Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altana narożna przy ścianie

kamilox4

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy altany. Po przeczytaniu wielu tematów nie znalazłem podobnej konstrukcji dlatego proszę o pomoc.

Altana (jeżeli można ją tak nazwać) będzie usytuowana przy ścianie garażu z powodu braku miejsca. Na rysunkach widać poglądową konstrukcję, wymiary złapane plus minus. Chciałbym zapytać czy taka konstrukcja ma sens. czy nie za rzadko są słupy i nie za długie krokwie. Jak to przymocować do ściany? Czy może nie mocować a dach oprzeć na słupach. Słupki jak i belki poziome planowane są w wymiarze 12x12, krokwie 5x10.

Proszę o podpowiedzi.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Udało mi się znaleźć czas i wszystko zmierzyłem i porobiłem dokładne pomiary i zdjęcia. Zdecydowałem się na słupy 12x12, belka pozioma 12x12, po podpowiedzi wiesiek6308 przekrój krokwi zwiększyłem na 12x6.

W tym miejscy będzie budowana altanka:

Podwórko.jpg

Prawdopodobny szkielet altanki:

Rysunki.jpg

Wymiar:

W1.jpg

W2.jpg

Pod altaną będzie wyłożona kostka. Altana będzie odsunięta 85 cm od płotu (tuje). Wyższe małe okienko będzie zamurowane. Z dużym oknem od garażu jeszcze nie wymyśliłem co robić. Myślałem zostawić okno. W takim wypadku belka będzie przechodziła przez okno. Drugim rozwiązaniem będzie zamocowanie śrubami belkę dachu do ściany garażu, w takim wypadku belki niższej przechodzącej przez okno by nie było.

Proszę o podpowiedzi czy to wszystko zda egzamin.

Edytowane przez kamilox4