Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pow. pompa ciepła + kominek z płaszczem + podłogówka - pomocy ...

Fanft

Recommended Posts

Najtrudniejsze będzie do zrobienia sterowanie tym wszystkim.

Standardowo, PC steruje temperaturą zależnie od pogodny na dworze lub temp. w pokoju. Przy zadanych warunkach poda wodę np. 25*C lub np. 35*C.

A z kominka "zapodasz" na bufor wodę 60-70*C. Więc utracisz sterowanie zintegrowane w PC.

Żeby to teraz wysterować, musisz oddzielić obiegi - pierwotny i wtórny i zamontować zawór trójrdrożny z mieszacze, żeby z bufora na podłogówkę szła woda o niższej temperaturze. I na ten mieszacz musisz założyć sterowanie, np. pogodowe.

Czyli, prosta instalacja PC P-W to jeden obieg (jedna pompka) i sterowanie zintegrowane w PC.

Twoja instalacja to dodatkowy bufor, 2 obiegi (dwie pompki), dodatkowy zawór, mieszacz i osobne sterowanie. Całość będzie pożerała energię elektryczną. I będzie kosztowną inwestycją.

To jest właśnie racjonalny argument.

PS. Pomyliłeś kW z kWh. Coś tu nie gra. Sprawdź to jeszcze, bo jak się pomyliłeś, to będziesz musiał cały czas kominkiem dogrzewać.

PS.2. PC najczęściej w nazwie mają "moc znamionową" która to nie jest mocą w temperaturze -18*C czy -20*C. Np. PC 7 kW w temperaturze -20*C ma chyba koło 3-4kW mocy grzewczej.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myjk ... może kwestia nomenklatury. 5.5MWh tylko na C.O. Przy zamiłowaniu mojej rodzinki do kąpieli na CWU wyjdzie dwa razy więcej :)

Ta aukcja allegro to zwykły zasilacz buforowy. Podobne konstrukcje można mieć za 50% tej ceny a nawet mniej. Nic specjalnego.

ZbyszekT, Wihajster ... wasze racjonalne argumenty sprawiły, że mocno myślę nad zmianą założeń.

PS. Nie pomyliłem tylko pominąłem h. Przeoczenie. Już to wyjaśniłem.

PS.2. Pompy Panasonic'a T-Cup 9kW mają deklarowaną niezmienną moc do -7/35, przy -15/35 moc spada do 8kW. Z tego co słyszałem mają sporo przewymiarowaną sprężarkę.

aliexpress.com i zasilacze Mean Well'a

Możliwe, że pomyliłem się liczeniem zapotrzebowania cieplnego.

Po prostu użyłem jednego z dostępnych ogólnie programów OZC. Nawet nie pamiętam dokładnie którego bo to było z 2,5 roku temu.

Ja chcę tylko połączyć ze sobą: pompę ciepła, kominek z płaszczem i duży zbiornik CWU.

Jakiekolwiek względnie tanie sensowne rozwiązanie będzie dobre :)

Na początku też myślałem, kombinowałem, czytałem, jak by tutaj zrobić dobrze i tanio i na wszelki wypadek.

W końcu zamontowałem PC P-W (bez bufora) i zbiornik CWU 200 l z nierdzewki.

I kominek, zwykły, mały, bez rozprowadzeń ani PW. Tak o, dla przyjemności grzania.

Z tego co teraz widzę, to grzanie kominkiem jest droższe niż PC.

Jedyną zaletą kominka, jest to, że można przepalić w zimny wieczór - wiosną lub jesienią - bez odpalania i grzania całej podłogówki. Bo często jest tak, że np. w dzień jest 20 *C a wieczorem koło 0*C i robi się zimno - wtedy przyjemnie jest zapalić w kominku.

A niestety podłogówka rozgrzewa się z 8 h i jeszcze dłużej stygnie.

Jak założysz kominek z PW, to stracisz tą opcję. Żeby było ciepło, trzeba będzie całą podłogówkę zagrzać. Wieczorem napalisz, to nad ranem się nagrzeje :-)

Po prostu użyłem jednego z dostępnych ogólnie programów OZC. Nawet nie pamiętam dokładnie którego bo to było z 2,5 roku temu.

Ja chcę tylko połączyć ze sobą: pompę ciepła, kominek z płaszczem i duży zbiornik CWU.

Koszt instalacyjny kominka z płaszczem, bufora i pompy 9 kW przekroczy 32-33000, koszt bufora z grzałkami i automatyką to ok 11 000 zł, róznica uwzglednając koszt kredytu ok 2500-28000 zł. Koszt grzania i przygotowania cwu dla 10000 kWh (zapotrzebowanie na ciepło + 5 osób- cwu) to ok 2600 zł rocznie dla taryfy G12W i 100% procent II taryfy. Pytanie zasadnicze jaki jest sens tak rozbudowanego systemu grzewczego? nie jest to ekonomia bo nie ma szansy sie zwrócic w ciągu 20-25 lat. Jezeli nie ekonomia to moze byc to jedynie hobby lub cos w rodzaju "bo tak chcę", a na takie podejscie nie ma zadnych argumentów. Jakiekolwiek tlumaczenia i wyliczenia to tylko bicie piany, o dokładnosci OZC nie wspomnę bo od nich nie zalezy nic.

Dobrze. Przyjmuję argumenty. Co w takim razie proponujecie?

Pompa ciepła z jednym buforem + kominek tylko dla ozdoby. Czy tak?

Pytania mam dwa:

1 ) W jakim sposób grzać pompą tylko w nocnej taryfie podłogówkę? A w dzień?

2 ) Co jeśli pompa mi się nagle zepsuje, odpukać, w środku mroźnej zimy?

Wizyta serwisanta, naprawa komponentów czy w najgorszym razie wymiana całej pompy może potrwać nawet parę dni ...

Rozumiem że mam wodę grzać grzałką (w buforze oczywiście) a ciepło utrzymywać kominkiem? Tak?

Jak Ci się cokolwiek zepsuje - choćby pompka obiegowa - to i tak jest przerwa w grzaniu. A jak wiesz elektronika - jest mocno awaryjna. Więc im mniej sterowników, pompek, czujników, siłowników, zaworów - tym mniejsze prawdopodobieństwo awarii.

A kominek "grawitacyjny" będzie działał zawsze.

Na początku też myślałem, kombinowałem, czytałem, jak by tutaj zrobić dobrze i tanio i na wszelki wypadek.

W końcu zamontowałem PC P-W (bez bufora) i zbiornik CWU 200 l z nierdzewki.

I kominek, zwykły, mały, bez rozprowadzeń ani PW. Tak o, dla przyjemności grzania.

Z tego co teraz widzę, to grzanie kominkiem jest droższe niż PC.

Jedyną zaletą kominka, jest to, że można przepalić w zimny wieczór - wiosną lub jesienią - bez odpalania i grzania całej podłogówki. Bo często jest tak, że np. w dzień jest 20 *C a wieczorem koło 0*C i robi się zimno - wtedy przyjemnie jest zapalić w kominku.

A niestety podłogówka rozgrzewa się z 8 h i jeszcze dłużej stygnie.

Jak założysz kominek z PW, to stracisz tą opcję. Żeby było ciepło, trzeba będzie całą podłogówkę zagrzać. Wieczorem napalisz, to nad ranem się nagrzeje :-)

Mam prawie tak samo. Potwierdzam co piszesz.

I polecam - żadnych problemów, nie trzeba się męczyć z hydrauliką i łączeniem dwóch źródeł. Kominek można zrobić mniej lub bardziej akumulacyjny ale tak jak pisze przedmówca łączenie tego z PC to porażka. A kominek jak odpalę grzeje u mnie c.a. 160m2 góra i dół...

Wszyscy tutaj z marszu SKREŚLAJĄ pomysł z kominkiem z płaszczem wodnym.

Wszyscy zapominają jednak że nie ma uniwersalnej jednej prawdy.

Są czasami sytuacje gdzie takie rozwiązanie się przydaje, jeden mój klient ma sad a z niego co roku sporo drewna do zagospodarowania, tutaj kominek z płaszczem za darmo załatwia mu część zapotrzebowania na c.o. i cwu.

To że w większości przypadków kominek z p.w. nie ma sensu ani ekonomicznego ani praktycznego to fakt. Sam jestem na etapie budowy i u siebie zamontuję zwykły kominek który będzie służył jako "atrakcja" na zimowe wieczory lub jako awaryjne źródło ciepła w sytuacjach ekstremalnych (teoretycznie, bo obecnie nie ma ku temu przesłanek).

Ale jednak - z racji tego że zrezygnowałem z budowy wszelkich kominów (poza jednym spalinowym do kominka w salonie) to poprowadzę dwie rury Cu pod posadzką do miejsca gdzie będzie pompa ciepła aby była możliwość zastosowania tradycyjnego źródła ciepła do potrzeb c.o. i cwu.

Nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie będą uwarunkowania polityczno-gospodarcze w Polsce za kilka (kilkadziesiąt?) lat.

Wracając do tematu.

koszt bufora z grzałkami i automatyką to ok 11 000 zł

Wielokrotnie powtarzałem że to nieprawda. Ale jeszcze za mało.

NIE JEST KONIECZNY BUFOR PRZY KOMINKU Z PŁASZCZEM WODNYM.

http://images76.fotosik.pl/455/07e5fa96e85c83e5.jpg

Wystarczy dołożyć wymiennik płytowy za pompą ciepła aby mieć grzanie c.o. i cwu z kominka z płaszczem wodnym i z pompy ciepła BEZ POGARSZANIA COP pompy ciepła.

MEGA PROSTY hydraulicznie układ. Ze sterowaniem osobiście też nie widzę żadnego problemu.

Dodatkowy koszt może wynieść 11000zł jak pisze asolt, ale może też nie przekroczyć 10% tej kwoty. A to już zmienia kalkulacje.

To że w większości przypadków kominek z p.w. nie ma sensu ani ekonomicznego ani praktycznego to fakt.

http://images76.fotosik.pl/455/07e5fa96e85c83e5.jpg

.

Pokaż mi tańsze i ekologiczne źródło ciepła [ ogrzewanie + c.w.u ] które za 1200 zł , to koszt 6 metrów drewna opałowego x 200zł , w tym roku ogrzewałoby słabo ocieplony dom 120 metrów .

Prosta instalacja wykorzystująca i tak istniejące w każdym domu c.o.

Minimalny pobór prądu , praca jednej pompki obiegowej.

Jeżeli kominkiem z płaszczem wodnym mamy zamiar oszczędzać spalając KUPIONE drewno i jednocześnie NIE CZERPIĄC SATYSFAKCJI Z DOKŁADANIA DREWNA, WYNOSZENIA POPIOŁU I CZYSZCZENIA SZYBY, to moim zdaniem montowanie kominka z płaszczem wodnym jest nieracjonalne.

Pompa ciepła będzie tańsza w eksploatacji!

Ale - jak wspomniałem - są przypadki kiedy można to brać pod uwagę nawet przy pompie ciepła, jeśli koszt inwestycyjny nie będzie rzędu np. +11000zł.

To się da kupić nawet w PL -- są dystrybutorzy. Ale ja noga jestem z elektryki, podasz jakiś ekwiwalent dla tego zasilacza z Alledrogo -- w sensie konkretny model?

To dosyć "niebezpieczne" podejście do tematu. :p

Ja nadal pytam po co... i co Cię tak ciągnie aby bezsensownie wydać kupę kasy. ;)

No dobrze. Reasumując w moim przypadku sens robienia kominka z płaszczem jest chyba jednak niewielki.

Dom dobrze ocieplony, o dobrej akumulacyjności (np.płyta fundamentowa).

Pompa ciepła spokojnie da radę go ogrzać.

Kominek z płaszczem wodnym nadmiernie komplikuje instalację. Koszty dużo większe, potencjalne zyski niewielkie. Tym bardziej, że kominek będzie odpalany raczej "rekreacyjnie".

Położenie kominka (w centrum domu), bliskość schodów (grawitacyjne rozchodzenie się ciepła) i sprawnie działająca wentylacja mechaniczna powinny zapewnić mi minimum ogrzewania w trakcie ewentualnej awarii pompy.

Dobrze rozumuję?

No dobrze. Reasumując w moim przypadku sens robienia kominka z płaszczem jest chyba jednak niewielki.

Dom dobrze ocieplony, o dobrej akumulacyjności (np.płyta fundamentowa).

Pompa ciepła spokojnie da radę go ogrzać.

Kominek z płaszczem wodnym nadmiernie komplikuje instalację. Koszty dużo większe, potencjalne zyski niewielkie. Tym bardziej, że kominek będzie odpalany raczej "rekreacyjnie".

Położenie kominka (w centrum domu), bliskość schodów (grawitacyjne rozchodzenie się ciepła) i sprawnie działająca wentylacja mechaniczna powinny zapewnić mi minimum ogrzewania w trakcie ewentualnej awarii pompy.

Dobrze rozumuję?

Dobre wnioski :-)

Też mam kominek w środku, otwarta przestrzeń + schody. Tyle że dom 2x mniejszy.

Kominek mam z obudową szamotową, super grzeje, rozpalisz i za chwilę jest ciepło, i na górze ciepło też się rozchodzi.

Wielokrotnie powtarzałem że to nieprawda. Ale jeszcze za mało.

....

Dodatkowy koszt może wynieść 11000zł jak pisze asolt, ale może też nie przekroczyć 10% tej kwoty. A to już zmienia kalkulacje.

Widze ze sie nie rozumiemy, pisząc o buforze traktuję ten bufor z wezownicą cwu jako jedyne zródło ciepła i cwu dla budynku i jest to w zasadzie koszt kompletnej kotłowni.

Bez pompy ciepła, bez kominka z płaszczem wodnym, bez skomplikowanej hydrauliki. Bufor, zawór mieszający pompa obiegowa, regulator temperatury jeden lub regulacja strefowa( opcja, jak komu pasuje) i to wszystko. Nie jest za mało, ta konfiguracja całkowicie wystarcza do ogrzewania i przygotowania cwu. Łaczenie pompy ciepła, bufora dla kominka i samego kominka z płaszczem to nieporozumienie. Jezeli ktos chce miec skomplikowany i jednoczesnie drogi układ grzewczy to czemu nie, bo któz bogatemu zabroni, ale ubieranie tego w zapewnienie sobie bezprzewowego grzania to nieporozumienie. Jezeli ktos chce miec zywy ogien to tylko jego zachcianka nie majaca przy pompie zadnego ekonomicznego uzasadnienia. Jezeli jednak kominek ma byc bo "tak chcę" to niech będzie bez płaszcza o jak najmniejszej mocy (< 7 kW, jezeli takie są) i tak będzie miał za duzą moc. Te 11000 to kompletny koszt montazu bufora z automatyką sterującą ładowaniem wyłacznie w II taryfie, trybie letnim, zabezpieczeniami itd.

10% tej kwoty to 1100 zł, wydaje mi sie ze podajac takie czy inne koszty nie rozmawiamy do działaniach chrytatywnych, o takich akcjach traktują raczej inne fora.

Edytowane przez asolt

Widze ze sie nie rozumiemy, pisząc o buforze traktuję ten bufor z wezownicą cwu jako jedyne zródło ciepła i cwu dla budynku i jest to w zasadzie koszt kompletnej kotłowni.

No rzeczywiście się nie rozumiemy, ale dlaczego?

Pomyliłeś wątki???

TUTAJ jest mowa o kominku do pompy ciepła. Nie rozmawialiśmy wcześniej o "kotłowni z buforem na bazie kominka z płaszczem wodnym jako jedynym źródle ciepła".

10% tej kwoty to 1100 zł, wydaje mi sie ze podajac takie czy inne koszty nie rozmawiamy do działaniach chrytatywnych, o takich akcjach traktują raczej inne fora.

Nie, nie mówimy o działaniu charytatywnym.

Ja mówiłem o dodatkowym koszcie przy montażu pompy ciepła. ZGODNIE Z TEMATEM WĄTKU!

Możliwe że nawet tyle więcej niż te 10% z Twoich 11000zł nie wyjdzie.

Toż to tylko wymiennik płytowy plus kilka czujników temperatury ekstra!!!

No rzeczywiście się nie rozumiemy, ale dlaczego?

Pomyliłeś wątki???

Nie nie pomyliłem watku, zrozumiałem ze autor nie tylko pyta o stricte techniczne rozwiązanie problemu ale tez ogolnie o sensownosc całego przedsiewzięcia. Tak tez zrozumieli to tez inni dyskutanci, moze nie wszyscy ale niektórzy na pewno. Twórca wątku tez jakby zwątpił w sensownosc tego układu. Czyzby cenzura albo eliminacja całkiem odmiennych rozwiązan?, czyz ekonomia rozwiązania nie jest waznym argumentem do wyboru takiego a nie innego rozwiązania?