Martinn 29.03.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Na załączonym zdjęciu przesyłam ścianę w garażu. powyżej jest taras a o zewnętrznej stronie jest rura spustowa z tarasu. ściana z betonu komórkowego 24 + 15 cm styropian i tynk. Nalot ma konsystencję proszku, słony. Ścina w tym miejscu choć wygląda na wilgotną nie jest. W garażu temperatura 16-19 stopni. Zanim wykończyłem taras w tym miejscu znajdował się odpływ wody z tarasu ( tymczasowy) więc bloczki mogły nasiąknąć wodą. Problem w tym ze od ukończenia tarasu minęło juz 1,5 roku a proces nie ustępuje. widoczna jest erozja tynku. Na posadzce widać sproszkowaną substancję która zbryla się. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 30.03.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 To "sproszkowana substancja" to wykwity, w zależności od tego co było wcześniej i składu klajstrów to są wodorotlenki np. wapnia i być może inne. To że teraz nie ma odpływu wody tu, nie oznacza, że w jakiś sposób woda się nie dostaje, albo z racji, że był odpływ woda tu nie podciąga. Zakitowanie samego odpływu może nic nie dać, bo wszystko mogło być zrobione tak by woda tędy szła. Zablokowane - zlikwidowane to próbuje przejść. Pytanie: czy to bywa kiedyś ostatnio suche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 30.03.2016 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 dawniej w tym pionie był odpływ tymczasowy z tarasu i pustaki mogły się "napić" sporo wody. Następnie na tarasie ( lato 2014) wykonano wylewkę ze spadkiem do środka tarasu. Nic nie ma prawa stać w rogach ponieważ spadek jest solidny, powyżej 3%. od środka tarasu w styropianie pod wylewką biegnie rura pcv odprowadzająca wodę z opływu na środku tarasu na zewnątrz. rura przechodzi przez murek którym obudowany jest taras i kończy się w koszu zlewowym gdzie podłączona jest rura. To co widać na zdjęciu jest suche więc wykluczam przecieki. Czy jest możliwe aby beton komórkowy tak długo oddawał wodę ( od wakacji 2014)? Oddaje do garażu ponieważ na zewnątrz ściana jest zaizolowana styropianem i tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 31.03.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Tak jest możliwe, pytanie jest jeszcze jedno: jaka jest i czy jest na dole w fundamencie izolacja pozioma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 31.03.2016 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Tak jest możliwe, pytanie jest jeszcze jedno: jaka jest i czy jest na dole w fundamencie izolacja pozioma... Ściana fundamentowa jest zabezpieczona masą bitumiczną następnie ocielona z zewnątrz styropianem 10 cm na to klej i siatka + folia i obsypana ziemią. Pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą nośną znajduje się papa. Doprecyzując ściana fundamentowa, zagęszczenie, chudziak na całości. nie ma izolacji poziomej pod chudziakiem. zanim została wymurowana ściana nośna bo o niej mowa na chudziaku rozłożono papę i na niej pierwsza warstwa bloczków i tak dalej. Pozioma izolacja w postaci styropianu jest dopiero pomiędzy chudziakiem a posadzkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.04.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Na moje oko wygląda to tak jakby wilgoć była podciągana w jakimś miejscu i w tym miejscu miała najłatwiej wyjść, lub co bardziej pewnie po prostu kończy się zabezpieczenie ściany. Jeśli stało się to po jakimś czasie to może to wskazywać że z jakiegoś powodu izolację "szlag trafił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 05.04.2016 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Pojawił sie również na zewnątrz. w tym miejscu poziom kanalizacyjny wychodzi z budynku na zewnątrz. Czy może byc związane z brakiem wentylacji szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 06.04.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Może być. To co tam jest to wilgoć. Zasada prosta - jeśli odpadną wszelkie możliwości i pozostaną te najdziwniejsze to masz odpowiedź nawet jeśli jest dziwna. Założenie proste: tam coś cały czas albo dość długo i mocno dostarcza wilgoć. Ściana : sucha, izolacja: jest (pozioma i pionowa), w domu sucho... trzeba szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 06.04.2016 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Powoli skłaniam się do rozebrania kostki i odkopania ściany fundamentowej do ławy. Szkoda ze nie mogę dodać fotki jak to wygląda z zewnątrz. Dodawanie załączników wysypuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika9030 10.04.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 U nas na scianie tez powstały dziwne plamy z bialym solnym nalotem ,czy doszedłeś co to jest u Ciebie? masze ściany z betonu komórkowego 24 + 15 cm styropian i tynk budynek nie ogrzewany przez zimę, plamy są w dwóch miejscach pod oknami z jednej strony budynkuwstawiam zdjecie 1 plama http://images77.fotosik.pl/493/9a93d0a04db2efebmed.jpg a to 2 plamahttp://images77.fotosik.pl/493/50bfd844af403d4cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 10.04.2016 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Jeszcze jestem w trakcie śledztwa. Na wtorek mam zaplanowaną wizytę gościa który wykonywał izolacje zewnętrzną i gościa który budował dom. U mnie też jest beton komórkowy 24 + 15 styropian. Podobnie jak na zdjęciach problem zaczął się w środkowej części ściany rozchodząc się ku górze i dołowi. Czy są wykwity na zewnętrznej elewacji? Może to kwestia braku ogrzewania? mój garaż również jest nie ogrzewany i od tego miejsca do bramy garażowej jest około 1m. Mam przygotowane podejście pod grzejnik lecz nie montowałem bo zimą jest 17-19 stopni od kotłowni która graniczy z garażem gdzie nie ma drzwi.Tak wygląda z zewnątrz. Zależy od pogody. Dzisiaj jest o około 20% węższy pas zainfekowanyhttp://images75.fotosik.pl/495/c89679e45fe920b1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.04.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Małe pytanie: nie masz czasem dostępu powietrza między styro a ścianę? Nie wiem skąd mi się na murku wilgoć wzięła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 11.04.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Jeszcze jestem w trakcie śledztwa. Na wtorek mam zaplanowaną wizytę gościa który wykonywał izolacje zewnętrzną i gościa który budował dom. U mnie też jest beton komórkowy 24 + 15 styropian. Podobnie jak na zdjęciach problem zaczął się w środkowej części ściany rozchodząc się ku górze i dołowi. Czy są wykwity na zewnętrznej elewacji? Może to kwestia braku ogrzewania? mój garaż również jest nie ogrzewany i od tego miejsca do bramy garażowej jest około 1m. Mam przygotowane podejście pod grzejnik lecz nie montowałem bo zimą jest 17-19 stopni od kotłowni która graniczy z garażem gdzie nie ma drzwi. Tak wygląda z zewnątrz. Zależy od pogody. Dzisiaj jest o około 20% węższy pas zainfekowany http://images75.fotosik.pl/495/c89679e45fe920b1med.jpgCzy jest dojście żeby zobaczyć połączenie ocieplenia ściany z dachem, może przy montazu ocieplenia nacięli gdzies folię i się wlewa woda za styropian? Nie chce mi się wierzyć że to się wykrapla w ścianie, gdyby przy tak wysokiej temperaturze tyle się lało to zimą miałbyś jezioro pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinn 11.04.2016 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 U góry jest taras obudowany murkiem dookoła. Na pewno nie idzie to z góry bo wilgoć pojawia się tylko na dole. Poza tym tego dnia ostro lałem wodę na taras. żadnego przecieku. Tym bardziej ze odpływ z tarasu jest na jego środku Mirek tarasu jest kończony blachą. Pod spodem płyta osb a pod nią styropian i klej z siatką.Wydaje mi się ze to idzie z dołu ale nie ma chyba innej rady jak odsłonić kawałek elewacji podobnie od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 11.04.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Z dołu w sensie ze podciąga od fundamentu? Tam mozna w sumie kostkę rozebrać i trochę odkopać. Jestem bardzo ciekawy jak się ta sprawa rozwiąże. W każdym razie demolkę elewacji zostawcie na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.04.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 To co na zdjęciach to zacieki z góry. Nie z dołu to widać.Jak masz taras nad tym to i on jest winien. Nie masz izolacji na poziomie płyty żelbetowej i po niej ścieka do ściany i po elewacji pogina do dołu. Te wykwity co na wcześniejszych zdjęciach to tynki w środku gipsowe? Jak gipsowe to i sprawa wyjaśniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts