Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc Buderusa

basior122

Recommended Posts

Witam

Chciałbym prosić o poradę gdyż stoję przed wyborem kotła marki Buderus i mam kilka opcji:

GB072 14 lub 20kw

GB162 15kw

GB172 14 lub 20kw (tu zastanawiam się czy może wybrac takie zintegrowane rozwiązanie bo pomieszczenie techniczne będzie pomieszczeniem użytkowym z wyjściem na ogród i będzie estetyczniej)

Ogólnie na podstawie tego co przeczytałem wnioskuję że 14kw powinien wystarczyć. Z drugiej strony czy jest sens dopłacać do GB162 15kw?

Informacje o domu:

- nowy dom pod warszawą, 167 użytkowej + 10 pom. tech. + 43 garaż (pomieszczenie ogrzewane i garaż prawdopodobnie też ale na niskiej temp około 10C)

- projekt indywidualny, wysoki salon około 25m2 na 4m. Reszta około 2,75m

- ława, ściany gazobeton 24cm + styro 20 grafit, wszystkie stoją na isomurze

- podłoga 20 cm styro

- użytkowa podłogówka + grzejniki w 3 łazienkach (2 wanny małe + 3 prysznice)

- rekuperacja

- okna 3 szybowy pakiet na profilu Gealan s9000 (82mm). Duże przeszklenia na południe. Od północy garaż.

- dach około 28-20 cm styro + EPDM balastowo

- 4 osoby (w tym 2 dzieci)

Kształt domu jest trochę nieregularny jeżeli patrzymy na garaż. Część użytkowa kwadrat z wystającym 1 pokojem poza obrys.

Jeżeli coś brakuje dodam.

Co myślicie jakie rozwiązanie będzie najlepsze? Z góry podziękował :)

Fota projektu:

A (2).jpg

Wizualizacja.jpg

Jeśli izolacja jest dobrze wykonana, to nawet 14kW będzie za duży. U mnie podobna wielkość domu, izolacja chyba nieco słabsza, tylko w dachu grubiej. Kocioł 3-14kW nie wykorzystuje nawet 1/2 swojej mocy, wystarczyłby spokojnie 10kW. Choć u Ciebie strefa zimniejsza, to izolacja może być=różnicy temperatur.

Tak uczciwie, 10kW powinien być nawet za duży, każdy wybrany będzie za duży.

ja w GB072 max moc wykorzystywałem jakies 8kw gdy było -20C, a tak obecną zimę działał na 5,6kw a teraz zmniejszyłem z powrotem na 3,2kw.

GB162 ma lepszy wymiennik (zachowuje sprawność podczas eksploatacji) i ma pompę elektroniczną (oszczędności na prądzie). Sprawność zbliżona. Jeśli wolisz audi zamiast seata, wybierz 162

ja w GB072 max moc wykorzystywałem jakies 8kw gdy było -20C, a tak obecną zimę działał na 5,6kw a teraz zmniejszyłem z powrotem na 3,2kw.

GB162 ma lepszy wymiennik (zachowuje sprawność podczas eksploatacji) i ma pompę elektroniczną (oszczędności na prądzie). Sprawność zbliżona. Jeśli wolisz audi zamiast seata, wybierz 162

Człowiek z Buderusa powiedział mi że od końca zeszłego roku coś się zmieniło (jakieś przepisy) i wszystkie mają pompę elektroniczną więc wychodziłoby że GB072 też ma. Ktoś coś wie w temacie?

zasobnik SU160. Mieszacza i sprzęgła nie warto zakłądając że robisz samo ogrzewanie podłogowe. 1000m to mało, bedziesz miał raczej więcej. ja mam chyba 2000m. tak czy inaczej szkoda prądu na dodatkowe komplikacje. Jeśli tańszy piec ma też pompę elektroniczną to warto go kupić zamiast 162

Witam, wczoraj wystartowal u mnie GB072V2 14kW + S120. Z tego co sie zorientowalem to V2 jest przystosowany do nowych norm a zmiana dotyczy wlasnie pompy i ta nowa jest juz elektroniczna. Sam nie widze sensu w doplacaniu do 162 chyba, ze estetyka ma dla Ciebie znaczenie lub zwyczajnie nie ruszaja cie takie koszty. Co do mocy kotla to bedzie najpewniej tak jak inni pisali (14kW) ale mozesz to sam policzyc jak wiesz jakiej mocy grzejniki potrzebujesz. Zsumuj wszystkie a pewnie i tak wyjdzie ci, ze 14kW to znacznie wiecej niz potrzebujesz.

• 1 month później...
Witam

Chciałbym prosić o poradę gdyż stoję przed wyborem kotła marki Buderus i mam kilka opcji:

GB072 14 lub 20kw

GB162 15kw

GB172 14 lub 20kw (tu zastanawiam się czy może wybrac takie zintegrowane rozwiązanie bo pomieszczenie techniczne będzie pomieszczeniem użytkowym z wyjściem na ogród i będzie estetyczniej)

Ogólnie na podstawie tego co przeczytałem wnioskuję że 14kw powinien wystarczyć. Z drugiej strony czy jest sens dopłacać do GB162 15kw?

Informacje o domu:

- nowy dom pod warszawą, 167 użytkowej + 10 pom. tech. + 43 garaż (pomieszczenie ogrzewane i garaż prawdopodobnie też ale na niskiej temp około 10C)

- podłoga 20 cm styro

- rekuperacja

- okna 3 szybowy pakiet na profilu Gealan s9000 (82mm). Duże przeszklenia na południe. Od północy garaż.

Kształt domu jest trochę nieregularny jeżeli patrzymy na garaż. Część użytkowa kwadrat z wystającym 1 pokojem poza obrys.

Fota projektu:

Witam,

Z opisu Pańskiego budynku wynika, że występuje dosyć duże zapotrzebowanie na c.w.u. (2 wanny + 3 prysznice). Kocioł o mocy 14kW jest oczywiście wystarczający na potrzeby CO, lecz może nie wystarczyć na podgrzanie ciepłej wody użytkowej. Proponuje wybrać kocioł GB 172 o mocy 20 kW z zasobnikiem ładowanym warstwowo o pojemności 150 l. W celu dodatkowej pomocy technicznej lub montażu zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus, których wyszukiwarka w zależności od miejsca, w którym znajduje się budynek, dostępna jest na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 660 301 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Z opisu Pańskiego budynku wynika, że występuje dosyć duże zapotrzebowanie na c.w.u. (2 wanny + 3 prysznice). Kocioł o mocy 14kW jest oczywiście wystarczający na potrzeby CO, lecz może nie wystarczyć na podgrzanie ciepłej wody użytkowej. Proponuje wybrać kocioł GB 172 o mocy 20 kW z zasobnikiem ładowanym warstwowo o pojemności 150 l. W celu dodatkowej pomocy technicznej lub montażu zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus, których wyszukiwarka w zależności od miejsca, w którym znajduje się budynek, dostępna jest na stronie http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 660 301 801.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Proponuję nie przesadzac, projektowe obciązenie tego budynku to ok 6-7 kW, co do cwu fakt ze są dwie wanny i 3 prysznice nie oznacza ze będą jednoczesnie uzytkowane, tym bardziej ze liczba domowników to 4 osoby w tym 2 dzieci. Resumując 14 kW to az nadto, 20 kW to przesada i to gruba przesada. Jezeli chodzi o zasobnik to proponuje 200l zamiast 150l

• 1 month później...
Witam

GB072 14 lub 20kw

GB162 15kw

Informacje o domu:

- podłoga 20 cm styro

- rekuperacja

Fota projektu:

Witam,

W mojej ocenie przy opisie Pańskiego budynku, przy podanym wykonaniu oraz powierzchni wystarczy kocioł 14kW. Najbardziej komfortowe rozwiązanie to kocioł GB172-14 z zasobnikiem ładowanym warstwowym. W celu montażu kotła zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem, do którego kontakt można znaleźć za pomocą wyszukiwarki na stronie internetowej http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 777 008.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus