Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie prądu do mieszkania

Recommended Posts

Mam taką sytuację. Kupiłem mieszkanie, w którym od 2 lat nie ma prądu bo właściciel mieszka gdzie indziej a nie chciał płacić przesyłów itd.

Teraz mamy podpisać umowę na dostarczanie energii elektrycznej pewnie z Tauronem i mam zasadnicze pytanie.

Wg tabeli w Tauronie przy zabezpieczeniu ogranicznika mocy 25A maksymalna wysokość mocy przyłączeniowej wynosi 4,3-5,3 kW. Pani prosiła, że po zawarciu umowy musimy te wartości ustalić standardowo zabezpieczenie jest 20A. Tylko teraz przy remoncie kuchni będzie płyta indykcyjna, która całkowitą moc ma 7kW ( oczywiście przy wszystkich polach na maksa), jednak nawet jeśli płyta nie będzie szła na full niech potrzebuje 5kW a gdzie dodatkowe sprzęty w domu jak lodówka, światło itd.

Czy nawet przy maksymalnej dostępnej mocy przyłączeniowej będzie wystarczająco?

Jest ewentualnie możliwość podłączenia 3 fazy tylko nie wiem jakie to są koszty i czy faktycznie się opłaca to robić w przypadku mieszkania?

Doradźcie coś bo nie wiem co z tym fantem zrobić. Bo widzę, że przy 3 fazie te moce są bardzo duże i tak na prawdę tylko z tej 3 fazy korzystała by kuchnia indukcyjna.

Będę wdzięczny za info jak ugryźć temat.

pozdrawiam

Dziękuję za film ale jak by nie patrzeć to jest ominięcie trochę problemu po prostu ograniczenie mocy kuchenki pytanie jednak bardziej dotyczyło jak ogarnąć instalację elektryczną nawet pod sprzęt większej mocy. Czy warto próbować podłączyć siłę czy ewentualnie zrobić coś innego.:-)

Mam i żonę i syna:)

Ale już zaczynają się schody w sprawie 3f. Pani z Taurona powiedziała, że więcej niż 5,3kW nie są w stanie dostarczyć przy jednej fazie. Jeśli chcę 3f to muszę najpierw uzyskać zgodę wspólnoty mieszkaniowej a potem złożyć wniosek na podstawie którego zrobią wycenę podłączenia 3f. Czuję, że będzie lipa po całości.

Dzięki za rady