. Obecnie ogrzewany ekogroszkiem. Piec Klimosz Ling Duo 25KW. Cały parter i łazienka na poddaszu w podłogówce (około 70% powieszchni) plus drabinki w łazienkach. Na poddaszu 3 sypialnie z grzejnikami. Dom średnio ocieplony bo mury 3 warstwowe porotherm 24cm + 5 cm wełny + 12 cm porotherm. 15 cm wełny między kotwiami plus kolejne 10 cm wełny nad płytami k-g. 15 cm styropianu pod posadzką. Na sezon grzewczy (ogrzewanie + CWU dla 4 osób) zużywam średnio 4 tony suchego ekogroszku o kaloryczności 26GJ a po za sezonem około 1 tony do samego CWU. Szczerze mówiąc zużywasz mnóstwo opału. 5 ton za cały rok to koszmarnie dużo. Może i dom super nie jest ocieplony , ale mimo wszystko stanowczo za dużo ... Masz kocioł 2x za duży , zapewne jakiś prymitywny sterownik i sądzę że sprawność z jaką spalałeś przez lata opał była tragiczna ... Bo jeśli dom to nie druszlak to nie ma mowy o takim zużyciu ... U mnie dom jak w podpisie od od połowy września do dziś poszło około 1,8 tony opału i to jakiegoś ruska po 700zł ... U mnie poprzedni cały rok (CO + CWU) wyniósł około 2,5 tony opału. Szczerze mówiąc zależy jak mocno jesteś zdesperowany i ile masz kasy ... Wymiana kotła na pelet uważam za bezsens , bo pelet ma kaloryczność około 17MJ a płacić za taki opał 800-1000zł ??? Najgorszy miał za 200zł ma kaloryczność 19MJ .. Jak już to albo gaz albo pompa ciepła , ale grzejniki spowodują że nie uda Ci się zmieścić tylko w II taryfie ani mieć wysokiego COP , więc koszt inwestycji będzie wysoki a koszty ogrzewania wcale nie niskie .. Szczerze mówiąc w Twoim przypadku "przeprosiłbym się z kotłem" i został przy kotle , tyle że tym razem kupił DOPASOWANY mocą kocioł (12KW) , z jakimś dobrym palnikiem i dobrym sterownikiem i taki który łatwo się czyści ... I sądze że w Twoim przypadku była by to najsensowaniejsza rzecz. Inwestycja około 7000zł a sądzę że koszty ogrzewania spadną , bo wreszcie zaczniesz spalać opał prawidłowo i z wysoką sprawnością ... Pompa ciepła w Twoim przypadku to bardzo kosztowana inwestycja a koszt w Twoim przypadku jej eksploatacji nie będzie wcale niski ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 25.03.2016 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 ten temat powinien być przestrogą dla przyszłych inwestorów pakujących do domu węgiel i oszczędzających na izolacji Hej, nie tak do końca jest tu prawdą, że chciałem zaoszczędzić na izolacji. Miałem takich a nie innych doradców przy wyborze rodzaju konstrukcji ścian. Ja wręcz przeciwnie chciałem zbudować (jak na tamte czasy - zacząłem się budować w 2008 roku) dom energooszczędny, ale wyszło jak widać. Dzisiaj, mając już taką a nie inną wiedzę, wybrałbym zupełnie inną technologię. Ale stało się, jak się stało i teraz muszę jakoś z tym żyć. Może za jakieś 10 lat, ocieplę mury dodatkowo styropianem te 15 cm. Dzisiaj po prostu żal mi nowiutkiej elewacji. Co do reszty Twojego stwierdzenia, zgadzam się w 100%. Wszystkich, którzy budują nowy dom, i chcą go grzać węglem zapraszam do mnie na pokazowe czyszczenie pieca. No chyba, że ktoś uwielbia takie zabawy Co do moich przeliczeń, to przyjąłem następujące założenia. Jeżeli uważacie, je za błędne lub coś ominąłem, to proszę wskażcie właściwy przelicznik. Najtrudniej było obliczyć dla powietrznej pompy ciepła, bo ta ma zależną wydajność od temperatury na zewnątrz.. Robiłem to na podstawie własnych notatek spalania węgla, które wykonuję odkąd się wybudowałem. Za każdym razem, jak wsypywałem do zasobnika węgiel, notowałem od ostatniego zasypania - przeważnie był to tydzień czasu, w większe mrozy nawet do 3 dni). Notowałem głównie ilość spalonego węgla, maksymalną zanotowaną temperaturę i minimalną zanotowaną w tym czasie temp. Na tej podstawie zrobiłem obliczenia dla pompy ciepła powietrze przeliczając zużyty węgiel na kwh odejmując straty na piecu. Przyjąłem, że sprawność mojego kotła wynosi 85%. Przyznaje, że w powyższym zestawieniu za sezon 2014/2015 miałem błąd, bo nie miałem uwzględnionych 3 tygodni, stąd wartości są zaniżone Nie obliczyłem zużycia gazu dla 3,99 tony ekogroszku tylko dla 3,6 tony. Po za tym, miałem chyba (już nie pamiętam skąd to wziąłem) zaniżony przelicznik m3 gazu na kWh bo przyjąłem go na poziomie 8,89 a widzę, że powinien wynosić 10,54. Ale obliczę to po kolei jeszcze raz i powiedzcie mi, czy robię to prawidłowo. Przy założeniu, że w sezonie 2014/2015 spaliłem 3,99 tony wegla i przyjmując jego kaloryczność 26 GJ/tone to znaczy, że zużyłem 103,74 GJ energii. odjąłem straty związane ze sprawnością kotła 85% uzyskując tym samym 88,179 GJ. Następnie zamieniłem to na kWh przyjmując że 1GJ to 277,77 kWh i dostałem 24 494,166 kWh Przyjmujemy, że z 1m3 gazu uzyskujemy 10.54 kWh co daje zużycie 2323,92 m3 gazu oczywiście jeżeli weźmiemy sprawność kotła 100%. Można odjąć te 5% jeżeli przyjmiemy, sprawność kotła kondensacyjnego 105%. W tedy te zużycie będzie mniejsze o 116,196 m3 gazu co daję wynik 2207,724 m3. U mnie cena za m3 wynosi na dzień dzisiejszy 2,4 zł co daje kwotę: 5298,53 zł. Plus oczywiście stała miesięczna opłata. W sumie nie wiem, ile ona wynosi bo jest to chyba uzależnione od zużycia gazu tak? U nas wynosi chyba coś około 35 zł za miesiąc. Co daję za 7 miesięcy 245zł Czyli razem 5543,53 zł. No to, teraz rzeczywiście nie wygląda to źle ale i tak jest drożej niż pelletem...i było by nawet akceptowalne, Ale przeciwna gazu, jest moja, żona Boi się, go. że coś wybuchnie itp Ale to mniejsza z tym, Czy uważacie, że teraz obliczyłem to prawidłowo? Dla porównania, za sezon grzewczy 2011/2012 za gaz po poprawce powinien wyglądać tak: 5 906,05 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 25.03.2016 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Hej kaszpir007 Dzięki za odpowiedź, ale pytanie do Ciebie, jaką masz w domu temperaturę? Ja utrzymuję na parterze w granicach 24 st, w łazienkach 26 st a na poddaszu w sypialniach 21 st. Po za tym kotłownia i garaż, co prawda nie są ogrzewane dodatkowo, ale jest w nich około 20 st zimą od samego pieca w kotłowni. Nie mam jak Ty rekuperacji. Napisz też, jaką masz budowę domu, bo u mnie przez skosy na poddaszu powierzchnia ogółem jet zaniżona, bo samych podłóg w pomieszczeniach jest około 312mw. Kubatura pow grzewczych podobno wynosi u mnie 733,6 m3 Owszem, piec mam przewymiarowany, ale nie sądzę, żebym mógł uzyskać tak dobre spalanie jak u Ciebie zmieniając piec ekogroszkowy na mniejszy. Z resztą proszę,. nieee ja nie chcę już ekogroszku... To już wolę pellet. albo nawet gaz...choć, z tym drugim miałbym ciężką przeprawę z żoną, aby ją na to namówić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.03.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Jakoś nie chce misie wierzyć ,że kocioł węglowy ma sprawność podobną do olejowego ustawionego analizatorem spalin .No może przy mocy nominalnej jest taka ale nie przy minimalnej.Aż sprawdzę kiedyś analizatorem Tu jest bardzo ciekawy wykres odnośnie sprawności kotła na paliwo stałe Spada nawet do 20 %http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ Edytowane 26 Marca 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 26.03.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 U mnie cena za m3 wynosi na dzień dzisiejszy 2,4 zł co daje kwotę: 5298,53 zł. Plus oczywiście stała miesięczna opłata. W sumie nie wiem, ile ona wynosi bo jest to chyba uzależnione od zużycia gazu tak? U nas wynosi chyba coś około 35 zł za miesiąc. Co daję za 7 miesięcy 245zł Czyli razem 5543,53 zł. abonament masz juz raz wliczony w cene gazu ok. 2,4zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 26.03.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 odjąłem straty związane ze sprawnością kotła 85% uzyskując tym samym 88,179 GJ. Następnie zamieniłem to na kWh przyjmując że 1GJ to 277,77 kWh i dostałem 24 494,166 kWh Jak zmniejszysz znacznie sprawność kotła to będziesz mieć bardziej realne wyniki. Może sprawność masz 70%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.03.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 26.03.2016 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Dzieki wszystkim za odpowiedź.Z tą sprawnością pieca to chyba nie jest tak u mnie źle bo przecież z OZC które zlecałem wyliczenie teraz na podstawie aktualnych danych budynku wychodzi zapotrzebowanie na ciepło 88,56 GJ/rok (lub 24599 kWh/rok).Jak widać moje obliczenia z zużycia węgla są zbliżone a przecież OZC nie uwzglednia CWU a ja używam pieca tez do ogrzania wody użytkowej. Co o tym ądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.03.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 fachman doczytałeś że ten wykres dotyczy kotła zasypowego? Popatrz w moją stopkę. Tam jest adres do nastoletniego kotła z podajnikiem. Defro Eko 29 kW. W statystykach można sprawdzić jaką osiąga sprawność pracując obecnie ze średnią mocą w okolicach 15% mocy nominalnej. Można też sprawdzić ile kosztuje kWh wyprodukowana przy użyciu tego kotła. Za ostatnią dobę np. kocioł wyprodukował 108 kWh ( CO + CWU - jak na mój szałas to i tak niewiele ). Więc szedł ze średnią mocą około 4 kW. Uzyskał średniodobowo sprawność 74%. Koszt wyprodukowania 1 kWh wyniósł 0,073 PLN ( 7,3 grosza ). A kocioł jest już nastolatkiem - sądzę że część sprawności utracił na skutek zakamienienia wymiennika po stronie wody. Sterownik z ciepłomierzem zliczający wyniki do czwartku pracował na kotle Skam 17 kW ( zakładowy ). Tam szedł ze średnią mocą rzędu 1,5 kW ( znaczy - około 9% nominału ) i osiągał sprawność około 70%, koszt wyprodukowania kWh wahał się około 8 groszy. To też jest w statystykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.03.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Dzieki wszystkim za odpowiedź. Z tą sprawnością pieca to chyba nie jest tak u mnie źle bo przecież z OZC które zlecałem wyliczenie teraz na podstawie aktualnych danych budynku wychodzi zapotrzebowanie na ciepło 88,56 GJ/rok (lub 24599 kWh/rok).Jak widać moje obliczenia z zużycia węgla są zbliżone a przecież OZC nie uwzglednia CWU a ja używam pieca tez do ogrzania wody użytkowej. Co o tym ądzicie? Powiem tak. Jak masz dość roboty przy kotle, to bierz gaz . Będziesz miał około 2 razy drożej niż ekogroszkiem ( ja mam tanio, bo palę miałem - dla mnie gaz byłby czterokrotnie droższy od węgla ). Ewentualnie bufor z grzałkami i druga taryfa - będzie porównywalnie do gazu w eksploatacji, koszt inwestycyjny powinien się zamknąć nieco poniżej gazu ( liczony z wymianą bojlera na taki około 300 litrów, buforem rzędu 1000 litrów i sterowaniem ). PC z Twoją konfiguracją instalacji i niespecjalną izolacją budynku nie zamknie się w całości w taniej taryfie, poza tym potrzebujesz wyższej temperatury zasilania na grzejniki - więc i taniego grzania nie będzie. Chyba że np. wymienisz grzejniki na klimakonwektory - tak z 5 klocków dodatkowo. Na pellet nawet nie patrz - roboty nie będziesz miał mniej niż przy węglu. Kocioł trzeba tak samo czyścić i tak samo się przy tym zabrudzisz, zasypać trzeba znacznie częściej niż węglowy ( pellet ma mniejszą masę nasypową i niższą wartość opałową niż węgiel ). Tylko popiołu mniej. A koszt z pelletu będziesz miał zbliżony do gazu. Edytowane 26 Marca 2016 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 fachman doczytałeś że ten wykres dotyczy kotła zasypowego? Popatrz w moją stopkę. Tam jest adres do nastoletniego kotła z podajnikiem. Defro Eko 29 kW. W statystykach można sprawdzić jaką osiąga sprawność pracując obecnie ze średnią mocą w okolicach 15% mocy nominalnej. Można też sprawdzić ile kosztuje kWh wyprodukowana przy użyciu tego kotła. Za ostatnią dobę np. kocioł wyprodukował 108 kWh ( CO + CWU - jak na mój szałas to i tak niewiele ). Więc szedł ze średnią mocą około 4 kW. Uzyskał średniodobowo sprawność 74%. Koszt wyprodukowania 1 kWh wyniósł 0,073 PLN ( 7,3 grosza ). A kocioł jest już nastolatkiem - sądzę że część sprawności utracił na skutek zakamienienia wymiennika po stronie wody. Sterownik z ciepłomierzem zliczający wyniki do czwartku pracował na kotle Skam 17 kW ( zakładowy ). Tam szedł ze średnią mocą rzędu 1,5 kW ( znaczy - około 9% nominału ) i osiągał sprawność około 70%, koszt wyprodukowania kWh wahał się około 8 groszy. To też jest w statystykach. Fajne Jak określasz sprawność?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.03.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ciepłomierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 26.03.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Powiem tak. Jak masz dość roboty przy kotle, to bierz gaz . Będziesz miał około 2 razy drożej niż ekogroszkiem ( ja mam tanio, bo palę miałem - dla mnie gaz byłby czterokrotnie droższy od węgla ). Gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 26.03.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Najprosciej i najtaniej to zatrudnic palacza jakiegos miejscowego za piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts