Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wiem, że pewnie x takich zapytań już było ale proszę o wyrozumiałość. Tuż po Świętach ekipa zaczyna stawiać mi domek jak w tytule postu. Dodam tylko, że będą budować z BK na klej + 15cm styro. Na działce jest glina, teren podmokły. Domek mały więc planuje jako główne źródło ogrzewania i ciepłej wody zastosować PC tylko nie wiem którą, odwierty raczej odpadają, więc do wyboru zostają dwie. Czy któryś z "forumowych wyjadaczy" mógłby mi coś doradzić? Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Wiem, że pewnie x takich zapytań już było ale proszę o wyrozumiałość. Tuż po Świętach ekipa zaczyna stawiać mi domek jak w tytule postu. Dodam tylko, że będą budować z BK na klej + 15cm styro. Na działce jest glina, teren podmokły. Domek mały więc planuje jako główne źródło ogrzewania i ciepłej wody zastosować PC tylko nie wiem którą, odwierty raczej odpadają, więc do wyboru zostają dwie. Czy któryś z "forumowych wyjadaczy" mógłby mi coś doradzić? Pozdrawiam

"podłóg" do grzania to ja tam widzę coś 180m2

Witam wszystkich.

SOFW#1 -- aby dobrać źródło ciepła należy wykonać OZC.

A czy mógłbym kogoś grzecznie prosić o obliczenie tego OZC czy muszę to zlecić jakiemuś specjaliście?

Zdecydowanie komuś kto umie je liczyć. Czasem pomiędzy OZC mam ponad 50% rozbieżności na obciążeniu, a ponad 100% pomiędzy pomieszczeniami...

tylko nie krzyczcie za bardzo :)

ja OZC nie robiłem, mój sposób : rurki w podłodze co 10 cm, łazienka co 7, 1 kW mocy pompy dla 20 metrów kwadratowych do ogrzana przy założeniu że budynek np z ytong energo i min 15 cm 0,031 na scianie, wentylacja mechaniczna. Ogrzewanie robiłem sam, pompę podłączył mi hydraulik, tylko na uruchomieniu miałem autoryzowany serwis który świadczy mi gwarancję i roczne przeglądy.

Czy teraz był zrobił OZC? Pewnie tak... widzę że mogłem śmiało kupić 8kW zamiast 10. Różnica w cenie pokryłaby koszt OZC z nawiazką.

Ogrzewanie pewnie byłoby tańsze w wykonaniu i prawie bez regulacji, jak byłoby OZC i byłby rozkład rurek dopasowany do potrzeb. W tym już by się OZC zwróciło i układ by lepiej pracował.

Pompę byś mógł dobrać bardziej świadomie do zapotrzebowania i być może mniejszą i mniejsze DZ. Przy grzaniu CWU 10kW to wcale nie jest dużo, szczególnie jak są np. dwie łazienki.

Edytowane przez Instaltechnic

Wiem o tym. Niestety czasami trzeba iść na jakiś kompromis... Ogólnie wymyśliłem sobie że wolę mieć zapas rurek w podłodze niż ewentualny problem z niedogrzewaniem któregoś z pomieszczeń. Wpływ na taką decyzje miała między innymi lektura forum i problemy opisywane przez użytkowników PC. W moim przypadku różnice temperatur wyregulowałem sobie ograniczając przepływ na poszczególnych pętlach na rozdzielaczu. Nie jest idealnie ale komfort cieplny dużo lepszy niż w starym lokum.

Wszystko to kwestia zasobności portfela i poprawności wykonania. Można mieć PC o 5 kW za dużą, siłowniki na każdej pętli, termostat w każdym pomieszczeniu a w kotłowni bufor 2000l. Można też mieć PC zrobioną ze starej klimatyzacji i wpiętą w starą instalację z grzejnikami na ścianach. Ważne żeby świadomie dokonywać wyborów i mieć pewność że instalacja zaspokoi zapotrzebowanie na ciepło w naszym domu.

Co do grzania CWU to byłem w szoku jak szybko moja pc grzeje z 46 do 52.. akcja poniżej 5 minut.

Edytowane przez MatixL
Co do grzania CWU to byłem w szoku jak szybko moja pc grzeje z 46 do 52.. akcja poniżej 5 minut.

Bo o ile się nie mylę tam jest zbiornik wbudowany 170 litrów, więc grzeje szybko. To już tylko matematyka.

Nie będę się mądrował bo sam mam podobny problem jednak wstępnie skłaniam się ku PC powietrze - woda .

I planujesz tylko pompę ciepła? Będziesz miał szczytowe źródło ciepła?

Rozważałeś już może producenta?

Może masz jakieś pytania?