Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

paroizolacja

szach11

Recommended Posts

Czy w takim razie grubość foli paroizolacyjnej jej jakość ma jakieś znaczenie dla szczelności budynku. Czy różnica między folią o współczynniku Sd 40 a folia o współczynniku 80-100 będzie miała wpływ na szczelność budynku lub na parametry termiczne przy zastosowaniu membrany wysoko paroprzepuszczalnej?

Pytam bo dopiero po montażu płyt k-g i ścianek zorientowałem się że położono mi jakąś najtańszą folie. Teraz pytanie czy jest sens wszystko demontować:/?

Edytowane przez szach11

Polecam folię która jest grubsza, coś w deseń foli ogrodniczej.

Co zrobić kiedy jest źle ? malować farbą która jest totalnie nie przepuszczalna, ale

jest jedno ale, jak folia jest nie bardzo szczelnie położona ?

Na szczelność wpływa jakoś położenia, bo nawet folia grubości tej co woreczki w marketach, a dokładnie owinięta zapewnia totalną szczelność.

Zawsze można zrobić test szczelności, kamerę termowizyjną ?

Czasem trzeba jeszcze pomyśleć czy folia paroizolacyjna jest we właściwym miejscu dana.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/knauf_rys_1.jpg http://www.inzynierbudownictwa.pl/drukuj,2643 i to gdzie we własnym gnieździe, w środowisku inż .. taki przekrój, wiem każdy popełnia błędy...

Sprawa dokładności położenia i braku dziur to kolejna sprawa. Pytam tylko czy w przypadku foli wysoko przepuszczalnej Sd foli paroizolacyjnej na poziomie 40 ma duże znaczenie dla właściwości termicznych. Chodzi mi o to czy gra jest warta świeczki i czy jest sens demontować całe poddasze.

Sprawa dokładności położenia i braku dziur to kolejna sprawa. Pytam tylko czy w przypadku foli wysoko przepuszczalnej Sd foli paroizolacyjnej na poziomie 40 ma duże znaczenie dla właściwości termicznych. Chodzi mi o to czy gra jest warta świeczki i czy jest sens demontować całe poddasze.

Ktoś mi coś podpowie?

Mieszacie grubość ze wspolczynnikami sd i w gramach.

Masz folie 40...czyli paronieprzepuszczalną. Nie ma większej różnicy czy 80g czy 40g...warunki bytowe nie tworzą takichh warunków aby to miało znaczenie.

Dokładność ułożenia ma (po 30 latach i tak z folii niewiele zostanie)

miało być 0,11 - 0,12 mm i opór dyfuzyjny pary wodnej 285382

mówisz że to niema znaczenia ?