agb 29.03.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ale ja nie będę budował w Warszawie... Więc nie zmieniajmy tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 29.03.2016 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ja buduję pod Wrocławiem.Nie bardzo wierzę w realizację tych zakazów palenia w Krakowie.Przecież znaczną część głownie starszych ludzi nie stać na zmianę źródła ogrzewania.Taka zmiana to czasem nawet dziesiątki tysięcy złotych.Państwo nie może tak po prostu nakazać bez odpowiedniej rekompensaty czy dopłat. Zresztą śmieszne jest to, że gro mieszkań czynszowych w okolicach centrum miasta ma właśnie takie ogrzewanie. Kto ma zapłacić za jego wymianę? Właściciel ... czyli miasto. Niby skąd wezmą takie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 29.03.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Stany średnie (moim zdaniem przy pompie nie ma sensu bić się o każdą kWh) 13cm posadzka (lepiej dać 20), 15cm ściany, 25-30cm dach. Dom 133m2 (użytkowa), 3 osoby, rekuperacja, polska pompa gruntowa 8kW. Średnie roczne zużycie na CO i CWU 4000kWh 80% w taniej taryfie. Cały dom średnio zużywa 8000kWh rocznie. Koszt prądu około 3000zł. Dom mojego ojca ma 120 metrów , izolacja ścian pustak + 12 suporeksu + 10 cm styropianu , w tym roku paląc tylko kominkiem z płaszczem wodnym opał kosztuje mniej jak sam prąd do Twojej pompy ciepła. Gdzie to tanie grzanie ? W dodatku piszesz że 80% prądu masz w taniej taryfie , jak to osiągasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 ROTFL Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 29.03.2016 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Stany średnie (moim zdaniem przy pompie nie ma sensu bić się o każdą kWh) 13cm posadzka (lepiej dać 20), 15cm ściany, 25-30cm dach. Dom 133m2 (użytkowa), 3 osoby, rekuperacja, polska pompa gruntowa 8kW. Średnie roczne zużycie na CO i CWU 4000kWh 80% w taniej taryfie. Cały dom średnio zużywa 8000kWh rocznie. Koszt prądu około 3000zł. Czegoś nie rozumiem. Te 8000kWh rocznie x COP (tylko) 2.5 x 0.60zł/kWh = 1920 zł ... skąd 3000 zł ? Chyba, że doliczyłeś zużycie prądu przez pozostałe urządzenia w domu ? Reasumując moją sytuację: - pompa ciepła (inwerterowa) - jeden zasobnik CWU 500l nagrzewany do 45-50stC (z grzałkami jakby się pompa zepsuła lub temperatura spadła <-20stC) - zwykły kominek (nawet bez rozprowadzania ciepła) dla ozdoby i tworzenia nastroju - podłogówka podłączona bezpośrednio do pompy ciepła. Grzanie głownie w taryfie nocnej, o ile nie starczy to dogrzewanie w dziennej. = komfort i bezpieczeństwo Hmmm ... no to pozostaje mi tylko znaleźć firmę która to wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dom mojego ojca ma 120 metrów , izolacja ścian pustak + 12 suporeksu + 10 cm styropianu , w tym roku paląc tylko kominkiem z płaszczem wodnym opał kosztuje mniej jak sam prąd do Twojej pompy ciepła. Gdzie to tanie grzanie ? W dodatku piszesz że 80% prądu masz w taniej taryfie , jak to osiągasz ? Myjk ma racje, łapy opadają. A gdzie ja napisałem ile płacę za prąd do PC? 80% prądu do PC mam w taniej taryfie! Nie jest to jakiś super wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Czegoś nie rozumiem. Te 8000kWh rocznie x COP (tylko) 2.5 x 0.60zł/kWh = 1920 zł ... skąd 3000 zł ? Chyba, że doliczyłeś zużycie prądu przez pozostałe urządzenia w domu ? PC zużywa średnio 4000kWh, a dom drugie tyle. Czyli razem 8000kWh za które płacę około 3000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.03.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dom mojego ojca ma 120 metrów , izolacja ścian pustak + 12 suporeksu + 10 cm styropianu , w tym roku paląc tylko kominkiem z płaszczem wodnym opał kosztuje mniej jak sam prąd do Twojej pompy ciepła. Gdzie to tanie grzanie ? W dodatku piszesz że 80% prądu masz w taniej taryfie , jak to osiągasz ? spróbuj poczytać ze zrozumieniem, a nie tylko sprzedać kominek na forum przyjemnego kotłowania w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 29.03.2016 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 PC zużywa średnio 4000kWh, a dom drugie tyle. Czyli razem 8000kWh za które płacę około 3000zł. Rozumiem Też się zgadzam z Myjk'iem. Robienie sobie kotłowni w salonie to nie jest szczyt luksusu ... Dla mnie kominek ma być ozdobą. Dom ma być bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.03.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Czyli co, grzania CWU też niet? Tylko gotowanie salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 29.03.2016 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 No wygląda, że niet. Gotowanie salonu i liczenie że wentylacja sobie z tym poradzi. Jak nie poradzi to otworzę okna Rzeczywiście po analizie wychodzi mi, że zysk z płaszcza (w mojej sytuacji ... podkreślam!) jest niewielki a komplikacja układu zwiększa koszt całości o parę tysięcy. Wygląda na to ... że nie warto ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) agb, ano niet. Weźmy to matematycznie. 200L wody ogrzane z 15 do 50 sC przy pomocy PC w 2T to koszt ~80 GROSZY. Warto za taką cenę inwestować w układ i babrać z drewnem vel paliwem i sprzątaniem po paleniu z gotowaniem salonu gratis? O syfach z komina spadających na głowę inwestora nie wspomnę. Edytowane 29 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.03.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Można grzać większy zbiornik i do wyższej temp. I co najważniejsze, nie dla 80 groszy, tylko żeby człowiek sobie mógł w kominku zapalić jak będzie miał ochotę. W kominku jakim będzie chciał. Ja wiem, że tu wszystko musi się opłacić, każdy grosz jest przeliczany na mikrometr dodatkowego styropianu, a kominki są na cenzurowanym, ale są też tacy co sobie po prostu chcą w nim zapalić A, że człowiek szuka przy okazji co by z tym wyprodukowanym ciepłem zrobić to chyba normalnie. Ponadto wydaje mi się, że jasno zostało powiedziane, że nie chodzi tu o oszczędności prądu zużytego przez PC. Poza tym moje większe obawy dotyczą tego, że wyprodukowane ciepło nie "zmieści" się w zbiorniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Nie jest to normalne skoro nigdy się to nie zwróci. Ergo, szukasz jak się schronić przed deszczem, stając pod rynną. Gdzie tu logika, zupełnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.03.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Nie jest to normalne skoro nigdy się to nie zwróci. Ergo, szukasz jak się schronić przed deszczem, stając pod rynną. Gdzie tu logika, zupełnie nie wiem. Na stwierdzenie "bo tak chcę" nie ma zadnych argumentów. Wszelka dyskusja jest bezcelowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.03.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 To tak jak z argumentem "to się nie zwróci". Okna też najlepiej zamurować. Jakbyście dokładnie czytali temat, to byście zauważyli, że nikt się przy niczym nie upiera , a jedynie zadaje pytania i oczekuje argumentów za i przeciw. Nie tylko liczenia każdego grosza. Vide pomysł CO z kominka, co do którego zgodziliśmy się, że jest chybiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Nie jest tak samo jak argument "to się nie zwróci" póki nie piszesz tylko o "przyjemności" z palenia, ale także o wykorzystaniu energii z palenia -- bo ewidentnie mierzi Cię, że będziesz wkładać pracę i pieniądze na paliwo i wyrzucać 80% tej energii w komin. Co oznacza w prostej linii, choć ewidentnie nie chcesz dopuścić tego do siebie, że COŚ chcesz jednak ZAOSZCZĘDZIĆ przy okazji. W tej sytuacji argument, że się nakład kosztów potrzebny do TEGO zaoszczędzenia przy paleniu nie zwróci jest jak najbardziej zasadny. Więc albo palisz dla przyjemności, masz w nosie koszty, wtedy zlej na łaczenie kominka z CWU, bo PC ogrzeje szybko i tanio, instalacja będzie prosta i bezproblemowa. Albo przestań stawiać zasłonę dymną i przyznaj, że chcesz jednak na tym "zaoszczędzić". Tylko wtedy przyjmij do wiadomości, że nic tym nie zaoszczędzisz, bo zyski z tego grzania nigdy nie dogonią kosztów inwestycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 30.03.2016 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Nie do końca jest jak piszesz Myjk. Robię kominek dla przyjemności patrzenia na niego. Koszty jakie będą to będą. Ale ... jak już robię kominek to może przy okazji wykorzystać go jako awaryjne źródło zasilania ciepłem? I tu też do pewnego stopnia można nie patrzyć na ekonomię. Źródło awaryjne to źródło awaryjne, powinno być. Tylko (w moim przypadku) gdy już stwierdziłem, że koszt tego "awaryjnego dodatku" będzie znaczący, uznałem że w razie awarii głównego źródła łatwiej będzie po prostu grzać wodę grzałkami i zdać się na grawitacyjne rozprowadzenie ciepła z kominka. I tu już zadziałała ekonomia Gdyby jednak zmiana kominka na taki z płaszczem zamknęła by się w kosztach powiedzmy 3 tysięcy, to nie patrząc na to że to się nigdy nie zwróci i tak bym to zrobił. Więc "bo tak chcę" ma czasem głębszy sens i nie należy generalizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.03.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 (edytowane) Cóż, nie da się ukryć, że mamy inne priorytety przy budowie domu. Ja wolę pieniądze, które nie mają szans na zwrot (i podkreślam, piszę o pieniądzach wydanych na DRUGIE źródło ciepła, nawet jeśli jest zapasowe i stawiane dla PRZYJEMNOŚCI) wykorzystać do zapewnienia sobie komfortu, czyt. chłodzenia vel klimatyzacji w lato. I też będę chciał odzyskiwać energię z chłodzenia na rzecz grzania CWU/basenu. To z prostej przyczyny, za połowę postawionej przez Ciebie granicy cenowej można się zabezpieczyć i to bezobsługowo. Edytowane 30 Marca 2016 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 30.03.2016 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Eeee tam Wcale nie mamy innych priorytetów Ja chciałbym ożenić temat i wykorzystać pompę również jak klimatyzator. Modele SXC Panasonica mają taką opcję. Basenik też przewiduję, tyle że sporo później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts