Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ceg?a klinkierowa na komin musi by? pe?na?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cegła klinkierowa, którą większość ozdabia część komina wystającą ponad dach powinna być pełna.

W przypadku gdy spoiny nie są poprawnie wykonane istnieje możliwość dostawania się sporych ilości wody i erozji cegły przyspieszanej przymrozkami i mrozami.

Przy cegle pełnej ryzyko jest mniejsze.

Warto też wykonać oprócz czapy betonowej obróbkę blacharską z kapi nosem. Wtedy możemy mieć nadzieję, że komin powinien długo stać w niezmienionej formie.

kulistkiewicz

Nie chodzi tu o to co może przedostać się z przewodu wentylacyjnego a o to na co komin narażony jest ze strony czynników atmosferycznych.

Jeśli deszcz będzie zacinał w źle wykonane spoiny komina to woda naleci do dziurawki i tak szybko z niej nie wyparuje. Dojdzie do tego mróz i rozsadzi cegłę.

A obróbkę blacharską warto dać po to, by jak najmniej wody mogło wniknąć do czapy komina i po paru latach zrobić to samo.

kapiszci ?

:wink:

Jeżeli decydujesz sią na wykonczenie góry komina z klinkieru to w zasadzie powinieneś uzyć pełnej cegły klinkierowej. Aby uniknąć kosztów stosuje sie też cegłę dziurawke natomiast ostatnie 2 warstwy wykonuje sie z cegły pełnej. To też zabezpiecza komin przed działaniem warunków atmosferycznych.

wszyscy robią z dziurawki, bez pełnej spoiny i kominy stoją i nie pękają, ja mam koło siebie kilka takich, chociaż wszyscy sprzedawcy jednocześnie mówią, że powinno się z pełnej. Nie bój się rozsadzenia przez mróz. Ja z braku sił nie zrobiłem w zeszłym roku czap na kominach z dziurawki LC i przetrwały bez zmian. Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Wojtek62 jak ty mnie znalazłeś. Mieszkam w centrum. To nie jest kwestia braku problemów. Ludzie sie zastanawiają czy coś się stanie w jakiejś sytuacji. Mnie sie nic nie stało i dlatego o tym piszę. Zgadzam się z toba w kwestii humusu, ale z wielu wzgledów nie usunąłem i nic się nie stało (całe szczęście bo teoretycznie może i mogło), dziurawkę niedpowiedziałnie zostawiłem na zimę bez czapy i też wytrzymała. Naprawdę wszyscy obok mnie budują z dziurawki, bo wiedzą z doświadczeń innych, że nic się nie dzieje. Jak masz kasę to budujesz z pełnej cegły i nie podejmujesz pewnego ryzyka, bo nie musisz. Podejrzewam,że nie tylko ja budowałem z dziurawki.

Podejrzewam,że nie tylko ja budowałem z dziurawki.

potwierdzam, w poprzednim (remontowanym) domu miałem nad dachem kominy z cegieł klinkierowych - dziurawki; przez 3 lata nic się nie działa, a potem sprzedaliśmy ten dom;

w nowym jeszcze nie jestem na tym etapie i nie wiem jeszcze jak zrobię (tez myślałem o dziurawce nad dachem, ale teraz ... kto wie)

Każdy dom można wybudować na różne sposoby. Tak naprawdę ogranicza nas tylko kasa, która nie zawsze pozwala zastosować najlepsze jakościowo materiały. To, że wszyscy budują z dziurawki to nie znaczy, że jest to optymalne rozwiązanie. Chcę tylko zwrócić uwagę, iż prawdziwych oszczędności mozna dokonać na etapie prac wykończeniowych ! Etap surowy otwarty to 30 % kosztów!

Jaka może byc różnica na 400 -500 cegłach pomiędzy dziurawką a pełną ?

Deszcz nie pada zawsze prostopadle do komina. A więc liczy się dobre wykonanie spoin, dobranie odpowiednich fug. Jeśli one są dobrze wykonane to i komin z dziurawki swoje postoi, ale jeśli nie to mamy problem.

Powinniśmy udzielać tu informacji jak powinno być prawidłowo, a czytający samodzielnie i świadomie podejmować decyzję o wybieranym rozwiązaniu na tyle na ile ich stać. Kieszeń kieszeni nie równa.