ReyesDeEuropa 27.03.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Cześć. Mieszkam w domu (bliźniaku) wybudowanym w 1978r. Ostatnio przyjrzałem się nieco 'bliżej' ścianie zewnętrznej i jej stan wzbudził mój lekki niepokój. W kilku miejscach tynk powoli zaczyna się wykruszać. Nic dziwnego skoro od 78r. ze ścianą nie było robione zupełnie NIC. Mam pytanie do osób które mają o tym pojęcie (ja go nie mam, dlatego założyłem tu konto)... W jakim stanie jest ta ściana? Opłakanym, niezłym, nie najgorszym...? Czy (a jeśli tak to jak?) należy wzmocnić/odnowić tą ścianę "na już"? Jeśli tak to czy wystarczy ją otynkować zwykłym tynkiem cementowo-wapiennym, żeby poprawić jej stan i ją wzmocnić? Myślałem też nad ociepleniem domu. Z racji tego, że mam teraz naprawdę duuużo innych równie ważnych wydatków środki na tę inwestycję będę miał za 2-3 lata. Czy do tego czasu mogę spać spokojnie, wiedząc że ze ścianami nic niepokojącego się nie stanie? Bardzo proszę o Wasze opinie. Za wszystkie z góry dziękuję. Zdjęcia ściany w załącznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 27.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Tynk się nic nie wykrusza, ta ściana jest po prostu nie otynkowana. Pewnie jeszcze sporo wytrzyma zanim się rozleci, może i drugie 40 lat. Poza tym, że wizualnie "straszy" - ktoś coś pobudował, pieniądze się skończyły i nie dokończył. Ja bym to ocieplił styropianem, nawet cienkim, na to tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.03.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 3 lata wytrzyma do ocieplenia możesz spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReyesDeEuropa 28.03.2016 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 A co sądzicie o otynkowaniu tej ściany zanim się ją ewentualnie ociepli? Tynk cementowo wapienny powinien ją wzmocnić i poprawić efekt wizualny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.03.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Jeśli chcesz ocieplać (z pewnością warto) to tynkowanie w tej chwili nie ma większego sensu - szkoda pracy i kasy. Lepiej dołóż do grubszego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 28.03.2016 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Ściana OK, jak chcesz ocieplać to po co tynkować wcześniej. Normalna ściana, nie potrzebuje wzmocnienia. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReyesDeEuropa 28.03.2016 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.03.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ja jeszcze Ci powiem, że jak na ten rok budowy to całkiem dobrze zostało wykonane. W dzisiejszych czasach spotyka się dużo gorsze wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts