Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, na forum jestem nowy, w kwestii budownictwa jestem zielony, aczkolwiek pisze gdyż chciałbym zaczerpnąć trochę wiedzy która pomogłaby mi uporać się z paroma rzeczami samemu (mam nadzieję)

Konkretnie chodzi mi o poddasze. Mam ściany szczytowe na nim i jest tam goła cegła - gdzieniegdzie pociapana zaprawa i fatalnie to wygląda. Z racji tego, że chciałbym coś ruszyć moje pytanie brzmi następująco

1. Czy od środka muszę dawać jakieś dodatkowe ocieplenie (myślimy o zaadaptowaniu poddasza pod sypialnie) - z zewnątrz jest dom ocieplony styropianem.

2. Jak otynkować taką scianę/takie nierówności - stosuje się jakieś "listwy poziomujące" między które narzucam zaprawę i ciągnę pacą? dobrze rozumiem tą czynność?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Gość Konto usunięte_1*
ale jak tam mają być pokoje to pewnie i ogrzewanie będzie , to ja raczej zamiast babrać się tynkami przykleiłbym na piance lub na placki płytę gipsową , chyba taniej lepiej i szybciej jak nie ma się wprawy

• 5 weeks później...

Szanowny Panie,

odpowiadając na Pana pytania:

1) wykonywanie wewnętrznego ocieplenia nie jest konieczne, jeśli budynek jest ocieplony z zewnątrz

2) szybkim sposobem na wykończenieścian poddasze będzie wykorzystanie płyt kartonowo-gipsowych. Do ich przyklejenia można zastosować ACRYL-PUTZ® KG31 Klej Gipsowy, natomiast przy spoinowaniu sprawdzi się masa szpachlowa ACRYL-PUTZ® MS 30

Pozdrawiam serdecznie