cameleoon 30.03.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Jestem po montażu okien ale mam wątpliwości czy wszystko jest tak jak powinno. Chodzi przede wszystkim o izolację pianką. Nie wszystkie miejsca miedzy murem a oknem są szczelnie zapiankowane. W niektórych miejscach widać nawet bok okna a tam gdzie jest zbyt mała szczelina pianki nie ma w ogóle. Czy ewentualnie da się to dodatkowo zapiankować i odciąć nadmiar pianki i zasylikonować. Wszystkie zdjęcia zrobione są od zewnątrz budynku. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 30.03.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Tylko jedno zdjęcie z części progowej, ale strach się bać, co tam się będzie działo, jak tak jest wszędzie i tak to zostanie:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 30.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witam Kolejny temat, gdzie widać totalny brak kompetencji ekipy montażowej - może zaczniecie NAZYWAĆ tych swoich wykonawców ?? tak aby inny Inwestor już się na naciął na takowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.03.2016 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Kolejny temat, gdzie widać totalny brak kompetencji ekipy montażowej - może zaczniecie NAZYWAĆ tych swoich wykonawców ?? tak aby inny Inwestor już się na naciął na takowych. Michał, jest to szokujące, naprawdę szokujące. FM istnieje ponad 15 lat, sam tu się obracam już 12 lat i co ? Ciągle pojawiają się takie posty, Szok po prostu szok. Piszemy tu o nowych technologiach, podajemy szczegóły montażu wynikające z naszego doświadczenia i wiedzy - jakże często przez "domorosłych fachowców" wyśmiewane Podajemy obliczenia itp i później widzimy .... no własnie, widzimy prozę życia montażowego w Polsce Montaż szczelny - ależ po co to Panu. Pewnie naczytał się Pan Muratora z tam głupoty gadają by tylko Pana na kase naciagnąć Montaż w ociepleniu - czy Pan zwariował i kasę wyrzuca w błoto. . . itp Brednie wciskane klientom bo liczy się.... cena, niestety cena która musi być niższa bo konkurencja jest o stówę droższa. Ręce i biust opada szanowny cameleoon tam gdzie nie ma wogóle piany - dopianować. Tam gdzie piany jest za mało - dopianować. Sprawdzić czy jest prawidłowe podparcie - jak nie ma - podeprzeć. Tam gdzie luz jest za mały... usiąść i płakać bo ktoś źle wymierzył okna i przed montażem nie poszerzył otworu by naprawić swój błąd. Sprawdzić punkty mocowania - jak źle, wyciąć pianę, dodać kotwy, zapianować. Echhh.....proza życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 31.03.2016 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Przede wszystkim dziękuję za odzew i pomoc!!! Kurcze, najlepsze w tym wszystkim jest to że, że byłem w kilku firmach i każda twierdzi , że konkurencja to partacze!!!Nie będę płakał nad rozlanym mlekiem tylko muszę to jakoś poprawić, ewentualnie jeśli będzie taka potrzeba jeszcze raz wykonać montaż.Tylko teraz co? Mam wytknąć te wszystkie rzeczy ekipie montażowej? Proszę się ze mnie nie śmiać ale po to ich wziąłem żeby zamontowali okna,.. nie wiem czy 50, 60 % budowlańców to partacze???nie chcę nikogo obrażać oczywiście,,,gdybym umiał sam to zrobić to bym przecież sam sobie okna założył!!! TO po pierwsze a po drugie ...zapłaciłem dopiero połowę za całość i drugą połowę mam dopłacić ale jeszcze tego nie zrobiłem!!! Kotew jest raczej dużo okna wydają się siedzieć stabilnie! Sama piana nie jest problemem ale zależy mi żeby to było faktycznie dobrze zrobione!!!! Do: Tylko jedno zdjęcie z części progowej, ale strach się bać, co tam się będzie działo, jak tak jest wszędzie i tak to zostanie!!! tak jest faktycznie tylko w jednym miejscu ale okno jest położone na konstrukcji drewnianej można wyjąć okno i zwiększyć prześwit...ale ...jest to okno trójkątne i przy ramionach trójkąta jest spokojnie z 1,5 cm luzu - obecnie zapiankowane ale można ten trójkąt po prostu podnieść??Bardzo proszę o pomoc i dziękuję! PS. zastanawiałem się nad ciepłym montażem ale dwie firmy powiedziały mi że po co to w ogóle Panu??? to jest takie podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.03.2016 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Warto przyjrzeć się podparciu okien oraz sposobowi kotwienia. Piankę zawsze można dodać. Podobnie jak przedmówca uważam, że na forum mamy przerost formy - montaż w ociepleniu, ciepły montaż, kosmiczne technologie, doktoraty pisane z montażu okien - pamiętajmy o reklamie szeptanej i celowym wywoływaniu dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.03.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 trójkąty wyjąłbym i podniósł by można było podeprzeć prawidłowo i uszczelnić to miejsce - najbardziej newralgiczne dla całego montażu oknajedna z przykładowych instrukcji montażu - link powoduje ściągnięcie PDFhttps://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi0woO8yerLAhXD6CwKHft1Dh8QFggwMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.aluplast.com.pl%2Fuploads%2Ffiles%2FMontaz_okien_w_swietle_gwaracji_i_zalecen_producentow.pdf&usg=AFQjCNFUR-gvsQcsRRJZFYNfeJSeC7plsQ&sig2=-ORWM163uBi2RCKkvkxvhQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 01.04.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Okna są raczej duże, pod oknem tarasowym hst też nie ma praktycznie w ogóle prześwitu tyle że tam są poszerzenia...czy taki hs też musi być podniesiony? Tam piana została po prostu wygnieciona pod ciężarem okna hst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 01.04.2016 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.04.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam Piękne okna i ... nie najlepszy montaż, szkoda.Drzwi HST wymagają do prawidłowego działania idealnego wypoziomowania, taki luz jak na fotkach jest ok pod warunkiem, że te kilkumilimetrowe luzy są podparte i to gęsto. O braku uszczelnienia nie wspominam bo i przy innych oknach go nie widziałem więc ... widać taka "norma" u Ciebie. Kolejni wykonawcy wyciągną te beznadziejnie wciśnięte kliny i ... na czym spocznie ta ciężka konstrukcja ??? Na moje opadnie i będzie chodzić źle.Nie widzę też żadnego zabezpieczenia przed ewentualnym "wypchnięciem" poszerzeń w trakcie kolejnych prac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.04.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Hs to zhpelnie inna bajka. Tak jak masz prawidlowo podpartego HS jak u ciebie to nawet nak tam nie bedzie piany nic sie nie stanie bo na chudziak pojdzie ocieplenie. Wazne by od wewnatrz bylo szczelnie czyli dodac folie paroszczelna i z zewnątrz takze a pozniej izolacja przeciwwodna tarasu polaczonaa szcelnie z.poszerzeniem i masz prpblem HS z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.04.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam Hs to zhpelnie inna bajka. Tak jak masz prawidlowo podpartego HS jak u ciebie to nawet nak tam nie bedzie piany nic sie nie stanie bo na chudziak pojdzie ocieplenie. Wazne by od wewnatrz bylo szczelnie czyli dodac folie paroszczelna i z zewnątrz takze a pozniej izolacja przeciwwodna tarasu polaczonaa szcelnie z.poszerzeniem i masz prpblem HS z glowy a gdzie widzisz to prawidłowe podparcie ? Na moje na chudziaku nie stoi tylko są powciskane kliny a jak będą robić ocieplenie posadzki to je wywalą i ... dupa. Sam wiesz, że tutaj każdy mm ważny Pod tak ustawionego HSa powinno się władować dołem podkładki do szklenia i wtedy by było po sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.04.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 W komorce nie widze szczegolow. Zakladam ze podparcie jest co20-30 cm jak byc powinno.Skupilem sie tylko na ewe tualnym braku piany w tym miejscu. Zakniete szcelnie powietrze tez jest izolatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 02.04.2016 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Kurcze czyli czeka mnie pewnie przeprawa z firmą montażową, dziękuję za pomoc. Muszę to jakoś załatwić...okna nie były tanie więc na samym montażu nie ma co żałować ale jak zwykle życie weryfikuje! Rozumiem że punkty podparcia powinno być widać? te co 20 ? 30 cm? To jest dopiero mój pierwszy dom....jest ktoś może w małopolsce kto mógłby obiektywnie ocenić montaż? Z samą pianka faktycznie nie ma problemu bo to można uszczelnić ale jak napisał "nikt ważny" (dziękuję ) - wadliwie zamontowana stolarka pozbawia mnie gwarancji na okna!!!! A przede wszystkim też chciałbym się cieszyć widokiem a nie przeklinać za każdym razem jak na nie spojrzę. Teraz to można jeszcze spokojnie poprawić ale jak już będzie wszystko zrobione w domu to będzie gorzej!!! Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 03.04.2016 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) chodzę i oglądam i myślę i sprawdzam i myślę!!! Niestety nie widać czy okna są podparte - widać tylko kliny które teraz oczywiście popierają konstrukcje ale dodatkowego podparcia nie widać! Są trzy okna licząć ode lewej 1 okno - szerokość 3,6 m na dole pięć kotew ale żadna nie przymocowana, w pionie 4 kotwy, od góry 5! Jeśli chodzi o największe okno hst to jest tak wciśnięte - na styk - że tam od góry nawet nie ma jak pianki wstrzelić!! no i trochę wystaję poza lico ściany na zewnątrz okno trójkątne na piętrze ma prawie 5 metrów szerokości - podstawa trójkąta ( składa się z trzech kwater połączonych łącznikami systemowymi ) i spód wygląda tak - tutaj zdjęcie przedstawiające kotew dla porównania więc może pod oknem jest 0, 5 cm luzu! Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez cameleoon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 03.04.2016 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 róg trójkąta i kliny[ATTACH=CONFIG]351805[/ATTACH] i sposób kotwienia[ATTACH=CONFIG]351806[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]351807[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.04.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 [ATTACH=CONFIG]351802[/ATTACH] Tu niestety jest poważny problem. Brak luzu przy kolorowym oknie o sporej wysokości może się skończyć zniszczeniem okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 03.04.2016 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Kurcze poczytałem w internecie i faktycznie wynika z tego że luz w takim oknie to około 2,5 cm!!!!Żeby spokojnie to mogło pracować przy zmianach temperatur! Ale co w takiej sytuacji? Zmniejszyć poszerzenia o ok 2 cm?Czy tak można? Jeśli tak to pociąga za sobą zdemontowanie i ponowny montaż pozostałych dwóch okien balkonowych żeby wyrównać poziom całości? No i czy wtedy przy pozostałych tych dwóch oknach nie będzie zbyt dużego luzu na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.04.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Wszystko zalezy od Ciebie.Obnizenie posadowienia HS bedzie mialo wplyw na obnizenie poziomu posadzki ze wszystkimi konsekwencjami dla innych otworowBalkonow mozesz nie ruszac bedziezz mial tylko wyzszy prog a jesli sa na innej scianie to roznica w wysokosci nie bedzie sie az tak rzucala.w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts