Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dozownik zapachów do wentylacji - rekuparacji

Recommended Posts

Jak w temacie. Chciałbym do swojej instalacji rekuperatora zamontować jakiś system podający ładny zapach bezpośrednio do kanałów nawiewowych. Było by to o wile fajniejsze od dozowników w kontaktach, w każdym pokoju. Czy ktoś próbował coś takiego zrobić i jakie były efekty? Szukałem w sieci i nie mogę nic znaleźć na ten temat. Czyżby żaden z producentów urządzeń, ani sprzedawców zapachów nie wpadł na ten pomysł.

Nie do wiary. Naprawdę nikt wcześniej nie zrobił systemu podającego zapach do wentylacji?

Myślałem o czymś takim: Zapachy do kontaktów Brise Electric, tylko w większej formie. Regulacja intensywności podawanego zapachu jest w nich wykonywana poprzez odsuwanie i dosuwanie pojemniczka do grzałki – czyli ciepło/ zimno – jest więc możliwe zrobienia prostego sterowania napięciem i już mamy możliwość decydowania o intensywności zapachu. Kwestia wymyślenia jakiegoś sprytnego urządzonka z większym pojemnikiem na płyn zapachowy i bezpiecznej grzałki do niej. Końcówkę zapachową wprowadziłoby się bezpośrednio do głównego kanału nawiewowego już poza rekuperatorem, w miejscu pozwalającym na łatwą wymianę pojemnika lub dolanie płynu.

Bardzo ciekawym pomysłem byłaby możliwość rozbudowanego sterowania zasilaniem zapachu- tzn. wyłączanie zasilania przy funkcji pusty dom jak również w nocy. A najlepiej możliwość programowania tego ustawienia na dowolne godziny, to by znacznie przedłużyło żywotność wkładu a rekuperator i tak błyskawicznie rozprowadziłby zapach po załączeniu zasilania. A może dodatkowa funkcja na ekranie sterownika rekuperatora “Zapach” – i dostajemy porcję zapachu bezpośrednio przed wizytą gości. Jest wiele możliwości, temat rozwojowy. Żaden problem dla programisty, aby umieścić taką funkcję w sterowniku i jak sądzę, nic trudnego, aby zaprojektować taki dodatek do reku. Dziwi mnie tylko, że żaden producent reku nie podjął tego tematu. Jestem przekonany, że coś takiego w znacznym stopniu podniosłoby atrakcyjność jego oferty i mogłoby dać mu profity ze współpracy z producentami płynów zapachowych. Trzeba lobbować !!!

Nadal mam nadzieję, że ktoś to już zrobił i podzieli się wiedzą. Pozdrawiam Darek

Edytowane przez Darek9999

Pomijając wszelkie kwestie alergiczne, kradzieżowe, moralne i inne "ważne" powody - proponuje skupić się na kwestiach technicznych. Jest zadanie do wykonania i o tym debatujmy- (oczywiście osoby zainteresowane). Chce mieć taki systemik i go zrobię. Proszę o pomysły na wykonanie i tyle.

Są takie systemy.

Najczęstsze zastosowanie to łaźnie.

Szukaj pomp esencji zapachowych do systemów wellness.

Pompka perystaltyczna z regulacją częstotliwości pracy i pojemnik na zapach w płynie.

Jeśli chcesz zrobić samemu to potrzebujesz:

- pompa perystaltyczna

- przekaźnik z regulowanym czasem załączania

- ewentualnie programator czasowy do gniazdka

- dobrze przemyślane miejsce dozowania

Pompkę będę miał, więc jeśli będziesz coś tworzył to zapraszam na PW.

Dzięki John za podpowiedź. Nie jestem jednak przekonany czy taka pompa sprawdziłaby się w wentylacji domowej - to jest jednak wlewanie płynów. Wolałbym rozwiązanie polegające na podawaniu zapachu w postaci oparów rozpylonych lub odparowanych, z większym naciskiem na odparowane. Taki sposób będzie bardziej naturalny, delikatny i mniej problematyczny.

Ciekawe, czy nie dałoby się wykorzystać elementów pokojowych nawilżaczy powietrza z tak zwaną funkcją aromaterapij, lub aromatyzatora pokojowego?

Edytowane przez Darek9999

A jednak ktoś robi takie urządzenia. Znalazłem to http://www.air-aroma.pl/ecoscentpro . Niestety cena zaporowa.

I prezes Biedry, puści z Lizbony zapach świeżego chleba w sklepie w Pcimiu Dolnym.

Można własnym sumptem umieścić gałganek nasączony aromatem pomiędzy czerpnią, a rekuperatorem.

Aromat leśny z jałowca: zalać denaturatem (alkohol etylowy całkowicie skażony) rozgniecione jagody jałowca, następnie nasączyć gałganek.:)

Denaturat dla bezpieczeństwa rozcieńczyć pół/pół z zimną wodą.

Pozdrawiam

Cezary

• 3 years później...

Nie ukrywam, że kiedyś coś takiego zrobiłem - i zrezygnowałem. Zapach dla domowników niewyczuwalny po pewnym czasie był uciążliwy dla osób odwiedzających. Wszystko było czuć tym zapachem łącznie z potem - nie było to chyba zdrowe więc pomysł szybko upadł - po ok 2 tygodniach urządzenie zlikwidowałem -

Pozostało mi kilka fotek jak to realizowałem;) zamieszczę jak można, ale nie polecam

IMG_1099.jpgIMG_1105.jpgIMG_1116.jpg

potem był już dozownik automatyczny w rurkę z włókniną który dozował preparat do wnętrza.

IMG_1111.jpg