Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jestem po montażu okien!! Czy wszystko jest dobrze???

Recommended Posts

Ale na pewno zostawić tak tego nie można?????

to...wszystko zaczęło już tak fajnie wyglądać....

2016-04-03 14.44.49.jpg

kurcze

a co z klinami? one maja tam zostać?

tutaj na zdjęciu widać prześwit na drugą stronę okna obok klina? tak ma być ? to norma? trzeba je wyjąć i zapianowawać te miejsca?

2016-04-03_14.52.09[1].jpg

Edytowane przez cameleoon

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale na pewno zostawić tak tego nie można?????....
Bwojtek już ci powiedział. Jak widzę z lekka niedowierzałeś i potwierdzenie jego słów znalazłeś w sieci

Zrobisz jak uważasz ale miej świadomość ze w przypadku jakiejkolwiek reklamacji zostanie ona odrzucona z powodu karygodnych błędów montażu - za mały/brak luzu montażowego, za mała liczba kotew, jak piszesz także brak podparcia okien

Kaszana

Te kliny akurat są z boku okna trójkątnego. Ale są też takie podpierające całą konstrukcję?

Co z nimi?

Wyjąć je?

Tam zostaną otwory które trzeba zapanować, zostawić? Podpiera się na nich konstrukcja okna.

Co do dużego okna hst firma montażowa przyjedzie wyjmą go i obetną ze spodu na poszerzeniu żeby uzyskać luz na górze okna. Pozostaje jeszcze poziom pozostałych okien balkonowych, bo obniży się wysokość podłogi i jeśli trzeba będzie je obniżyć to wtedy tak zrobią a jeśli nie a tylko próg będzie wyższy to tak już zostawie.

chyba mam kolejny problem...

Trójkątne okno w dachu! Problem polegał na tym, że trzeba było zmniejszyć prześwit okna tak żeby spokojnie po zamontowaniu okna można było odpowiednio docieplić wnętrze, żeby ocieplenie plus płyta kartonowo-gipsowa nie zachodziła na szybę okna. Brakowało około 5 cm. Zabrałem swojego majstra na budowę żeby coś doradził no i doradził żeby całą jaskółkę obić deskami (to wystarczy żeby spokojnie włożyć okno i docieplić ) no i tak zrobiłem. Potem przyjechał Pan od okien wziął wymiar - okno zostało zamontowane i wieje....ale niby jak ma nie wiać skoro są takie szpary między samymi deskami!!!! Czy można to jakoś zaizolować? Czy trzeba demontować trójkąt i zrobić nową konstrukcję??? Oczywiście to co teraz widać zniknie pod dociepleniem dachu niemniej jednak z zewnątrz będą te szpary przecież!!

2016-04-06 16.24.54 H.jpg 2016-04-06 16.24.28.jpg 2016-04-06 16.24.07.jpg 2016-04-06 16.23.32.jpg 2016-04-06 16.23.48.jpg

Tak, oczywiście to będzie z zewnątrz obite deskami tak na gotowo myślę ok 2 centymetrowymi ale czy to wystarczy? Czy ewentualnie dać tam jeszcze na te deski jakąś izolacje?

tak było przed włożeniem okien

2016-04-06 19.01.36.jpg

widać te szpary , pianka izolacyjna do okien łączy się bezpośrednio z tymi deskami i nie wypełni przestrzeni między nimi.

skoro będziesz obijał od zewnątrz kup folię paroprzepuszczalną takiej szerokości by przyklejona do czoła okna mogła być przyklejona do krokwi

Jeśli od wewnątrz podobnie będziesz zasłaniał także część (wystarczy choćby i 5 mm) obrabiał to taki sam manewr zastosuj ale stosując folię paroszczelną

Z zewnątrz wygląda to tak....czyli folie paroprzepuszczalną położyć tak jak jest zaznaczone grubą czarną linią na całości ( szerokości desek) aż do czołowej krokwi? ( tam na dolnej części jest zamalowane jak folia miała by leżeć ) jeśli tak to czy mogę zostawić otwory na ledy czy lepiej żeby folia była w całości?

2016-04-06 20.18.06 a.jpg

otwory na ledy ????

Choinkę w lecie robisz ? ;)

Słuchaj szanowny czytelniku tego forum.

Masz problem i masz podany sposób jego rozwiązania. Zapewne jeden z kilku ale jak widzę jakoś chętnych do pomocy Tobie nie widać.

Musisz uniemożliwić wnikanie pary wodnej z wnętrza w pianę a przede wszystkim w drewno. Ta folię paroszczelną musisz połączyć z folią jaką dasz od wewnątrz na ocieplenie dachu, To połączenie musi być SZCZELNE. Dobrze by tez było by wiatr z zewnątrz nie był wdmuchiwany w szczeliny między dachami skoro "fachowiec" tak ci te deski nabił nie uszczelniając połączenia i zostawiając aż takie szpary - do tego służyć będzie folia paroprzepuszczalna od zewnątrz. Każdy otwór na ledy czy bombki ;) nie zagwarantuje szczelności i tym samym całe działania zdadzą się psu na budę

Pomyśl jak te ledy zamontować inaczej, gdzie indziej, cokolwiek byleby nie naruszyć szczelności tego co już ci spierniczyli

Ale na pewno zostawić tak tego nie można?????

to...wszystko zaczęło już tak fajnie wyglądać....

[ATTACH=CONFIG]351827[/ATTACH]

...

Może "fajnie" wygląda teraz... poczekaj ze dwa sezony i naocznie stwierdzisz jak zachowują się duże, kolorowe okna, zwłaszcza od strony nasłonecznionej.

Zwykle tak fajnie już nie jest.

Nie wnikam, czyja jest wina, ale niektóre konstrukcje, zwłaszcza HST, nie mają praktycznie luzów góra/dół.

Na Twoim miejscu zmieniłbym poszerzenia na niższe o 4 cm i opuścił te drzwi o jakieś 2 cm, obniżając tym samym poziom całej podłogi.

Sądzę, że przemontowanie na tym etapie to rozwiązanie najmniej kosztowne i chyba najrozsądniejsze.

Dzięki za wszelką pomoc.

Mam pytanie jeszcze takie bardziej formalne.

Sprzedawca twierdzi że da mi fakturę tylko i to jest podstawą do gwarancji!

Na fakturze nie ma żadnych warunków przecież czego dotyczy gwarancja. Czy mogę prosić żeby mi wydał osobny dokument gwarancyjny czy faktycznie wystarczy faktura?

Dzięki wielkie

Jestem po montażu okien ale mam wątpliwości czy wszystko jest tak jak powinno.

Chodzi przede wszystkim o izolację pianką. Nie wszystkie miejsca miedzy murem a oknem są szczelnie zapiankowane.

W niektórych miejscach widać nawet bok okna a tam gdzie jest zbyt mała szczelina pianki nie ma w ogóle.

Czy ewentualnie da się to dodatkowo zapiankować i odciąć nadmiar pianki i zasylikonować.

Wszystkie zdjęcia zrobione są od zewnątrz budynku.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam forumowiczów.

Niedawno miałem montowane okna, drzwi wejściowe i bramę garażową. Otwór pod drzwi wejściowe był u góry na styk, nie było jak wtrysnąć pianki. Monterzy najpierw podkuli nadproże robiąc szczelinę ok 2cm i dopiero wtrysnęli piankę niskoprężną. Tak jak u Ciebie widać na zdjęciu nie powinno być!. Teraz trochę za późno na piankę, bo nie ma gdzie wcisnąć wężyka aplikującego. Trzeba najpierw przygotować otwór. Widzę, że ekipa monterska nie bardzo rozgarnięta. Trzeba pilnować na każdym kroku i trochę się znać na sztuce budowlanej. Chociaż trochę, bo monterzy wykorzystują z premedytacją laików. Pozdrawiam.

Dzięki za wszelką pomoc.

Mam pytanie jeszcze takie bardziej formalne.

Sprzedawca twierdzi że da mi fakturę tylko i to jest podstawą do gwarancji!

Na fakturze nie ma żadnych warunków przecież czego dotyczy gwarancja. Czy mogę prosić żeby mi wydał osobny dokument gwarancyjny czy faktycznie wystarczy faktura?

Dzięki wielkie

Nie ma umowy gwarancyjnej = nie ma gwarancji. Oczywiście pozostają uprawnienia konsumenckie (2 lata), które nie zawsze są "lepsze" niż gwarancja.

Nie ma umowy gwarancyjnej = nie ma gwarancji. Oczywiście pozostają uprawnienia konsumenckie (2 lata), które nie zawsze są "lepsze" niż gwarancja.

W dniu 19.02.16 r. miałem montowane okna Oknoplast. Gwarancją jest faktura za zakup oraz montaż okien przez autoryzowanego przedstawiciela Oknoplast-u.