Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoc na scianie-odpadajacy tynk

PiotreKSC

Recommended Posts

Witam.

Mam problem ze sciana od strony lazienki. Sciana wykonana jest z cegly. Niestety przy wykladaniu plytek fliziarz nie zabezpieczyl scian i z drugiej strony w pokoju odpaduje tynk w paru miejscach. Chce odbic tynk z calej sciany zaizolowac to jakos, wygluszyc sciane i najlepiej wykonczyc to regipsem.

Chcialbym zeby ktos mi doradzil co i jak po koleji jakich materialow uzyc.

Pozdrawiam

Witam.

"Mam problem ze sciana od strony lazienki. Sciana wykonana jest z cegly. Niestety przy wykladaniu plytek fliziarz nie zabezpieczyl scian i z drugiej strony w pokoju odpaduje tynk w paru miejscach. Chce odbic tynk z calej sciany zaizolowac to jakos, wygluszyc sciane i najlepiej wykonczyc to regipsem."

Znaczy się waszmość chce grzyby hodować w ścianie?! Maja nieprzyjemną właściwość wyłazić na wierzch, a wilgoć w ścianie będzie się pięła w górę i w dół do tego sprowadza się zamiar waszmościhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

najpierw osusz ścianę i zaizoluj fugi w płytkach odpowiednim preparatem, szczególnie koncentrując się na styku ściany z podłogą . I tak cała łazienkę . Może starczy tylko tyle. Mnóstwo roboty ale koszty tylko preparatu

Jeśli nie to niestety iniekcje ścianki np szkłem wodnym albo prościej wymiana kafelek i od początku folia w płynie na całość ścian i podłogi, no może sprawny wentylator w łazience i ogrzewanie matą elektryczną też ogranicza wnikanie w ściany i podłogę -woda zdąży szybciej odparować niż wniknie w ścianę.

A ten pierwotny pomysł to wybij sobie z głowyhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/rant.gif

Taki prysznic że za tył służą ściany i chyba najlepiej kabinę zmienić aczkolwiek wcześniej też był taki problem więc chciałbym to jakoś naprawić od strony pokoju

Od strony pokoju to tylko będziesz grzyby zbierał, Ty i Twoja rodzina. Pamiętaj że to jest rakotwórcze i zrób porządnie prysznic.

• 4 weeks później...
Podczas remontu łazienki na Twoim miejscu zadbał bym też o odpowiednią wentylację. Montaż wentylatora w pomieszczeniach narażonych na dużą wilgotność jest moim zdaniem priorytetem, aby zapobiec powstawaniu wilgoci na ścianach. Kilka tygodni temu również walczyłem z grzybem na ścianach w łazience, ostatecznie musiałem skuwać cały tynk ze ścian aby sie go pozbyć, więc też postanowiłem na przyszłość zapobiec takim problemom montując wentylator. Zamawiałem z http://www.wentylatorysklep.pl/wentylatory-przemyslowe,93.html Sprawdź ich ofertę, polecam Ci założyć coś podobnego.