SuperMaciej 26.03.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 witam remontuje starego szkieletowca w Irlandi którego chce obecnie ocieplić i uszczelnić kolejnym krokiem będzie ogrzewanie dom wolno stojący pow 91m2 ze względu na umiejscowienie domu pan architekt zalecił założenie wentylacji ... chodzi o radon wiec nastawiam się na budowę reku wg schematów znalezionych już na tym forum ale nadal pozostaje problem ogrzania budynku obecnie jest tutaj koza z płaszczem która z założenia ma ogrzewać dom... idzie jej to średnio grzejniki nie zostały rozprowadzone po całym domu i moc wydaje się nie adekwatna do potrzeb wyliczenia z OZC wskazują na zapotrzebowanie w okolicy 5KW po wykonaniu ocieplenia wiec rozważam 3 opcje wszystkie elektryczne powietrze - woda (on off) bufor cwu 300L celowac w 45* i puścić podłogówkę przez wężownice w buforze cwu (nie wiem czy to ma sens ale tak sobie wymyśliłem) powietrze woda inverter mały bufor cwu 100L i ogrzewanie prosto z pompy celowac w 35* powietrze - powietrze kanałowy rozprowadzić grzanie góra i w ścianach i jakoś dopiąć sie do reku.. cwu z grzałki jak ma się do tego wszystkiego wybór mocy powietrze powietrze, powietrze woda (obstawiam ze na temp poniżej -5 się nie muszę nastawiać) czy klima na dłuższa metę nie jest dokuczliwa ... akustycznie (model LG który ostatnio wytropiłem generuje 29-37dB ciśnienia i 60dB mocy ) gdzie kanałowa jednostka wewnętrzna powinna "zaciągać" powietrze jak obliczyć średnice / ilość kanałów i jak dopiąć to do reku który w założeniu będzie miał przerzucać ok 1/4 powietrza klimatyzatora... może ktoś przynajmniej pokieruje do kogoś kto ma wiedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts