urbit 22.07.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Słyszałem ze cegła klinkierowa na komin powinna być pełna,ze raczej niepowinna być pusta?Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 22.07.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 u mnie jest zrobiona z klinkierowej dziurawki i tak się wybuliłem na ta cegłe a co dopiero na pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 22.07.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 na kanały dymne pełna, na wentylacyjne wystarczy dziurawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 22.07.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 czy cały komin musi być z klinkieru ? czy tylko jego część ponad dachem? widziałem kominy ze zwykłej cegły czy może tak być ? ( bo pewnie taniej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 22.07.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 jak masz dużo kasiorki... u mnie z klinkieru są tylko te odcinki kominów wystające ponad dach, bo reszta i tak pójdzie pod styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Cegła klinkierowa, którą większość ozdabia część komina wystającą ponad dach powinna być pełna. W przypadku gdy spoiny nie są poprawnie wykonane istnieje możliwość dostawania się sporych ilości wody i erozji cegły przyspieszanej przymrozkami i mrozami.Przy cegle pełnej ryzyko jest mniejsze.Warto też wykonać oprócz czapy betonowej obróbkę blacharską z kapi nosem. Wtedy możemy mieć nadzieję, że komin powinien długo stać w niezmienionej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 22.07.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 nie rozumiem dlaczego klinkier nie moze być dziurawka skoro kominy dymne i tak ida np. systemowe (kamionka lub kwas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 kulistkiewicz Nie chodzi tu o to co może przedostać się z przewodu wentylacyjnego a o to na co komin narażony jest ze strony czynników atmosferycznych. Jeśli deszcz będzie zacinał w źle wykonane spoiny komina to woda naleci do dziurawki i tak szybko z niej nie wyparuje. Dojdzie do tego mróz i rozsadzi cegłę. A obróbkę blacharską warto dać po to, by jak najmniej wody mogło wniknąć do czapy komina i po paru latach zrobić to samo. kapiszci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 22.07.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 kapiszi, obróbke będę dawał, ale co pełnej cegły klinkiru to musze wysupłać chyba wiecej kasiurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 22.07.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 niech Ci wykonawca policzy ilości cegieł i tyle kup, do tego nie zapomnij, ze do klinkieru jest specjalna zapraw a swieży klinkier wycierac TYLKO ciepła wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 22.07.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Jeżeli decydujesz sią na wykonczenie góry komina z klinkieru to w zasadzie powinieneś uzyć pełnej cegły klinkierowej. Aby uniknąć kosztów stosuje sie też cegłę dziurawke natomiast ostatnie 2 warstwy wykonuje sie z cegły pełnej. To też zabezpiecza komin przed działaniem warunków atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 23.07.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 wszyscy robią z dziurawki, bez pełnej spoiny i kominy stoją i nie pękają, ja mam koło siebie kilka takich, chociaż wszyscy sprzedawcy jednocześnie mówią, że powinno się z pełnej. Nie bój się rozsadzenia przez mróz. Ja z braku sił nie zrobiłem w zeszłym roku czap na kominach z dziurawki LC i przetrwały bez zmian. Jesli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 23.07.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 chechlak,gdzie Ty masz swój dom?kominy z dziurawki , humus pod podłogą - wszystko u Ciebie jest bezproblemowe.nie zawsze tak jest - koło mnie inwestor zostawił nie zakryte kominy na zimę i rozsadziło mu cegiełki - miał dziurawkę była odwilż potem nagle chwycił mróżz i kominy do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chechlak 23.07.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Wojtek62 jak ty mnie znalazłeś. Mieszkam w centrum. To nie jest kwestia braku problemów. Ludzie sie zastanawiają czy coś się stanie w jakiejś sytuacji. Mnie sie nic nie stało i dlatego o tym piszę. Zgadzam się z toba w kwestii humusu, ale z wielu wzgledów nie usunąłem i nic się nie stało (całe szczęście bo teoretycznie może i mogło), dziurawkę niedpowiedziałnie zostawiłem na zimę bez czapy i też wytrzymała. Naprawdę wszyscy obok mnie budują z dziurawki, bo wiedzą z doświadczeń innych, że nic się nie dzieje. Jak masz kasę to budujesz z pełnej cegły i nie podejmujesz pewnego ryzyka, bo nie musisz. Podejrzewam,że nie tylko ja budowałem z dziurawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.07.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Podejrzewam,że nie tylko ja budowałem z dziurawki. potwierdzam, w poprzednim (remontowanym) domu miałem nad dachem kominy z cegieł klinkierowych - dziurawki; przez 3 lata nic się nie działa, a potem sprzedaliśmy ten dom;w nowym jeszcze nie jestem na tym etapie i nie wiem jeszcze jak zrobię (tez myślałem o dziurawce nad dachem, ale teraz ... kto wie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 23.07.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 ja kominy mam z dziurawki, miełem budować z pełnej ale koszty i sam majster powiedział że nie ma takiej potrzeby, wszędzie stawiają z dziurawki i jest dobrze, wydaje mi się, żeby komin rozwaliły mrozy i itp musiałby być wyjątkowo spaprany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 23.07.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 ja wentylacyjne robiłem z dziurawki a ostatnie 2 warstwy przrd czapa z pełnej, natomiast dymne od kominka z pełnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Każdy dom można wybudować na różne sposoby. Tak naprawdę ogranicza nas tylko kasa, która nie zawsze pozwala zastosować najlepsze jakościowo materiały. To, że wszyscy budują z dziurawki to nie znaczy, że jest to optymalne rozwiązanie. Chcę tylko zwrócić uwagę, iż prawdziwych oszczędności mozna dokonać na etapie prac wykończeniowych ! Etap surowy otwarty to 30 % kosztów!Jaka może byc różnica na 400 -500 cegłach pomiędzy dziurawką a pełną ?Deszcz nie pada zawsze prostopadle do komina. A więc liczy się dobre wykonanie spoin, dobranie odpowiednich fug. Jeśli one są dobrze wykonane to i komin z dziurawki swoje postoi, ale jeśli nie to mamy problem.Powinniśmy udzielać tu informacji jak powinno być prawidłowo, a czytający samodzielnie i świadomie podejmować decyzję o wybieranym rozwiązaniu na tyle na ile ich stać. Kieszeń kieszeni nie równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 23.07.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Słuchajcie Hansa_68. Wreszcie ktoś rozsądny i myślący na Forum !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 26.07.2004 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 No wszystko ok ale Ja do komina zamierzam włożyć wkłąd kominowy!I w tym przypadku tez musze zastosowac cegłe pełną do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts