Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powietrze - powietrze czy powietrze - woda

SuperMaciej

Recommended Posts

witam

remontuje starego szkieletowca w Irlandi którego chce obecnie ocieplić i uszczelnić

kolejnym krokiem będzie ogrzewanie

dom wolno stojący pow 91m2

ze względu na umiejscowienie domu pan architekt zalecił założenie wentylacji ... chodzi o radon

wiec nastawiam się na budowę reku wg schematów znalezionych już na tym forum

ale nadal pozostaje problem ogrzania budynku

obecnie jest tutaj koza z płaszczem która z założenia ma ogrzewać dom...

idzie jej to średnio :( grzejniki nie zostały rozprowadzone po całym domu i moc wydaje się nie adekwatna do potrzeb

wyliczenia z OZC wskazują na zapotrzebowanie w okolicy 5KW po wykonaniu ocieplenia

wiec rozważam 3 opcje wszystkie elektryczne

powietrze - woda (on off)

bufor cwu 300L celowac w 45* i puścić podłogówkę przez wężownice w buforze cwu (nie wiem czy to ma sens ale tak sobie wymyśliłem)

powietrze woda inverter

mały bufor cwu 100L i ogrzewanie prosto z pompy celowac w 35*

powietrze - powietrze kanałowy

rozprowadzić grzanie góra i w ścianach i jakoś dopiąć sie do reku..

cwu z grzałki

jak ma się do tego wszystkiego wybór mocy powietrze powietrze, powietrze woda (obstawiam ze na temp poniżej -5 się nie muszę nastawiać)

czy klima na dłuższa metę nie jest dokuczliwa ... akustycznie (model LG który ostatnio wytropiłem generuje 29-37dB ciśnienia i 60dB mocy )

gdzie kanałowa jednostka wewnętrzna powinna "zaciągać" powietrze

jak obliczyć średnice / ilość kanałów i jak dopiąć to do reku który w założeniu będzie miał przerzucać ok 1/4 powietrza klimatyzatora...

może ktoś przynajmniej pokieruje do kogoś kto ma wiedze

dom.jpg