Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie wkładu kominkowego z rurą dolotową.

pecet0

Recommended Posts

W chudym betonie mam zalaną rurę kanalizacyjną fi 110.

Otwór jest trochę za daleko od ścianki to kolankami skieruję go bliżej ściany w warstwie styropianu.

Jednak mam pytanie jak to ma być połączone ponad wylewką a żeliwnym otworem, poprzez jakąś elastyczną rurę? Czy jakąś sztywną typu kanalizacyjna?

i kolejne pytanie przepustnice robi się na tym odcinku rury który mam już położony? czy to jest jakaś część wbudowana w kominek, która zamyka dopływ zimnego powietrza w zimie jeśli nie pali się w kominku? Lub powinienem sobie dopiero to zrobić gdzieś pomiędzy chudym betonem a wkładem kominkowym.

Edytowane przez pecet0

wkład nie jest jeszcze do końca wybrany, chodził mi po głowie MAJA narożny z firmy Kratki.

ogólnie moc wkładu max 12 KW bo domek mały.

Powiedz mi jeszcze jak to jest z tymi przepustnicami? w którym miejscu to się powinno zamontować aby odciąć dopływ zimnego powietrza jak się nie korzysta z kominka.

tak to wygląda w tym momencie (nie ma tam nigdzie przepustnicy) rurę będę musiał jeszcze podnieść o wysokość styropianu + wylewke, i coś ponad wylewkę? jak wysoko jest z reguły otwór na dolot powietrza w żeliwnym wkładzie kominkowym?

DSC_2924.jpg

Edytowane przez pecet0

To lepiej kup sobie wkład który ma 100% poboru powietrza do spalania z poza budynku [ CDP]

Wielkim łukiem omijaj wkłady z "częściowym doprowadzeniem powietrza" bo to w sumie tak jakby go nie było .....

Z naszych tanich nowe HEAT

HEAT R 2g S 60.44.33.13 Romotop.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B