Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ceg?a klinkierowa na komin musi by? pe?na?

Recommended Posts

urbit,

wiesz juz nie wiem jak mam pisać jasniej. Przeczytaj jeszcze raz wszystko co napisałem w tej sprawie, jesli nadal nie zakumasz o co chodzi to postaram Ci sie to łopatologicznie jakoś wyjaśnić. :(

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

urbit,

przecież napisaliśmy o swoich doświadczeniach i plusy i minusy zarówno o pełnej jak i dziurawce i wynika z tego, że musisz zachować ostry reżim techniczny przy układaniu cegły a większy przy dziurawce czyli by zaprawa i ewentualne spoinowanie były dokładnie zrobione a ponadto dwie ostatnie warstwy przed czapa komina wyłącznie z cegły pełnej

ja wyczytałem takie przesłanie a Ty możesz wyczytac ciut inne

Kolega ma z dziurawki, murowany na cofniętą spoinę i niestety dostała się do cegły woda, w efekcie komin i ściana przy kominie mokre.

Ja mam komin z barwionych na grafitowo silikatów, murowany na cofniętą spoinę. Ma zrobione od góry obróbki z blachy, jest zaimpregnowany, włożę do środka wkład ze stali. Nic go nie ruszy, żadna pogoda, żadne spaliny. Jest bardzo ładny i przynajmniej trzy razy tańszy niż z klinkeru.

Budujcie z silikatów, nie tylko kominy.

Czytam tak sobie te wasze opinie, i włos mi sie na głowie jeży :(. Zapytajcie swoich kierowników budowy o powyższy problem. Oni wam wyjaśnią, że nie chodzi tu o zacinanie deszczu do komina, ale o wychładzanie komina. Ponieważ brak jest jednorodności materiału, pojawia sie pkt rosy. Skrapla sie woda i to powoduje w przypadku zamarznięcia rozsadzanie kominów. Oprócz tego pojawia sie problem wychładzania spalin, ciągu i czegos tam - tej części wykładu juz nie zapamiętałam. Natomiast kierownik budowy zanzaczył mi, że jeżeli zdecyduje si ena cegłę dziurawkę, to nie odbierze mi tego fragmentu budowy :(.

To tyle co zapamiętała blondynka.

wojtek6 pomyśl, jaka jest temp. w kominie wentylacyjnym a jaka w spalinowym (obojetnie z rurą czy bez) - w kominie wentylacyjnym różnica tem tym co wewnatrz a tym co na zewnątrz to jakieś 20-30 stopmi C, a w kominie spalinowym to min. 200 stopni C . Jak juz sobie odpowiesz na to pytanie to będziesz wiedział dlaczego komin musisz mieć z cegły pełnej. A niechlujne wykonanie to całkiem inna bajka :(.

• 1 year później...
Podstawowa zasada komin z cegły pełnej. Jak nie masz teraz kasy na taki komin to na pewno po pewnym czasie będziesz musiał znaleźć bo ci będzie się lało na strychu po kominie. Mnie w błąd wprowadził s@#%&^**l z hurowni budowlanej i tez zbudowałem z dziurawki. Dobrzy dekarze zrobili dach i było OK przez ... rok a potem zaczeło się i to tak specyficznie, że lało się jak padał zacinający deszcz ze wschodu a o taki u mnie rzadko więc występowało to sporadycznie a potem był drugi komin ale już regularnie. Pomijam już dekarzy których wołałem za każdym razem bo myśllałem, że to złe uszczelnienie przy kominach. Szef firmy powiedział, że już nigdy nie pokryje dachu z kominami z dziurawki. Woda przesączała się gdzieś szczelinami. Puki co na razie sprawę rozwiązały czapy blaszane ale na jak długo...