sokol27je 25.03.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Witam, robię generalny remont łazienki i wymieniam całkowicie instalacje w łazience na nowa ( też stal/ocynk) w projekcie uwzględniam na pierwszym miejscu łatwość demontażu w razie jakiejkolwiek awarii. wiec spora cześć rur będzie odkryta za specjalnie postawiona ścianką. Pomyślałem że może by ułatwić sobie montaż ( bo nienawidzę zgrywać dwóch rur ze sobą) zastosuje jakieś węże elastyczne lub jak inaczej mogę sobie to ułatwić... ? Edytowane 25 Marca 2016 przez sokol27je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 29.03.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ale po co?Robisz w ocynku, to w ocynku. A jak uważasz, że to ciężka technologia, to masz co najmniej kilka innych systemów, z najpopularniejszym zgrzewanym na czele.Zastosowanie wężyków elastycznych jest oczywiście możliwe, ale generalnie są to albo wężyki do podłączania armatury, a więc o małej średnicy (prysznic czy wanna za takim wężykiem to pomyłka), albo węże antywibracyjne do pomp o średnicy rzędu 1 cal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokol27je 29.03.2016 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 pisałem zgrywanie dwóch rur ze soba, przychodzi taki moment ze trzeba ładnie ze sobą zgrać "dwie instalacje" po zatym widze ze podgrzewaczy wody nie raz sa przyłaczane takimi wezykami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 29.03.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Tak, masz rację. Ja u siebie bym tak nie zrobił. Mimo wszystko wolałbym połączenie sztywne lub półsztywne. Jak znajdziesz odpowiednie wężyki, to pewnie nie ma specjalnych przeciwskazań. Wężyki z założenie mają niższą trwałość niż rury i teoretycznie należy je co pewien czas wymieniać. Ktoś to robi?Sprawdź też co ubezpieczenie mówi o stratach spowodowanych zalaniem w wyniku pęknięcia wężyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokol27je 29.03.2016 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 jak to kto, ja "Pomyślałem że może by ułatwić sobie montaż ( bo nienawidzę zgrywać dwóch rur ze sobą)" półsztywne co masz na myśli? wiem ze pewniejsze są rury, chyba będę jednak walczył z rurami albo dam pexy kawałek to zawsze można trochę zagiąć i kat zimnic, nie trzeba sie z tym tak spinac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 30.03.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 "Półsztywne" - dobrze to wyczułeś. Wstawka/łącznik z jakiegoś innego materiału, na przykład PEX czy rura plastikowa, na tyle elastyczna, że możesz nią korygować nieidealne zgranie się dwóch części stalowych instalacji.Tak na marginesie, jak robisz w stalowych rurach jakąkolwiek wstawkę inną, to poczytaj o połączeniach wyrównawczych w łazience. Abyś miał świadomość co robisz lub czego nie robisz, a nie tkwił w nieświadomości, że takie coś istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts