Marek88.8 26.03.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam. Mam zrobiony fundament, z wykonawcą uzgodniłem że izolacja antywilgociowa, kanalizacja oraz zasypanie fundamentu i zagęszczenie biorę na siebie, mam na to tydzień. I pytanko: Kiedy lepiej układać kanalizację, przed zasypaniem piasku czy po zasypaniu fundamentu kopać rowki do kanalizacji? Jeśli przed to oczywiście mam na myśli że trzeba podsypać pod rurą piasek ze spadkiem 2% aczkolwiek mogę dać większy spadek tylko jaki będzie tego efekt? U mnie nitka kanalizacji na gruncie raczej będzie około 70 cm pod chudziakiem, ze spadkiem 2% (lub większym?). Wyjście na zewnątrz przewidziane jest odrazu na ławie. Studzienka kanalizacyjna znajduje się 16m od wyjścia z budynku i jest 58cm niżej od poziomu ław. Spadek na zewnątrz 3,6% na odległości 16m w linii prostej będzie wystarczający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 26.03.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 co do spadków pozwolę się wypowiedzieć bardziej kompetentnym osobom (chociaż mi się wydaje, że 2% wystarczy).z tego co widzialem na budowach to najczęściej układasz rury podczas zasypywania (przecież i tak zasypujesz warstwowo - każdą warstwę osobno ubijając) parę rad:- ubijaj i jeszcze raz ubijaj (najlepiej wypożycz porządną maszynę, a nie ta badziewka do ubijania kostki brukowej)- oprócz kanalizy możesz też puścić: dolot powietrza do kominka, dolot powietrza do rekuperacji- przepuść od razu rurę do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 I rozprowadź rury do odkurzacza centralnego. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 26.03.2016 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Kominka nie mam, rekuperacji również nie będzie a odkurzacza centralnego również nie planuję, do wody jest zrobiony przepust pod ławą fi110 na rurę do wody fi32 aż do poziomu zero fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.03.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Do wody wstaw rurę osłonową fi 50 (w nią włożysz fi 32), rure osłonową wypuść ponad chudziak za pierwszą ścianą.Spadek 2% jest to minimum. Leżaki fi 160 (teoretycznie na 16m musisz zwiekszyć średnicę , w praktyce to olewają).Najpierw zasypujesz , zagęszczasz, potem kopiesz pod rury (tylko pod rury) układasz rury podbijając je solidnie i zasypujesz...nie zagęszczaj ubijając po rurach .Pilnuj aby wsztstkie rury miały uszczelki i były połączone na maksa nie do połowy kielicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 27.03.2016 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Andrzej733 Rurę osłonową do wody mam już wstawioną fi 110 pod ławą aż ponad poziomu chudziaka z kolankami 2x 45 stopni. W nią wejdzie rura fi32 do wody. To mi majster robił. Zwiększyć średnicę? Przecież w studzience kanalizacyjnej mam wejście fi 160? Czyli najpierw zagęścić a później kopać, Też tak mogę zrobić. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 27.03.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Tak, jak pisze kolega, zagęścić całość, potem kopać. Przy rurach też można zagęszczać, ale już ręcznie. Tniesz kawałek rury, ją na poziomo, do tego dospawasz długą rączkę i można ubijać bezpiecznie przy rurze. Potem zatykasz rury, zalewasz wodą i sprawdzasz czy woda stoi, dlatego lepiej wyciągnąć rury z metr nad powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts