kamilox4 29.03.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam, Przymierzam się do budowy altany. Po przeczytaniu wielu tematów nie znalazłem podobnej konstrukcji dlatego proszę o pomoc. Altana (jeżeli można ją tak nazwać) będzie usytuowana przy ścianie garażu z powodu braku miejsca. Na rysunkach widać poglądową konstrukcję, wymiary złapane plus minus. Chciałbym zapytać czy taka konstrukcja ma sens. czy nie za rzadko są słupy i nie za długie krokwie. Jak to przymocować do ściany? Czy może nie mocować a dach oprzeć na słupach. Słupki jak i belki poziome planowane są w wymiarze 12x12, krokwie 5x10. Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 29.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Do ściany to tylko na wylot śrubą gwintowaną.A łat nie bedziesz miał? Pasowały by wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.03.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Czym chcesz to pokryć? Za mało krokwi, za małe przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilox4 29.03.2016 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Będzie pokryta gontem bitumicznym, a do takiej konstrukcji jakie przekroje należy dać? Dodałem tak na szybko krokwie. Wystarczy czy jeszcze jakieś trzeba dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilox4 31.03.2016 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 (edytowane) Udało mi się znaleźć czas i wszystko zmierzyłem i porobiłem dokładne pomiary i zdjęcia. Zdecydowałem się na słupy 12x12, belka pozioma 12x12, po podpowiedzi wiesiek6308 przekrój krokwi zwiększyłem na 12x6. W tym miejscy będzie budowana altanka: Prawdopodobny szkielet altanki: Wymiar: Pod altaną będzie wyłożona kostka. Altana będzie odsunięta 85 cm od płotu (tuje). Wyższe małe okienko będzie zamurowane. Z dużym oknem od garażu jeszcze nie wymyśliłem co robić. Myślałem zostawić okno. W takim wypadku belka będzie przechodziła przez okno. Drugim rozwiązaniem będzie zamocowanie śrubami belkę dachu do ściany garażu, w takim wypadku belki niższej przechodzącej przez okno by nie było. Proszę o podpowiedzi czy to wszystko zda egzamin. Edytowane 31 Marca 2016 przez kamilox4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilox4 04.04.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Temat zamykam. Jednak zrezygnowałem z własnoręcznego wykonania altany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts