olo911 28.03.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Witam forumowiczów Dzisiaj trafiłem na ogrzewanie w listwach przypodłogowych. Jest to alternatywa do ogrzewanie podłogowego czy też kaloryferów, ale również zasilana wodą grzaną piecem/pompą itp. Czy ktoś z Was ma takie ogrzewanie albo spotkał się z takowym? Interesuje mnie Wasza opinia na ten temat. Link do poczytania (jedyny na jaki trafiłem): http://www.discreteheat.pl/informacje-wydajnosc-c-240_269.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 28.03.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Witam. Posiadam coś podobnego, http://www.heizleisten-murnau.de/einbauanleitung.html działa na zasadzie efektu Coandy=jest t.z.w. ogrzewaniem pośrednim,znaczy nie ogrzewa nas tylko ściany a te poprzez promieniowanie IR grzeją nas.Montowane jest tylko na ścianach zewnętrznych,ma jednak kilkakrotnie większą moc grzewcza,348 W/m.Użytkuję 2 sezon,oprócz ceny wad moim zdaniem nie posiada. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.03.2016 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź.Widzę, że w Twoim systemie jest radiator, a w tym co znalazłem teoretycznie go nie ma, po prostu rurki w listwach.Jestem ciekaw jak to się sprawdza, w końcu powierzchnia listew jest mniejsza niż powierzchnia podłogi w przypadku ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 29.03.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Użytkuję 2 sezon,oprócz ceny wad moim zdaniem nie posiada. Hmm, a ścian nie brudzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.03.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam. Muchenz, nie nie brudzi=przypalony kurz. To nie jest konwektor,choć identycznie wygląda,ale zasada działania jest zupełnie inna=obudowa,czytaj również na temat efekt Coandy. Również prędkość przepływu powietrza bardzo mała,poniżej 0,2 m/s,ciepłe powietrze nigdy do sufitu nie dociera,to powietrze nas w ogóle nie grzeje tylko zimną ścianę zewnętrzną,która przyciąga to powietrze(efekt Coandy). Olo, tak zgadza się w podanym przez ciebie ogrzewaniu tylko grzeją rurki,stąd mała moc i prawdopodobnie wszystkie ściany tym zabudowane. Ścian wewnętrznych grzać w moim systemie nie potrzeba,choć stary nieocieplony dom,te grzeją poprzez promieniowanie cieple ściany zewnętrzne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts