Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w listwach przypodłogowych

olo911

Recommended Posts

Witam forumowiczów :)

Dzisiaj trafiłem na ogrzewanie w listwach przypodłogowych. Jest to alternatywa do ogrzewanie podłogowego czy też kaloryferów, ale również zasilana wodą grzaną piecem/pompą itp.

Czy ktoś z Was ma takie ogrzewanie albo spotkał się z takowym?

Interesuje mnie Wasza opinia na ten temat.

Link do poczytania (jedyny na jaki trafiłem):

http://www.discreteheat.pl/informacje-wydajnosc-c-240_269.html

Witam.

Posiadam coś podobnego,

http://www.heizleisten-murnau.de/einbauanleitung.html

działa na zasadzie efektu Coandy=jest t.z.w. ogrzewaniem pośrednim,znaczy nie ogrzewa nas tylko ściany a te poprzez promieniowanie IR grzeją nas.Montowane jest tylko na ścianach zewnętrznych,ma jednak kilkakrotnie większą moc grzewcza,348 W/m.Użytkuję 2 sezon,oprócz ceny wad moim zdaniem nie posiada.:D

Pozdrawiam.

Witam.

Muchenz, nie nie brudzi=przypalony kurz. :D

To nie jest konwektor,choć identycznie wygląda,ale zasada działania jest zupełnie inna=obudowa,czytaj również na temat efekt Coandy. :D

Również prędkość przepływu powietrza bardzo mała,poniżej 0,2 m/s,ciepłe powietrze nigdy do sufitu nie dociera,to powietrze nas w ogóle nie grzeje tylko zimną ścianę zewnętrzną,która przyciąga to powietrze(efekt Coandy).

Olo, tak zgadza się w podanym przez ciebie ogrzewaniu tylko grzeją rurki,stąd mała moc i prawdopodobnie wszystkie ściany tym zabudowane.

Ścian wewnętrznych grzać w moim systemie nie potrzeba,choć stary nieocieplony dom,te grzeją poprzez promieniowanie cieple ściany zewnętrzne.

Pozdrawiam.