Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wężyki w instalacji hydraulicznej

sokol27je

Recommended Posts

Witam, robię generalny remont łazienki i wymieniam całkowicie instalacje w łazience na nowa ( też stal/ocynk) w projekcie uwzględniam na pierwszym miejscu łatwość demontażu w razie jakiejkolwiek awarii. wiec spora cześć rur będzie odkryta za specjalnie postawiona ścianką.

Pomyślałem że może by ułatwić sobie montaż ( bo nienawidzę zgrywać dwóch rur ze sobą) zastosuje jakieś węże elastyczne lub jak inaczej mogę sobie to ułatwić... :D?

aaasd.jpg

łazienka.jpg

aaasdaa.jpg

Edytowane przez sokol27je

Ale po co?

Robisz w ocynku, to w ocynku. A jak uważasz, że to ciężka technologia, to masz co najmniej kilka innych systemów, z najpopularniejszym zgrzewanym na czele.

Zastosowanie wężyków elastycznych jest oczywiście możliwe, ale generalnie są to albo wężyki do podłączania armatury, a więc o małej średnicy (prysznic czy wanna za takim wężykiem to pomyłka), albo węże antywibracyjne do pomp o średnicy rzędu 1 cal.

Tak, masz rację.

Ja u siebie bym tak nie zrobił. Mimo wszystko wolałbym połączenie sztywne lub półsztywne. Jak znajdziesz odpowiednie wężyki, to pewnie nie ma specjalnych przeciwskazań. Wężyki z założenie mają niższą trwałość niż rury i teoretycznie należy je co pewien czas wymieniać. Ktoś to robi?

Sprawdź też co ubezpieczenie mówi o stratach spowodowanych zalaniem w wyniku pęknięcia wężyka.

jak to kto, ja :) "Pomyślałem że może by ułatwić sobie montaż ( bo nienawidzę zgrywać dwóch rur ze sobą)"

półsztywne co masz na myśli? wiem ze pewniejsze są rury, chyba będę jednak walczył z rurami albo dam pexy kawałek to zawsze można trochę zagiąć i kat zimnic, nie trzeba sie z tym tak spinac :yes:

"Półsztywne" - dobrze to wyczułeś. Wstawka/łącznik z jakiegoś innego materiału, na przykład PEX czy rura plastikowa, na tyle elastyczna, że możesz nią korygować nieidealne zgranie się dwóch części stalowych instalacji.

Tak na marginesie, jak robisz w stalowych rurach jakąkolwiek wstawkę inną, to poczytaj o połączeniach wyrównawczych w łazience. Abyś miał świadomość co robisz lub czego nie robisz, a nie tkwił w nieświadomości, że takie coś istnieje.