Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne wykwity na ścianie

Martinn

Recommended Posts

Na załączonym zdjęciu przesyłam ścianę w garażu. powyżej jest taras a o zewnętrznej stronie jest rura spustowa z tarasu. ściana z betonu komórkowego 24 + 15 cm styropian i tynk. Nalot ma konsystencję proszku, słony. Ścina w tym miejscu choć wygląda na wilgotną nie jest. W garażu temperatura 16-19 stopni. Zanim wykończyłem taras w tym miejscu znajdował się odpływ wody z tarasu ( tymczasowy) więc bloczki mogły nasiąknąć wodą. Problem w tym ze od ukończenia tarasu minęło juz 1,5 roku a proces nie ustępuje. widoczna jest erozja tynku. Na posadzce widać sproszkowaną substancję która zbryla się.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

IMG_8039.jpg

To "sproszkowana substancja" to wykwity, w zależności od tego co było wcześniej i składu klajstrów to są wodorotlenki np. wapnia i być może inne. To że teraz nie ma odpływu wody tu, nie oznacza, że w jakiś sposób woda się nie dostaje, albo z racji, że był odpływ woda tu nie podciąga. Zakitowanie samego odpływu może nic nie dać, bo wszystko mogło być zrobione tak by woda tędy szła. Zablokowane - zlikwidowane to próbuje przejść. Pytanie: czy to bywa kiedyś ostatnio suche?

dawniej w tym pionie był odpływ tymczasowy z tarasu i pustaki mogły się "napić" sporo wody. Następnie na tarasie ( lato 2014) wykonano wylewkę ze spadkiem do środka tarasu. Nic nie ma prawa stać w rogach ponieważ spadek jest solidny, powyżej 3%. od środka tarasu w styropianie pod wylewką biegnie rura pcv odprowadzająca wodę z opływu na środku tarasu na zewnątrz. rura przechodzi przez murek którym obudowany jest taras i kończy się w koszu zlewowym gdzie podłączona jest rura. To co widać na zdjęciu jest suche więc wykluczam przecieki. Czy jest możliwe aby beton komórkowy tak długo oddawał wodę ( od wakacji 2014)? Oddaje do garażu ponieważ na zewnątrz ściana jest zaizolowana styropianem i tynkiem.

Tak jest możliwe, pytanie jest jeszcze jedno: jaka jest i czy jest na dole w fundamencie izolacja pozioma...

Ściana fundamentowa jest zabezpieczona masą bitumiczną następnie ocielona z zewnątrz styropianem 10 cm na to klej i siatka + folia i obsypana ziemią. Pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą nośną znajduje się papa. Doprecyzując ściana fundamentowa, zagęszczenie, chudziak na całości. nie ma izolacji poziomej pod chudziakiem. zanim została wymurowana ściana nośna bo o niej mowa na chudziaku rozłożono papę i na niej pierwsza warstwa bloczków i tak dalej. Pozioma izolacja w postaci styropianu jest dopiero pomiędzy chudziakiem a posadzkami.

Na moje oko wygląda to tak jakby wilgoć była podciągana w jakimś miejscu i w tym miejscu miała najłatwiej wyjść, lub co bardziej pewnie po prostu kończy się zabezpieczenie ściany. Jeśli stało się to po jakimś czasie to może to wskazywać że z jakiegoś powodu izolację "szlag trafił"

Może być. To co tam jest to wilgoć. Zasada prosta - jeśli odpadną wszelkie możliwości i pozostaną te najdziwniejsze to masz odpowiedź nawet jeśli jest dziwna. Założenie proste: tam coś cały czas albo dość długo i mocno dostarcza wilgoć. Ściana : sucha, izolacja: jest (pozioma i pionowa), w domu sucho... trzeba szukać dalej.

U nas na scianie tez powstały dziwne plamy z bialym solnym nalotem ,czy doszedłeś co to jest u Ciebie?

masze ściany z betonu komórkowego 24 + 15 cm styropian i tynk budynek nie ogrzewany przez zimę, plamy są w dwóch miejscach pod oknami z jednej strony budynku

wstawiam zdjecie 1 plama

http://images77.fotosik.pl/493/9a93d0a04db2efebmed.jpg

a to 2 plama

http://images77.fotosik.pl/493/50bfd844af403d4cmed.jpg

Jeszcze jestem w trakcie śledztwa. Na wtorek mam zaplanowaną wizytę gościa który wykonywał izolacje zewnętrzną i gościa który budował dom. U mnie też jest beton komórkowy 24 + 15 styropian. Podobnie jak na zdjęciach problem zaczął się w środkowej części ściany rozchodząc się ku górze i dołowi. Czy są wykwity na zewnętrznej elewacji? Może to kwestia braku ogrzewania? mój garaż również jest nie ogrzewany i od tego miejsca do bramy garażowej jest około 1m. Mam przygotowane podejście pod grzejnik lecz nie montowałem bo zimą jest 17-19 stopni od kotłowni która graniczy z garażem gdzie nie ma drzwi.

Tak wygląda z zewnątrz. Zależy od pogody. Dzisiaj jest o około 20% węższy pas zainfekowany

http://images75.fotosik.pl/495/c89679e45fe920b1med.jpg

Jeszcze jestem w trakcie śledztwa. Na wtorek mam zaplanowaną wizytę gościa który wykonywał izolacje zewnętrzną i gościa który budował dom. U mnie też jest beton komórkowy 24 + 15 styropian. Podobnie jak na zdjęciach problem zaczął się w środkowej części ściany rozchodząc się ku górze i dołowi. Czy są wykwity na zewnętrznej elewacji? Może to kwestia braku ogrzewania? mój garaż również jest nie ogrzewany i od tego miejsca do bramy garażowej jest około 1m. Mam przygotowane podejście pod grzejnik lecz nie montowałem bo zimą jest 17-19 stopni od kotłowni która graniczy z garażem gdzie nie ma drzwi.

Tak wygląda z zewnątrz. Zależy od pogody. Dzisiaj jest o około 20% węższy pas zainfekowany

http://images75.fotosik.pl/495/c89679e45fe920b1med.jpg

Czy jest dojście żeby zobaczyć połączenie ocieplenia ściany z dachem, może przy montazu ocieplenia nacięli gdzies folię i się wlewa woda za styropian? Nie chce mi się wierzyć że to się wykrapla w ścianie, gdyby przy tak wysokiej temperaturze tyle się lało to zimą miałbyś jezioro pod domem.

U góry jest taras obudowany murkiem dookoła. Na pewno nie idzie to z góry bo wilgoć pojawia się tylko na dole. Poza tym tego dnia ostro lałem wodę na taras. żadnego przecieku. Tym bardziej ze odpływ z tarasu jest na jego środku Mirek tarasu jest kończony blachą. Pod spodem płyta osb a pod nią styropian i klej z siatką.

Wydaje mi się ze to idzie z dołu ale nie ma chyba innej rady jak odsłonić kawałek elewacji podobnie od wewnątrz.

To co na zdjęciach to zacieki z góry. Nie z dołu to widać.

Jak masz taras nad tym to i on jest winien. Nie masz izolacji na poziomie płyty żelbetowej i po niej ścieka do ściany i po elewacji pogina do dołu.

Te wykwity co na wcześniejszych zdjęciach to tynki w środku gipsowe? Jak gipsowe to i sprawa wyjaśniona.