kaszpir007 21.04.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 ludzie kupują ekogroszek i palą, a nie: to są jakieś komedie.. a najlepsze to wapno Są różne "zboczenia" ... Podstawą jest kupno opału w lato , wtedy szansa na suchy jest wysoka. Dodatkowo warto brać w workach "przewiewnych" aby sobie w kotłowni ładnie przeschło .. Ja kupowałem z loklanych składów to co mieli , w większości najtańszy opał jaki był na składzie (ruski,kazachski). Poprzedni sezon paliłem opałem który przyjechał do mnie z końca Polski i mimo że trnasport drogi to kosztował mnie niż taniej niż z lokalnego składu i jestem z niego bardzo zadowolony mimo że kosztował 700zł z transportem. Teraz kupiłem na próbę miał pakowany za 500zł (z transportem też z drugiego końca PL) i też jestem zadowolony i spala sie bardzo ładnie .. Są ludzie którzy chcą aby popiół był jak z papierosa i itd i wpadają w szał szukania "idealnych" ustawień , a takie nie istnieją ... I tacy właśnie mają "najwięcej problemów" ... Ja sam kiedyś też szukałem idealnych ustawień , ale stwierdziłem że takich nie ma i dałem szansę sterownikowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 22.04.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Takie porównanie to żadne porównanie, bo każdy przypadek jest inny. chodziło mi o porównanie kosztów ogrzewania EKO i GAZEM w tym samym obiekcie . Gaz mimo że droższy to ekonomia spalania i precyzja dogrzewania w okresach przejściowych daje potężne oszczędności licząc cały sezon grzewczy . A to sprawia że jak doliczymy ogrom pracy przy Eko , koszt wywozu popiołu i problemy przy zakupie opału / jak zdobyć i gdzie poprawny / to te 25% procent drożej okazuje się drobiazgiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.04.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Mnie kWh z kotła z podajnikiem obecnie - a sądzę że to jest właśnie okres przejściowy - kosztuje około 8 - 8,5 grosza. Pokaż kolego jak to chcesz zaoszczędzić na precyzji dogrzewania gazem. Za dzisiaj CO + CWU kosztuje mnie 4,7 PLN. W praktycznie nieocieplonym ( izolacja ścian - 5 cm styropianu ) szałasie 235 m2 + CWU dla 4 osób. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.04.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 emjot27 wstawiaj tego T-Cap'a i skończą się wszystkie Twoje problemy. Sam byłem w podobnej sytuacji. W 2013r przeszedłem z ekogroszku na pompę ciepła PW i teraz wiem, że nie zamieniłbym tego na nic innego. Rachunki vs węgiel spadły dwukrotnie i roboty zero, nul, nic:) W końcu przestałem być niewolnikiem we własnym domu...P.S. Bzdur, że pompa PW działa do -20 nie słuchaj, bo to nie jest tak, że ona się odstawia i w domu zaczyna robić się zimno. To jest temp od której tego typu pompa zaczyna wspomagać się wbudowaną grzałką, aby utrzymać komfort cieplny. Dla użytkownika jest to nieodczuwalne. Jedynie jej eksploatacja staje się w tych warunkach droższa, ale tak jest przecież z każdym źródłem ciepła - jak są srogie mrozy to zawsze płacisz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.04.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Pompy fajne ale drogie za taką zabawke mozna miec np na 18lat ekomiału w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 24.04.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Mnie kWh z kotła z podajnikiem obecnie - a sądzę że to jest właśnie okres przejściowy - kosztuje około 8 - 8,5 grosza. Pokaż kolego jak to chcesz zaoszczędzić na precyzji dogrzewania gazem. Za dzisiaj CO + CWU kosztuje mnie 4,7 PLN. W praktycznie nieocieplonym ( izolacja ścian - 5 cm styropianu ) szałasie 235 m2 + CWU dla 4 osób. Podaj ile Mj ma Twoj miał ,jaka sprawnosc kotła i ile kosztuje miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.04.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Pompy fajne ale drogie za taką zabawke mozna miec np na 18lat ekomiału w moim przypadku To prawda są drogie, ale po czasie nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na tą "zabawkę". Druga sprawa, to że Polak zazwyczaj mądry po szkodzie, bo gdy budujemy nowy dom to instalacja pompy paradoksalnie wcale nie jest droższa od ekogroszku. Pompa nie potrzebuje, komina, kotłowni, składu opału i wielu innych klamotów, więc de facto koszt jej montażu jest zbliżony do ekogroszku, choć większość ludzi patrzy tylko na cenę kotła, a to przecież jest tylko jeden element całego systemu... Wymiana archaicznego systemu opartego na ogniu na nowoczesny, bezobsługowy i niskotemperaturowy niestety zawsze będzie dość droga, szczególnie przy grzejnikach, które też są już archaizmem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.04.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Pompy fajne ale drogie za taką zabawke mozna miec np na 18lat ekomiału w moim przypadku Ale nie wszyscy chcą się w tym syfie babrać, truć siebie, rodzinę i sąsiadów. Zdrowia nie kupisz za te 18 lat, nawet jak sobie odłożysz za dwie pompy. No ale, niektórzy wolą być mądrzy po szkodzie... a potem płacz i żale do całego świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.04.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 To prawda są drogie, No własnie takie drogie a nic w nich nie ma takiego co mogłoby wykrecac taka cene Pompa nie potrzebuje, komina, kotłowni, składu opału i wielu innych klamotów, Pompa może i nie ale i tak przewaznie dla klimatu buduje sie kominki:yes: szczególnie przy grzejnikach, które też są już archaizmem... Ja wole grzejniki niz szkodliwe żyły wodne Zdrowia nie kupisz za te 18 lat Swieta racja i pewnie mnie juz tez nie bedzie Ale nie wszyscy chcą się w tym syfie babrać, truć siebie, rodzinę i sąsiadów. Ja tez mam juz tego dość wiec czekam az pompy stanieja do poziomu kotłow to wtedy mozliwe ze wypchną je z rynku ,gdyby komus na tym zalezało dawno by tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.04.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Pompa może i nie ale i tak przewaznie dla klimatu buduje sie kominki:yes: Kominek zazwyczaj i tak ma swój komin, więc w takim wypadku trzeba postawić DWA kominy. Poza tym nie przeważnie, bo coraz więcej osób idzie po rozum do głowy i rezygnuje z tej wątpliwej przyjemności za tak ogromne pieniądze. Ja wole grzejniki niz szkodliwe żyły wodne Szkodliwa to jest ignorancja, a grzejniki to taki sam przedpotopowy wynalazek jak kominek czy kocioł na węglosyf. Swieta racja i pewnie mnie juz tez nie bedzie Czyli typowe myślenie węglarza. "Mnie już nie będzie, to resztę mam głęboko w d..." Ja tez mam juz tego dość wiec czekam az pompy stanieja do poziomu kotłow to wtedy mozliwe ze wypchną je z rynku ,gdyby komus na tym zalezało dawno by tak było Są pompy w cenie kotłów http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrzna-md30d-i6129952308.html i co ciekawe, już ze sprężarką Copelanda typu scroll. Póki co, to niektórym bardzo zależy, aby węglosyfu z domów nie wypchnąć i to jest podstawowy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 25.04.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Kominek zazwyczaj i tak ma swój komin, więc w takim wypadku trzeba postawić DWA kominy. Poza tym nie przeważnie, bo coraz więcej osób idzie po rozum do głowy i rezygnuje z tej wątpliwej przyjemności za tak ogromne pieniądze. No tak przesiadka na biokominki:yes: Szkodliwa to jest ignorancja, a grzejniki to taki sam przedpotopowy wynalazek jak kominek czy kocioł na węglosyf. No ale o klimakonwektorach trzeba pamietac to chyba lepsze rozwiaznie niz podłogówka Czyli typowe myślenie węglarza. "Mnie już nie będzie, to resztę mam głęboko w d..." Weglarz to jeszcze nie tak zle w dodatku ja jestem reformowalny gorzej z ciemnogrodem Są pompy w cenie kotłów http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeti...129952308.html i co ciekawe, już ze sprężarką Copelanda typu scroll. Póki co, to niektórym bardzo zależy, aby węglosyfu z domów nie wypchnąć i to jest podstawowy problem. No ceny topnieja ale to jeszcze za duzo kosztuje do tego fotowoltaika która tez jest oczywiscie jeszcze za droga ,jak maja to kupic klienci jak zarabiaja po 2tys miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.04.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) No ale o klimakonwektorach trzeba pamietac to chyba lepsze rozwiaznie niz podłogówka Podłogówka nisko temperaturowa, a o takiej mówimy przy nowych domach energooszczędnych, to lepsze rozwiązanie niż kaloryfery konwektorowe. No ceny topnieja ale to jeszcze za duzo kosztuje do tego fotowoltaika która tez jest oczywiscie jeszcze za droga ,jak maja to kupic klienci jak zarabiaja po 2tys miesiecznie Chciałeś PC za taką samą cenę jak kocioł na węglosyf, to masz. Teraz nadal twierdzisz, że za dużo kosztuje. Rynce opadajo. Jakby uwzględnić że docelowo w nowym domu system na PC będzie tańszy niż system węglosyfowy, bo nie trzeba do tego robić komina, kotłowni, składu na opał, nie trzeba obsługiwać i nie trzeba sprzątać, to NIE JEST ZA DUŻO. Nawet jeśli się sprężarka czy inna pierdołą wysra w takiej pompie raz na 10 lat, to i tak naprawa nie będzie więcej kosztować niż nakłady towarzyszące węglosyfowi. Ale niektórych się nie przekona że białe jest białe, bo niektórzy lubią mieć czarne twarze od węglosyfu i czarne mieć płuca. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 27.04.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Podłogówka nisko temperaturowa, a o takiej mówimy przy nowych domach energooszczędnych, to lepsze rozwiązanie niż kaloryfery konwektorowe. Ja doskonale to rozumie nowe budownictwo niskotemperaturowa podłogowka lepsze COP pompy .Piszac o klimakonwektorach miałem na uwadze typowego weglarza który nie ma podłogowki i starsze budownictwo a tez by chciał niskimi nakładami finansowymi uwolinic sie od brudnego kołnierzyka z pyłu weglowego Nie wiem jak jest z podogowka ale klimakonwektorami mozna by tez latem w upały schładzac pomieszczenie Chciałeś PC za taką samą cenę jak kocioł na węglosyf, to masz. Teraz nadal twierdzisz, że za dużo kosztuje. Rynce opadajo. Kotły na ekogroszek to tez przeciez porazka cenowa za pare przycietych i zespawanych blaszek tyle kasy to samochod juz kupisz taniej i to odrazu z pompa tzn z klima i silnikiem który grzeje masz dwa zródła w jednym nawet i komin do smrodzenia z rury wydechowej , jak diesel to masz gotwe zródło ogrzewania i klimy na olej opałowy ;) Takze ja nie jestem przeciwny nowym technologiom i rozwiazaniom tylko ceny niech nie sa zaporowe głownie chodzi o to zeby jak najwieksza ilosc osób było stac na tekie rozwiazania i modernizacje ,bo wtedy szybciej poprawi sie obecny stan powietrza ,bo chyba o to chodzi czy tylko o sprzedaz i zyski ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Takze ja nie jestem przeciwny nowym technologiom i rozwiazaniom tylko ceny niech nie sa zaporowe głownie chodzi o to zeby jak najwieksza ilosc osób było stac na tekie rozwiazania i modernizacje ,bo wtedy szybciej poprawi sie obecny stan powietrza ,bo chyba o to chodzi czy tylko o sprzedaz i zyski ;) Ależ nie są zaporowe,być może z niewiedzy,ze słyszenia takie opinie są powtarzane ale jak dobrej klasy kocioł na paliwo stałe to koszt ok.10tys.zł to czyste i bezobsługowe źródło ciepła,też dobrej klasy to koszt 20tys.zł. Nie może być tak,że tarka do prania kosztuje tyle samo co pralka automatyczna,czyż nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 27.04.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Nie może być tak,że tarka do prania kosztuje tyle samo co pralka automatyczna,czyż nie ? No własnie logicznie myslac to jest to prawidłowy stan rzeczy , natomiast myslac jeszcze bardziej logicznie to tarka ( tzw waszbret po slasku) powinien byc drozszy bo jest taki prosty i trwały ze posłuzy na pokolenia a automat zepsuje sie po gwarancji i nawet sie go naprawic nie da albo naprawa drozsza niz nowy Ależ nie są zaporowe,być może z niewiedzy,ze słyszenia takie opinie są powtarzane Tu faktycznie bazuje sie przewaznie na tym co mówia plotki w okolicy a istalatorzy handlowcy wykozystuja taki stan niewiedzy i jada od górnej ceny .Jak ktos kumaty oblatany w cenach to mozna sie dogadac, albo i nie bo dochodzi do tego ze jajko madrzejsze od kury i konczy sie miła rozmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.04.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 waszbret jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 27.04.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 waszbret jest ok Tak jest ok a raczej był ok w swoim czasie . Tak samo jak i te kotły powoli musza odejsc i ustapic miejsca energii odnawialnej czy tam pompie ciepła .Z tymi kotłami nie bedzie łatwo zeby je powyrywac jak chwasty , sa mocno ukorzenione instalacją w całym budynku , ale w nowo budowanym budynku jak najbardziej mozna odrazu zasiac zielone ziarno PC ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interloper 28.07.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Zdecydowanie wybrałbym PC powietrze-woda. Aktualnie wydatek nie musi być już duży - można znaleźć fajne oferty, a wybierając PC zachowasz podobne koszty ogrzewania. Miałem ten sam dylemat w starym domu z kotłownią na ekogroszek. Jedna ważna rzecz - skoro masz już kotłownie z instalacją i kominem, to może warto wstawić tam np jakiegoś małego olejaka jako suplementację dla PC przy niskich temperaturach? Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Wyniosło mnie to dodatkowe 5 koła, ale w obliczu całej inwestycji, nie jest to jakaś piorunująca kwota. Trzeba jeszcze dobrać odpowiednią automatykę. Dzięki temu grzałka nie chodzi w ogóle i za prąd płacę tyle samo w październiku i w lutym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.07.2016 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Faktura za GAZ ;- paliwo gazowe 22,44 zł [226 kWh]- do zapłaty łącznie 147,52 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts