Darek9999 27.03.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Jak w temacie. Chciałbym do swojej instalacji rekuperatora zamontować jakiś system podający ładny zapach bezpośrednio do kanałów nawiewowych. Było by to o wile fajniejsze od dozowników w kontaktach, w każdym pokoju. Czy ktoś próbował coś takiego zrobić i jakie były efekty? Szukałem w sieci i nie mogę nic znaleźć na ten temat. Czyżby żaden z producentów urządzeń, ani sprzedawców zapachów nie wpadł na ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Ciekawy temat. Może wykorzystać taki dozownik łazienkowy tylko jakoś się wpiąć w kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Druga opcja to dozowanie przez knot który byłby sączkiem. Czyli wprowadzamy coś w rodzaju knota do kanału a drugą końcówkę zamaczamy w butelce z aromatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baumeister 28.03.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 wy tam lepiej zadbajcie o czujniki gazu usupiającego.. bo ani sie objerzyćie, a ktos przy jego pomocy wam dom opędzluje. i na cholere wam będą te zapachy i sączki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 o dobre spostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.03.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 wy tam lepiej zadbajcie o czujniki gazu usupiaj A co najczęściej jest do opędzlowania w nowych domach? Kredyt na 25 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 29.03.2016 01:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) Nie do wiary. Naprawdę nikt wcześniej nie zrobił systemu podającego zapach do wentylacji? Myślałem o czymś takim: Zapachy do kontaktów Brise Electric, tylko w większej formie. Regulacja intensywności podawanego zapachu jest w nich wykonywana poprzez odsuwanie i dosuwanie pojemniczka do grzałki – czyli ciepło/ zimno – jest więc możliwe zrobienia prostego sterowania napięciem i już mamy możliwość decydowania o intensywności zapachu. Kwestia wymyślenia jakiegoś sprytnego urządzonka z większym pojemnikiem na płyn zapachowy i bezpiecznej grzałki do niej. Końcówkę zapachową wprowadziłoby się bezpośrednio do głównego kanału nawiewowego już poza rekuperatorem, w miejscu pozwalającym na łatwą wymianę pojemnika lub dolanie płynu.Bardzo ciekawym pomysłem byłaby możliwość rozbudowanego sterowania zasilaniem zapachu- tzn. wyłączanie zasilania przy funkcji pusty dom jak również w nocy. A najlepiej możliwość programowania tego ustawienia na dowolne godziny, to by znacznie przedłużyło żywotność wkładu a rekuperator i tak błyskawicznie rozprowadziłby zapach po załączeniu zasilania. A może dodatkowa funkcja na ekranie sterownika rekuperatora “Zapach” – i dostajemy porcję zapachu bezpośrednio przed wizytą gości. Jest wiele możliwości, temat rozwojowy. Żaden problem dla programisty, aby umieścić taką funkcję w sterowniku i jak sądzę, nic trudnego, aby zaprojektować taki dodatek do reku. Dziwi mnie tylko, że żaden producent reku nie podjął tego tematu. Jestem przekonany, że coś takiego w znacznym stopniu podniosłoby atrakcyjność jego oferty i mogłoby dać mu profity ze współpracy z producentami płynów zapachowych. Trzeba lobbować !!!Nadal mam nadzieję, że ktoś to już zrobił i podzieli się wiedzą. Pozdrawiam Darek Edytowane 30 Marca 2016 przez Darek9999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.03.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ale po co? Chcesz dawać zapachy na cały dom? IMO to bez sensu, w dobie alergii szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ale po co? Chcesz dawać zapachy na cały dom? IMO to bez sensu, w dobie alergii szczególnie. Też byłbym z tym ostrożny. Najlepszy i najzdrowszy zapach to brak zapachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 ale od święta można by zapodać świeżości. Butelki z aromatem do nabycia w serwisie aukcyjnym. Cwaniaki nazywają to aromamarketing i sprzedają 10x drożej niż to warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 30.03.2016 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Pomijając wszelkie kwestie alergiczne, kradzieżowe, moralne i inne "ważne" powody - proponuje skupić się na kwestiach technicznych. Jest zadanie do wykonania i o tym debatujmy- (oczywiście osoby zainteresowane). Chce mieć taki systemik i go zrobię. Proszę o pomysły na wykonanie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.03.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Są takie systemy.Najczęstsze zastosowanie to łaźnie.Szukaj pomp esencji zapachowych do systemów wellness. Pompka perystaltyczna z regulacją częstotliwości pracy i pojemnik na zapach w płynie. Jeśli chcesz zrobić samemu to potrzebujesz:- pompa perystaltyczna- przekaźnik z regulowanym czasem załączania- ewentualnie programator czasowy do gniazdka- dobrze przemyślane miejsce dozowania Pompkę będę miał, więc jeśli będziesz coś tworzył to zapraszam na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 30.03.2016 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) Dzięki John za podpowiedź. Nie jestem jednak przekonany czy taka pompa sprawdziłaby się w wentylacji domowej - to jest jednak wlewanie płynów. Wolałbym rozwiązanie polegające na podawaniu zapachu w postaci oparów rozpylonych lub odparowanych, z większym naciskiem na odparowane. Taki sposób będzie bardziej naturalny, delikatny i mniej problematyczny.Ciekawe, czy nie dałoby się wykorzystać elementów pokojowych nawilżaczy powietrza z tak zwaną funkcją aromaterapij, lub aromatyzatora pokojowego? Edytowane 30 Marca 2016 przez Darek9999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek9999 31.03.2016 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 A jednak ktoś robi takie urządzenia. Znalazłem to http://www.air-aroma.pl/ecoscentpro . Niestety cena zaporowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 31.03.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 A jednak ktoś robi takie urządzenia. Znalazłem to http://www.air-aroma.pl/ecoscentpro . Niestety cena zaporowa. I prezes Biedry, puści z Lizbony zapach świeżego chleba w sklepie w Pcimiu Dolnym. Można własnym sumptem umieścić gałganek nasączony aromatem pomiędzy czerpnią, a rekuperatorem. Aromat leśny z jałowca: zalać denaturatem (alkohol etylowy całkowicie skażony) rozgniecione jagody jałowca, następnie nasączyć gałganek. Denaturat dla bezpieczeństwa rozcieńczyć pół/pół z zimną wodą. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 31.03.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Taki dozownik aromatów do łaźni można zrobić z elektrozaworu i kroplówki. rolę dozownika pełni kroplówka, można to wkraplać na sączek knot a sterować elektrozaworem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 20.03.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 witam, odświeżę temat, czy nie wystarczy wsadzać do rury co jakiś czas kostki , albo nasączać gąbkę zainstalowaną na stałe w nawiewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 20.03.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Próbowałem z kroplówką i zapachem który kapał na gąbkę. G... to dawało. To musi być podgrzane i rozpylane w postaci aerozolu, wtedy będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.03.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Nie ukrywam, że kiedyś coś takiego zrobiłem - i zrezygnowałem. Zapach dla domowników niewyczuwalny po pewnym czasie był uciążliwy dla osób odwiedzających. Wszystko było czuć tym zapachem łącznie z potem - nie było to chyba zdrowe więc pomysł szybko upadł - po ok 2 tygodniach urządzenie zlikwidowałem - Pozostało mi kilka fotek jak to realizowałem;) zamieszczę jak można, ale nie polecam potem był już dozownik automatyczny w rurkę z włókniną który dozował preparat do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 20.03.2020 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 czyli przy chlewie za płotem pozostaje filtr węglowy..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts