Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwny zapach ścian po malowaniu.

adamgajewski

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Po remoncie pokoju pojawił się problem, do którego nie wiem jak się zabrać. W internecie jest pełno "porad" natomiast nie są one poparte żadnymi doświadczeniami.

Z góry będę wdzięczny za pomoc/poradę a poniżej przedstawiam prace, które się odbyły.

W pomieszczeniu było palone.

W pierwszej kolejności został położony Unigrunt Cekolu i po kolejnych kilku godzinach, gdy już wysechł położona została gotowa gładź Knaufa- Goldband.

Po wyschnięciu i starciu nadmiaru gładzi powierzchnia ponownie została zagruntowana tym razem gruntem Caparolu Samtgrund B1. Odczekałem całą noc i zostały położone dwie warstwy farb Caparolu Samtex 3 ELF B1, w kilku godzinnych odstępach.

Przez pewien czas po skończonym remoncie wszystko było dobrze natomiast od kilku dniu, gdy zrobiło się cieplej zauważyłem, że ściany zaczęły oddawać dziwny zapach. Pomieszczenie śmierdzi i całonocne wietrzenie niezbyt pomaga. :(

Czy znacie może przyczynę powyższego problemu oraz jakieś "najłagodniejsze" rozwiązanie, które pomogłoby zabić ten zapach?

Nie chciałbym rozwalać ścian do gołej cegły ani zrywać nowo położonej warstwy. :(

Wspomnę, że ściany są najprawdopodobniej z tynków cementowo-wapiennych, pod spodem cegła- nie beton.

Nowe farby zostały położone na starą. Co do krycia wszystko jest wyśmienicie. Nie ma żadnych "przebić".

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

• 2 weeks później...
Nie chce cię martwić, ale problem może być podobny do

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236446-%C5%9Anie%C5%BCka-Grunt-bardzo-uci%C4%85%C5%BCliwy-smr%C3%B3d&p=7118140#post7118140

To jakaś plaga ostatnio.

Ja aktualnie zdzieram farbę w nowo pomalowanym domu.

Dzięki za informację. Będę obserwował problem i zobaczymy. Na razie finanse nie pozwalają na roz... pokoju i robienia go od nowa. :/

Mi opadły piórka. Kupiłem szlifierkę mimośrodową, zrobiłem może połowę ściany z 4 które musze zeskrobac i ręce opadają. W domu wszedzie pył (nie musze dodwac ze mieszkam od 4 tygodni i mieszkanie mialem super wysprzatane przed wprowadzeniem). Chyba zrobie tak, ze w tym miejsu gdzie bedzie szafa zabudowana zedrę farbe a resztę ktora bedzie odslonieta i do ktorej bede miec dostep pozniej jakby co pomaluje magnatem tak jak podpowiedzial przedstawiciel sniezki. Zobaczymy czy to pomoze.

• 4 years później...
Remont robiony latem 2019 roku. Od tego czasu często zdawało mi się, że coś w mieszkaniu lekko śmierdzi, ale myślałam, że może to taki poremontowych zapach i samo przejdzie przy regularnym sprzątaniu. Od dwóch tygodni przy upalnej i wilgotnej pogodzie problem się nasilił, a ja zaraz po wejściu do domu zaczynam pokasływać. Ciągły zapach amoniakowego szczocho-potu, wyprałam i wyszorowałam już WSZYSTKO i nic nie pomogło. Aż wreszcie dziś powąchałam ścianę i BINGO.... :( Poczytałam forum, poradziłam się znajomej, która jest chemikiem i sugeruje zneutralizowanie amoniaku jakimś kwasem, najlepiej 3% octem. Jutro zrobię pierwsze podejście. Może obędzie się bez skuwania tego cholerstwa i ponownego malowania świeżych ścian. Całą frajdę z wyremontowanego mieszkania diabli wzięli. Poza tym pod szafkami w kuchni już przecież octu nie zastosuję, więc ten cholerny zapach już tu zostanie :(