Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o Ocenę Stanu Ściany

Recommended Posts

Cześć.

Mieszkam w domu (bliźniaku) wybudowanym w 1978r. Ostatnio przyjrzałem się nieco 'bliżej' ścianie zewnętrznej i jej stan wzbudził mój lekki niepokój.

W kilku miejscach tynk powoli zaczyna się wykruszać. Nic dziwnego skoro od 78r. ze ścianą nie było robione zupełnie NIC.

Mam pytanie do osób które mają o tym pojęcie (ja go nie mam, dlatego założyłem tu konto)... W jakim stanie jest ta ściana? Opłakanym, niezłym, nie najgorszym...?

Czy (a jeśli tak to jak?) należy wzmocnić/odnowić tą ścianę "na już"? Jeśli tak to czy wystarczy ją otynkować zwykłym tynkiem cementowo-wapiennym, żeby poprawić jej stan i ją wzmocnić?

Myślałem też nad ociepleniem domu. Z racji tego, że mam teraz naprawdę duuużo innych równie ważnych wydatków środki na tę inwestycję będę miał za 2-3 lata. Czy do tego czasu mogę spać spokojnie, wiedząc że ze ścianami nic niepokojącego się nie stanie?

Bardzo proszę o Wasze opinie. Za wszystkie z góry dziękuję.

Zdjęcia ściany w załącznikach.

20160327_190808.jpg20160327_190820.jpg20160327_190831.jpg20160327_190845.jpg20160327_190853.jpg

Tynk się nic nie wykrusza, ta ściana jest po prostu nie otynkowana.

Pewnie jeszcze sporo wytrzyma zanim się rozleci, może i drugie 40 lat.

Poza tym, że wizualnie "straszy" - ktoś coś pobudował, pieniądze się skończyły i nie dokończył.

Ja bym to ocieplił styropianem, nawet cienkim, na to tynk.