Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jestem po montażu okien!! Czy wszystko jest dobrze???

Recommended Posts

Okna są duże ale miały być przede wszystkim ciepłe! !!

Liczyłem się z tym że nie będą tanie i oczywiście tak też było.

Moim zdaniem okna są piękne i jestem zadowolony jak na dzisiaj oczywiście wszystko się pewnie okaże w trakcie użytkowania - jest to pakiet pasywny - Passiv Infiniti domela - co do montażu to chyba wole się już nie wypowiadać...na paczątku zakładałem że będzie ciepły montaż

..ale jedna firma mówi a po co to panu. .druga firma ale to panu nic nie da i no cóż. ..zostało tak jak zostało. ..sama piana....ale...po moim montażu doszedłem do wniosku że chyba sam zacznę sprzedawać i montować okna...przecież na tym nie trzeba się znać!!!! Najważniejsze żeby umieć sprzedać okno!!!!

Reszta jest nieważna. ..a tak na poważnie to równie dobrze mógłbym te okna sam zamontować patrząc na to wszystko.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna są duże ale miały być przede wszystkim ciepłe! !!

Liczyłem się z tym że nie będą tanie i oczywiście tak też było.

Moim zdaniem okna są piękne i jestem zadowolony jak na dzisiaj oczywiście wszystko się pewnie okaże w trakcie użytkowania - jest to pakiet pasywny - Passiv Infiniti domela - co do montażu to chyba wole się już nie wypowiadać...na paczątku zakładałem że będzie ciepły montaż

..ale jedna firma mówi a po co to panu. .druga firma ale to panu nic nie da i no cóż. ..zostało tak jak zostało. ..sama piana....ale...po moim montażu doszedłem do wniosku że chyba sam zacznę sprzedawać i montować okna...przecież na tym nie trzeba się znać!!!! Najważniejsze żeby umieć sprzedać okno!!!!

Reszta jest nieważna. ..a tak na poważnie to równie dobrze mógłbym te okna sam zamontować patrząc na to wszystko.

Ale powiem ci ze dobrze zamontowane okno na pianie tez moze byc cieple. Jak pare miesiecy temu robilem badanie termowizyjne to gosc nie mogl uwierzyc ze nie mam cieplego montazu, mowil ze z tak cieplym montazem na piane jeszcze sie nie spotkal

Ale powiem ci ze dobrze zamontowane okno na pianie tez moze byc cieple. Jak pare miesiecy temu robilem badanie termowizyjne to gosc nie mogl uwierzyc ze nie mam cieplego montazu, mowil ze z tak cieplym montazem na piane jeszcze sie nie spotkal

Ciągle mylicie pojąca i tak samo mylił je ten Pan od termowizji

W termowizji każdy prawidłowo wykonany montaż będzie wyglądał identycznie

Montaż na samą pianę jest ciepły.

Montaż z pianą czy wełną mineralną (najbardziej rozpowszechniony we Francji) i foliami paroszczelnymi i paroprzepuszczalnymi jest także ciepły

Montaż z wykorzystaniem taśmy rozprężnej wielofunkcyjnej też jest ciepły

Tak naprawdę każdy montaż jest ciepły :) ale nie każdy szczelny

Nie ma zimnego montażu - jest tylko spier.. jakikolwiek montaż (jakże często przez Was ukazywany na zdjęciach)

Co innego przy próbie szczelności - tu mogą wyjść różnice ale po zamontowaniu realnie nie do wychwycenia

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja gdy próby szczelności przeprowadzi po latach - tu różnice będą zauważalne

Proponuję odwiedzić stronę naszego kolegi T12345T i poszukać wyników badań jakie przeprowadził, badań dotyczących szczelności połączenia okna z murem

Witam

pisałem już gdzieś o próbie, którą zrobiłem - tak a pro po kamer termowizyjnych - okno uszczelnione zostało gazetami i wyszło pięknie - wszak każdy wie, że gazeta dobrym izolatorem jest - pytanie JAK DŁUGO ?!?!?

Zrób badania za 5 za 8 za 10 lat zobaczymy co wtedy powiesz ?

Okna montuje się na lat 20 (taka przyjęta średnia) i należy je tak montować aby przez cały ten okres było OK a nie przez pierwszy rok czy dwa.

pozdrawiam

A co myślicie, że te taśmy paroszczelne i paroprzepuszczalne czynią cuda? Nie czynią cudów bo to tylko taśma! Też mam tylko na pianę i co, gorzej, no nie wiem? I tak okno obłożymy styropianem i ta taśma na ...j potrzebna. Sprzedawcy wciskają ten kit inwestorom, a oni łykają jak młody szczupak blachę! Kasa, kasa i tyko kasa dla nich się liczy. "Ciepły montaż". Dobre!

Kolego. Porozmawiamy za 10 lat.

Proces erozji piany w otworze nastepuje powoli aczkolwiek systematycznie.

Oczywiscie osobom wierzacym w teorie spiskowe ;) i zmowe instytutow badawczych na calym swiecie trudno cokolwiek udowodnic.

To ze Niemcy 100% montazy wykonuja jako szczelne to dlatego ze sa bogaci i ich na to stac.

To ze Francuzi leca z foliami i welna jako wypelnieniem to dlatego ze taka nacja i ma odpaly bo kto o zdrowych zmyslach je zaby ;)

Itd itd

Pomijam kwestie przepisow jakie u nas obowiazuja gdzie wprost napisano ze polaczenie okna z.murem ma byc wykonane nie tylko ciepło ale i szczelnie.

Poki co nie ma.u nas obowiazkowych badan szczelnosci domu ale i na to przyjdzie czas

Oczywiscie osobom wierzacym w teorie spiskowe ;) i zmowe instytutow badawczych na calym swiecie trudno cokolwiek udowodnic.

To ze Niemcy 100% montazy wykonuja jako szczelne to dlatego ze sa bogaci i ich na to stac.

To ze Francuzi leca z foliami i welna jako wypelnieniem to dlatego ze taka nacja i ma odpaly bo kto o zdrowych zmyslach je zaby ;)

Itd itd

Pomijam kwestie przepisow jakie u nas obowiazuja gdzie wprost napisano ze polaczenie okna z.murem ma byc wykonane nie tylko ciepło ale i szczelnie.

Poki co nie ma.u nas obowiazkowych badan szczelnosci domu ale i na to przyjdzie czas

Namacalnym dowodem trwałości pian poliuretanowych, są jej kawałki wydobyte z rozbieranych budynków, które mają ponad 30 lat. Piana zachowała swoje parametry niewiele odbiegając od wzorca. Swoją drogą nie potrzebne mi są materiały, które przeżyją wieki, w końcu nie żyjemy tak długo jak żółwie na Galapagos. Śmieszą mnie gwarancje na 50 i więcej lat, wypowiadane przez ludzi mających 30-40.

Kolego

Zacznijmy od tego że piany 30 lat temu a piany dzisiaj są zupełnie inne. Wizualna ocena tego o czym mówisz a faktyczne parametry to zupełnie rózne sprawy ale OK

A skończmy na tym, że to Twój dom i nic nam do tego jak masz zamontowane okna

A dla innych zainteresowanych polecam zapoznanie się badaniami

http://oknotest.pl/montaz-okien/cieply-montaz-czy-to-sie-oplaca

Edytowane przez nikt ważny

Kolego

Zacznijmy od tego że piany 30 lat temu a piany dzisiaj są zupełnie inne. Wizualna ocena tego o czy

m mówisz a faktyczne parametry to zupełnie rózne sprawy ale OK

A skończmy na tym, że to Twój dom i nic nam do tego jak masz zamontowane okna

No to dzisiejsze piany powinny być o niebo lepsze! Więc po co się martwić na zapas.

i mylisz się i to znacznie. Są dedykowane pod montaż z dodatkowymi elementami i różnią się parametrami i strukturą niż te co kiedyś

Ale co tam, jak wspomniałem, są osoby których żaden racjonalny i mierzalny argument nie przekona

Całe szczęście do coraz większej ilości inwertorów dociera fakt, że chałupa ma być szczelna by w całym czasie eksploatacji domu koszty eksploatacji były identyczne

Mimo wszystko przeczytaj link który podałem

Zwłaszcza poświęć chwilę na dokładne zrozumienie danych zawartych w tabeli 9

To są wyliczenia na podstawie badań empirycznych

Żaden marketing czy tekst sponsorowany

Edytowane przez nikt ważny

i mylisz się i to znacznie. Są dedykowane pod montaż z dodatkowymi elementami i różnią się parametrami i strukturą niż te co kiedyś

Ale co tam, jak wspomniałem, są osoby których żaden racjonalny i mierzalny argument nie przekona

Całe szczęście do coraz większej ilości inwertorów dociera fakt, że chałupa ma być szczelna by w całym czasie eksploatacji domu koszty eksploatacji były identyczne

Mimo wszystko przeczytaj link który podałem

Zwłaszcza poświęć chwilę na dokładne zrozumienie danych zawartych w tabeli 9

To są wyliczenia na podstawie badań empirycznych

Żaden marketing czy tekst sponsorowany

Idąc tokiem myślenia, że piana zutylizuje za jakiś tam czas, to po tym czasie zostaną wam tylko te taśmy rozprężne a wokół nich powietrze. Tak czy nie? I jaka teraz będzie odpowiedź?

Itd itd

Już widzę jak do mnie czy kogoś innego wchodzi komisja w celu zbadania szczelności domu. Kopa i poszczuć psem. Mój do i moja sprawa jak szczelny. A Ty wpóścił byś taką ekipę urzędasów? Myślę, że też pokazał byś im furtkę z drugiej strony!

Jak dla mnie założenia w tabeli są ok ale pod warunkiem że ktoś ma rekuperację oraz ogrzewa dom czystym prądem bo gdy samo ogrzewanie jest na ekogroszek to koszta trzeba podzielić przez 4 co daje różnicę około 500zł Nie wiem jak wygląda różnica w cenie montażu zwykłego a montażu z taśmami ale podejrzewam że właśnie to stanowi największą przeszkodę. Zarówno inwestorzy nie chcą ponosić kosztów które nie procentują a tym bardziej których nie widać na oko, jak i firmy montujące zawsze starają się być konkurencyjne cenowo co ciągnie za sobą właśnie oszczędności.

Jak dla mnie założenia w tabeli są ok ale pod warunkiem że ktoś ma rekuperację oraz ogrzewa dom czystym prądem bo gdy samo ogrzewanie jest na ekogroszek to koszta trzeba podzielić przez 4 co daje różnicę około 500zł Nie wiem jak wygląda różnica w cenie montażu

zwykłego a montażu z taśmami ale podejrzewam że właśnie to stanowi największą przeszkodę. Zarówno inwestorzy nie chcą ponosić kosztów które nie procentują a tym bardziej których nie widać na oko, jak i firmy montujące zawsze starają się być konkurencyjne cenowo co ciągnie za sobą właśnie oszczędności.

W moim przypadku taśmy wokół okien miałyby kosztować ok 2 tys. Za te pieniądze kupiłem stację zmiękczającą wodę, moim zdanie bardziej przydatną.

Wiec właśnie chyba każdy przypadek jest indywidualny i do własnego przeliczenia, każdy ma inne oczekiwania i założenia.

Ja się na przykład dziwłem jak znajomy kupował okna jakieś super ciepła, robił ciepły montaż a w ubiegłym roku montował napowietrzniki.

Nie zmienia to faktu że w wielu przypadkach jest to wskazane jak rekuperacja.

Powiem Wam że nie spodziewałem się tak gorącej dyskusji na temat ...okien!

Temat jak widać po latach doświadczeń, rozwoju technologii. ..hmmm...rzeka i wiele różnych opinii.

W moim domu już okna zostały zamontowane. ..będzie rekuperacja a ogrzewanie gazowe.

Do Jacek.zoo

Czy po montażu okien tylko na pianę coś tam jeszcze dawałeś? Nie wiem co ..np...sylikon albo coś innego ??

Cokolwiek?

Jak to jest u Ciebie?

Dzięki za odpowiedź

No i pozdrawiam pozostałych forumowiczów

Jak dla mnie założenia w tabeli są ok ale pod warunkiem że ktoś ma rekuperację

Jest dokładnie na odwrót, obliczenia według tej zasady mają zastosowanie wyłącznie do budynków z wentylacją naturalną ewentualnie mechaniczną nawiewno-wywiewną bez odzysku.

gdy samo ogrzewanie jest na ekogroszek to koszta trzeba podzielić przez 4

Nie wiem, nie liczyłem, ale gdyby wziąć pod uwagę wszystkie koszty, a nie tylko "gołą" cenę tony paliwa, to mogłoby się już tak różowo nie przedstawiać.

Idąc tokiem myślenia, że piana zutylizuje za jakiś tam czas,

To chyba jakieś nieporozumienie! Piana sama z siebie "nie utylizuje" się nigdy. Problemy "z pianą" zdają się tkwić zupełnie gdzie indziej:

1. Jakość, a w szczególności elastyczność piany użytej do uszczelnienia połączeń.

2. Planowany sposób przygotowania podłoży do aplikacji pianki PU

3. Planowany sposób uszczelnienia z wykorzystaniem pianki PU w progowej części okna

4. Planowana szerokość szczelin dylatacyjnych

5. Głębokość zabudowy okna rzutująca na głębokość wypełnienia szczeliny pianką PU

6. Sposób aplikacji pianki PU w zależności od głębokości zabudowy

Jeżeli przed aplikacją pianki PU rozwiążemy wskazane problemy, wytrzyma w złączu dość długo dając złudzenie "trwałości" i "szczelności". Aplikacja byle jakiej pianki, byle jak... ot pistolet i hajda, to pojawienie się kłopotów ze szczelnością po pierwszych dwóch sezonach. Miejsce? Obstawiam oba dolne naroża okna, a potem całą linie progu okna wzdłuż parapetu wewnętrznego! W dalszej kolejności nadproże. Potem szczeliny przy stojakach ościeżnic. Najpierw dół i góra potem środek. Kolejność pojawienia się przedmuchów zależy od miejsc i tempa powstawania spękań tynku na styku okna z tynkiem zewnętrznym, bo niestety ciągle jeszcze większość tynkuje "na styk". Tyle z doświadczenia, a każdy z inwestorów sam musi sobie odpowiedzieć, czy lepiej zabezpieczyć się przed kłopotami na etapie wznoszenia obiektu, czy po 5 - 6 latach robić demolkę w obrębie ościeży albo nie robić i cierpliwie znosić skutki własnej pochopności.

Jeśli nie ma listew dylatacyjnych (po co?przeciez to zbędny wydatek i marketing sprzedawców ) pierwsze nastąpi pękanie tynku po bokach okna. Im szersze okno tym szybciej

Później przy nadprozu.

Pojawienie sie spękań nawet niewielkich uruchamia proces degradacji piany mimo że przy ewentualnej wymianie okna sprawiać będzie złudne wrażenie że nic się z nią nie stało

Im mniejszy luz między oknem a murem tym szybciej nastąpi odklejenie sie piany od muru.

Tak naprawde by takie połączenie mogło jak najdłużej pracowac i nie odspajac się od podłoża luzy zawsze powinny byc w zakresie największych z zalecanych i nie mniejsze jak 20mm

Dziwili mi sie że przy takim montażu zawsze kazałem gruntowac mur hi hi

Gruntowalem właśnie po to by piana silnie była z nim powiązana co najmniej tak silnie jak z oknem

Kolejna rzecza jest kiedy nastąpił montaż

Najgorsze gdy montuje się okna w okresie jesienno-zimowym gdzie noca jest minus w dzień plus. Wtedy bardzo często pojawia sie niewidoczny dla oka lód uniemożliwiający jakiekolwiek powiązanie piany z murem.

Ale co my tu bedziemy podważać wieloletnie nawyki i teorie ;)

Jest dokładnie na odwrót, obliczenia według tej zasady mają zastosowanie wyłącznie do budynków z wentylacją naturalną ewentualnie mechaniczną nawiewno-wywiewną bez odzysku.

Ok tylko wtedy jest to trochę naciągane jeśli chodzi o szczelność bo żeby wentylacja działała musi być nawiew wiec wliczanie jako koszt czegoś co i tak musimy zapewnić jest trochę dziwne. To czy nam wieje z nawiewnika czy delikatnie z okna = dopływ powietrza które jest nam potrzebne do życia.

Inna sprawa jest to że powinno być to zrobione zgodnie że sztuką budowlaną

Jeśli chodzi o różnicę miedzy grzaniem prądem a groszkiem to jest to faktycznie czterokrotność. Jeśli ktoś chce liczyć wszystkie składowe to trzeba pamiętać też o systemie wykonania, ociepleniu i zastosowanych technologiach.

To są tylko moje przemyślenia wiec proszę sobie tego nie brać do siebie, wcale nie neguję żadnego rozwiązania a tylko ekonomiczny jego aspekt.

Edytowane przez skresz