emte 27.03.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Witam, chciałbym odświeżyć ściany w pokoju. Są one w dość kiepskim stanie - podziurawione miejscami, znajdują się na nich rysunki wykonane ołówkami/kredkami (takie zboczenie artystyczne). Celuję aktualnie w schludność i przejrzystość. Zdaję sobie sprawę że pokrycie tych ścian (aktualnie pomalowane w 75% farbą matową lateksową) podkładem a następnie pomalowanie na oczekiwany kolor (oczywiście po uprzednim załataniu dziur) może nie przynieść mi oczekiwanego rezultatu. Wpadłem na pomysł aby położyć nową gładź szpachlową. Pokoik nie jest duży - 10 m^2, więc wielkim wyzwaniem bym tego nie nazwał. Kwestia tego czy położenie gładzi na farbę lateksową będzie dobrym rozwiązaniem? (mam obawy że się źle zwiąże z aktualną powierzchnią). Zaznaczam że jestem początkującym w takich tematach, dlatego też zwracam się do Was - osób doświadczonych o poradę. A może istnieje jeszcze jakiś inny sposób aby poradzić sobie z renowacją ścian? Kłaniam się i miłego dnia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 28.04.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Szanowny Panie,ze względu na opisany przez Pana stan podłoża, najlepszym rozwiązaniem będzie kompleksowe wykonanie gładzi, a dopiero potem wykonanie malowania. Zaczynamy od sprawdzenia stanu starego wymalowania – jeśli łuszczy się i odspaja od podłoża, konieczne będzie jego usunięcie. Dziury i ubytki można wypełnić za pomocą masy naprawczej ACRYL-PUTZ® LT 22 LIGHT. Przedtem trzeba je jednak oczyścić i zagruntować ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Po wypełnieniu ubytków polecam zmatowienie całej powierzchni drobnoziarnistym papierem ściernym, odpylenie jej i zagruntowanie ACRYL-PUTZ® GP 41 Grunt polimerowy głęboko penetrujący. Do stworzenia warstwy wykończeniowej polecam wykorzystanie dolomitowej gładzi tynkowej ACRYL-PUTZ® RG 21 REGULAR lub gładzi ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ. Po przeszlifowaniu gładzi i jej dokładnym odpyleniu, ściany pokrywamy jeszcze warstwą gruntu ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny, a następnie emulsją podkładową Śnieżka Grunt. Tak przygotowane ściany, po wyschnięciu gruntu można pomalować wybraną farbą nawierzchniową. Dobrą metodą nakładania gotowej gładzi szpachlowej dla początkujących wykonawców jest rozcieńczenie gotowej gładzi wodą tak, aby można ją było nakładać np. wałkiem sznurkowym. Tak nałożoną masę łatwiej jest później wygładzić na mokro szeroką szpachelką. Dla zaawansowanych wykonawców użycie tej metody pozwala na przyspieszenie pracy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts